DEZASTRU: IMM-urile vor fi NEVOITE să se autofinanțeze și în 2014

Accelerarea procesului de creditare a economiei reale este o condiţie indispensabilă pentru relansarea procesului investiţional şi asigurarea reintrării economiei româneşti pe un nou ciclu de creştere. In anul 2013, 91,52% din IMM-uri s-au autofinanţat, 22,43% au obţinut credite bancare, iar 2,36% din întreprinderi au apelat la leasing, scrie mdm.ro

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) spune că, la nivelul economiei româneşti, şocurile generate de criza economico-financiară au presupus afectarea atât a ofertei de credite, cât şi a cererii.

“Având în vedere faptul că 41,52% din IMM-urile din România îşi propun extinderea afacerii în următorii 2 ani iar 54,11% urmăresc menţinerea afacerii la dimensiunile actuale, precum şi faptul că există un potenţial ridicat al iniţiativei antreprenoriale – în acest sens, un studiu recent evidenţiază că în perioada 2007 – 2012 rata activităţii antreprenoriale în stadiu incipient a crescut de circa 2,5 ori, diminuarea creditării agenţilor economici de către bănci îşi are cauzele principale pe latura ofertei de finanţare.

Creşterea accelerată a datoriei publice a generat o concurenţă asimetrică între stat şi economia reală – efectul de evicţiune, intensitatea deosebită a acestui factor fiind susţinută şi de faptul că majorarea dimensiunii creditului guvernamental s-a făcut aproape în totalitate pe baza diminuării expunerii pe componenta extraguvernamentală (agenţi economici şi populaţie)”, arată CNIPMMR.

Creşterea de 1,42 ori (+ 27,10 p.p.) a ponderii IMM-urilor care se autofinanţează evidenţiază faptul că întreprinderile mici şi mijlocii au ajuns într-o zonă care le pune în pericol potenţialul concurenţial, sustenabilitatea afacerii şi capacitatea de supravieţuire (în special în cazul microîntreprinderilor).

Cu toate că dobânzile la creditele noi sunt la niveluri minimale, lipsa apetenţei instituţiilor bancare de a se adapta noului context post-criză şi de a finanţa economia reală se înscrie în logica comportamentelor prociclice şi este de natură să amplifice o serie de probleme structurale ale economiei României precum: numărul redus al salariaţilor din sectorul privat, deficitul de cerere internă, competitivitatea redusă a întreprinderilor autohtone, deficitul de abilităţi, aptitudini şi cunoştinţe în domeniile antreprenorial şi managerial, capitalizarea redusă a întreprinderilor autohtone, decalaje economico-sociale majore între regiuni etc. Astfel, este nevoie de adoptarea rapidă şi coerentă a unui set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung care să sprijine demersul de accelerare al procesului de creditare a economiei reale în vederea relansării investiţiilor şi asigurării reintrării economiei româneşti pe un nou ciclu de creştere.

Curierul National ne  transmite si declaratia facuta de  Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR: Consiliul are trei categorii de propuneri privind facilitarea accesului la finanţare al IMM-urilor. “Prima categorie de propuneri se referă la creşterea transparenţei şi competiţiei în sectorul bancar, a doua vizează diminuarea costului creditării, iar a treia propunere se referă la stimularea finanţării afacerilor prin instrumente alternative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
16 mai, 2022
Proiect de lege: motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizante și trusă medicală
16 mai, 2022
Autorecenzarea, prelungită până în 27 mai! După această dată, vei fi căutat de un recenzor
16 mai, 2022
Zeci de rețete tradiționale vor fi prezentate luni spre jurizare și degustare de către studenții USAMV Cluj
16 mai, 2022
Premierul Ciucă, invitat joi la un eveniment în Cluj
10 mai, 2022
Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc ar fi fost cântat de naționalele de hochei ale României și Ungariei! Csoma Botond: „Și călătorii cântă ce vor în tren”

Motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizantă, trusă medicală și vestă. ...

Proiect de lege: motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizante și trusă medicală

Avocatul Radu Mititean a prezentat în emisiunea Pastila Juridică detalii esențiale pentru cei care se ...

Conduci ilegal aceste mopede și trotinete? Ce riști

Institutul Naţional de Statistică anunţă prelungirea perioadei de autorecenzare până pe 27 mai, dată după ...

Autorecenzarea, prelungită până în 27 mai! După această dată, vei fi căutat de un recenzor

Începând cu data de 1 mai 2022 s-au introdus noi reguli cu privire la diurne, ...

Noi reguli cu privire la diurne

Peste 20 de rețete tradiționale, prezentate spre jurizare și degustare de către studenții USAMV Cluj-Napoca. ...

Zeci de rețete tradiționale vor fi prezentate luni spre jurizare și degustare de către studenții USAMV Cluj

Joi, 19 mai 2022, între orele 16.30-18.00, la Casino – Centrul de Cultură urbană, va ...

Premierul Ciucă, invitat joi la un eveniment în Cluj

După două ediții care s-au desfășurat în condiții restrânse dat fiind pandemia, festivalul Zilele Culturale ...

Ce vei putea vedea la Festivalul Zilele Culturale Maghiare

Romania exporta masiv grau Va fi criză alimentară România, țară care aruncă la gunoi într-un ...

Va fi criză alimentară România, țară care aruncă la gunoi într-un an 2 milioane de tone de alimente?
Success message!
Warning message!
Error message!