Vargabeles, sau budincă de tăieței cu brânză de vaci, este un desert sățios, întâlnit în mai toate casele din Transilvania și în multe restaurante din zonă.Desert cult al Transilvaniei, arhaic și totodată modern, Vargabeles (se pronunță vorgobeleș) a apărut în secolul XVIII în Cluj. Paternitatea sa este atribuită unui hangiu din Cluj pe nume Varga, iar numele ei s-ar putea traduce prin “căptușeala cizmarului”.Simplu de preparat, cu ingrediente nepretențioase, acest desert cunoaște o binemeritată popularitate în toată lumea occidentală.Budincă din tăieței lați, stropiți cu unt cald și amestecați cu brânză de vaci subțiată cu smântână, legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie și coajă de lămâie și dată la cuptor spre desăvârșire.Tăiețeii se fierb în apă cu sare maxim 10 minute. Se scurg și se spală cu apă rece. Se pregătește brânza de vaci amestecată cu ouă, stafide, zahăr, vanilie și coajă de lămâie.Se unge tava cu unt, se așează un strat de tăieței, un strat de compoziție de brânză.[slideshow]INGREDIENTE pentru 10 porții:500 grame tăieței lați(sau tagliatelle)
650 g brânză de vaci
150 ml lapte călduț
500 g zahăr
140 g zahăr vanilat
500 ml smântână
200 g unt
200 g stafide
5 ouă
100 g zahăr pudră
100 g pesmet
10 g sare
coaja de la o lămâie
Desertul cult al Transilvaniei provine din Cluj
ULTIMELE ȘTIRI