• Acasă
  • /
  • Timp liber
  • /
  • Dezvoltarea vederii în spațiu a copilului prin intermediul jocurilor

Dezvoltarea vederii în spațiu a copilului prin intermediul jocurilor

Publicat: 3 octombrie, 2023 11:23

Actualizat: 23 octombrie, 2023 13:56

Într-o eră marcată de progrese tehnologice rapide, au apărut schimbări ale formelor tradiționale de educație, astfel expunerea copiilor la diferite jocuri a crescut semnificativ. Există în prezent numeroase jocuri a căror scop este dezvoltarea viziunii în spațiu a copilului, un aspect important al abilităților cognitive și de rezolvare a problemelor.

Cum pot jocurile dezvolta viziunea spațială a copilului

Vederea spațială, denumită adesea raționament spațial sau inteligență spațială, este capacitatea de a percepe, înțelege și manipula obiecte și relații spațiale în ochiul minții. Ea presupune capacitatea de a vizualiza și manipula mental obiectele și pozițiile acestora în spațiu.

Vederea spațială joacă un rol fundamental în diverse activități, inclusiv rezolvarea puzzle-urilor, navigarea în lumea fizică și excelarea în diferite domenii științifice.

Jocurile sunt recunoscute ca instrumente cognitive care pot promova diverse abilități, inclusiv raționamentul spațial. Acestea oferă o platformă dinamică și captivantă pentru copii, astfel încât să își dezvolte vederea spațială în timp ce se distrează. Iată câteva moduri în care jocurile contribuie la această dezvoltare:

  • Vizualizare spațială îmbunătățită: multe jocuri video solicită jucătorilor să navigheze în medii virtuale complexe. Aceste medii necesită adesea abilități de vizualizare spațială, deoarece jucătorii trebuie să cartografieze mental terenul, să anticipeze obstacolele și să își planifice traseele. De exemplu, jocuri precum Minecraft încurajează jucătorii să construiască structuri, stimulând un sentiment de conștientizare spațială și geometrie.
  • Abilități de dezvoltare a ansamblurilor de structuri: unele jocuri, cum ar fi un joc LEGO Ninjago, implică proiectarea și construirea de structuri din cărămizi. Jucătorii trebuie să ia în considerare factorii spațiali, cum ar fi echilibrul, stabilitatea și estetica, promovând o înțelegere mai profundă a principiilor arhitecturale și inginerești. Avantajul jocurilor LEGO este că pot fi regăsite în diverse forme și cu tematici pe placul tuturor, pe site-ul celor de la altex.ro regăsindu-se mai multe colecții.
  • Memoria spațială: În jocuri precum The Legend of Zelda, jucătorii navighează în temnițe complexe și trebuie să-și amintească aspectul, locațiile obiectelor și pasajele ascunse. Acest lucru îmbunătățește memoria spațială.
  • Conștientizarea spațială în jocurile multiplayer: jocurile multiplayer precum Fortnite sau Among Us încurajează jucătorii să lucreze în colaborare în medii complexe din punct de vedere spațial. Acest lucru favorizează munca în echipă, comunicarea și coordonarea spațială, pe măsură ce jucătorii se străduiesc să-și atingă obiectivele.
  • Realitate virtuală (VR): jocurile VR duc învățarea spațială la următorul nivel, cufundând jucătorii în medii 3D. Această tehnologie oferă o oportunitate de neegalat de a îmbunătăți conștientizarea și vizualizarea spațială, pe măsură ce jucătorii interacționează fizic cu lumea virtuală.

Beneficii aduse de jocuri

Dezvoltarea viziunii spațiale a copilului prin jocuri se extinde dincolo de tărâmul virtual. Aceste abilități sunt transferabile în scenarii din lumea reală și pot avea un impact pozitiv asupra activităților academice și practice, câteva exemple fiind în:

matematică: raționamentul spațial este strâns legat de competența matematică, în special în geometrie și algebră. Copiii care excelează în abilitățile spațiale găsesc adesea conceptele matematice mai accesibile;

abilități de navigare: oamenii cu vedere spațială dezvoltată tind să aibă abilități de navigație mai bune, făcându-i mai pricepuți la citirea hărților și la găsirea drumului în medii nefamiliare;

științe: o viziune spațială puternică ajută la înțelegerea conceptelor științifice complexe, cum ar fi structurile moleculare din chimie sau mecanica cerească în astronomie.

În concluzie, jocurile pot fi instrumente puternice pentru dezvoltarea vederii spațiale a copilului, datorită stimulării gândirii critice și abilităților de rezolvare a problemelor. Valorificând aspectele pozitive ale jocurilor, copiii pot fi pregătiți pentru a avea succes într-o gamă largă de domenii.

Sursă foto: unsplash.com

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 noiembrie, 2023
Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni
27 noiembrie, 2023
Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an
22 noiembrie, 2023
Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania
22 noiembrie, 2023
Lamborghini Sián FKP 37 construit în mărime naturală din piese LEGO la Cluj
16 noiembrie, 2023
Cauți savoarea în preparatele tale? IATĂ 5 condimente speciale pe care le poți folosi la gătit

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!