Analiştii de la compania de business information şi credit risk management KeysFin avertizează că vor mai veni zile negre pentru sectorul privat, scrie money.ro.
Dovadă că business-ul scârţâie în continuare în România – dincolo de statisticile oficiale privind creşterea economică – sunt datele de la Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Ultimele informaţii, disponibile pentru perioada ianuarie-aprilie 2014, arată că 8.889 de firme au intrat în insolvenţă, declarându-se incapabile să mai funcţioneze în condiţii normale. În perioada similară din anul trecut declaraseră insolvenţa 10.379 firme.
Iar pe ansamblu, în ultimii doi ani şi patru luni, s-au înregistrat 65.283 de firme în insolvenţă (26.807 în 2012 şi 29.587 în 2013).
„România este ţara cu cea mai mare pondere a insolvenţelor în totalul firmelor, cu procente de zeci de ori mai mari chiar şi comparativ cu Polonia sau Ungaria”, afirmă specialiştii de la KeysFin. Potrivit acestora, cele mai multe firme care au intrat în insolvenţă sunt victimele blocajului financiar care ajunge, în unele cazuri, la șase-opt luni.
Mai simplu spus, din momentul în care tai o factură şi până o încasezi, s-ar putea să aştepţi mult şi bine. Iar dacă nu ai resurse financiare, intri la rândul tău în blocaj şi, în condiţiile în care băncile ezită în continuare să ofere finanţare, nu îţi rămâne decât să declari insolvenţa, să încerci să salvezi ce se mai poate.
Statisticile KeysFin arată că datoriile firmelor intrate în insolvenţă afectează în proporţie de 60-70% relaţiile dintre firme, iar restul se referă la finanţări bancare, acesta fiind, de altfel, principalul motiv pentru creşterea ratei creditelor neperformante acordate companiilor.
Guvernul a evaluat datoriile firmelor aflate în insolvenţă la 41 miliarde de lei. Detalii pe money.ro