• Acasă
  • /
  • Interviu
  • /
  • DIALOGUL ÎNTRE CULTURI, un pariu epistemiologic și spiritual

DIALOGUL ÎNTRE CULTURI, un pariu epistemiologic și spiritual

Publicat: 29 septembrie, 2012 14:02

Actualizat: 23 martie, 2022 06:41

Simpozionul “Dialog între culturi”, susținut la Cluj-Napoca, joi, 27 septembrie, i-a avut ca invitați pe distinsul om de știință, domnul academician Basarab Nicolescu, filosof și fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Universitatea Paris; Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Prof. Univ. Dr. Călin Felezeu, de la Institutul de Turcologie și Studii Central Asiatice.„Simpozionul nostru se dorește a fi un îndemn spre cultura dialogului, făcut cu ajutorul unor profesioniști care să ajute la găsirea gândului bun ce trebuie pus la baza tuturor acțiunilor noastre”, a precizat domnul dr. ing. ec. Mihai Talpoș, președinte al Organizației Tineret pentru Europa, organizatoarea evenimentului.În deschiderea întâlnirii, academicianul Basarab Nicolescu a susținut o strălucită conferință care a revelat importanța circulației între culturi ca unică șansă împotriva dezintegrării culturilor, dar și transformării acestora într-o cultură unică, a relatat Cristina Poterăşoiu într-un amplu reportaj de la faţa locului.„Fără o metodologie a dialogului, a spus domnul Basarab Nicolescu, putem doar monologa. Când două persoane încearcă să comunice are loc o confruntare a prejudecăților, convingerilor și reprezentărilor subconștiente. Limbajul vehiculează aceste reprezentări subconştiente: folosim aceleaşi cuvinte dar înţelesul lor poate fi radical diferit. În cazul naţiunilor, culturilor, religiilor şi spiritualităţilor, faptul este agravat prin existenţa a peste 6000 de limbi ale pământului care, fiecare, vehiculează propriul sistem de reprezentări şi valori, ceea ce poate degenera în conflicte.“O cultură este o realitate simultan spirituală și transistorică. De aceea, dialogul între culturi trebuie realizat într-o perspectivă transdisciplinară. Referindu-se la faptul religios, Mircea Eliade a subliniat că acesta nu există în stare pură, fiind „totdeauna şi concomitent fapt istoric, sociologic, cultural şi psihologic. “1Pe acest fundal, academicianul Basarab Nicolescu a concluzionat: „Dialogul între culturi nu este un ʽpariuʼ de ordin social sau politic ci unul epistemiologic și spiritual“, identificând patru condiţii ale dialogului: „suspendarea prejudecăţilor, abandonarea logicii binare de tip DA/NU, identificarea nivelurilor de Realitate implicate în dialog și trecerea de la o paradigmă a simplicităţii la o paradigmă a complexităţii.“ (Reportajul integral de la fața locului al doamnei Poterășoiu poate fi citit pe agentiadecarte.ro)Redăm mai jos răspunsurile academicianului Basarab Nicolescu oferite în sesiune de întrebări a întâlnirii:– Este dialogul intre culturi, un „pariu” de ordin social sau politic?
Nici social nici politic. Este un pariu epistemologic şi spiritual. Aspectul central: un nou tip de educaţie.- În contextul mondializării, este pericolul dizolvării culturilor un pericol real?
Desigur. Dizolvarea lor într-o singură pseudo-cultură de consum şi divertisment de tip McDonald. Drum deschis spre un totalitarism moale.- Există culturi „de succes” şi culturi „mediocre” sau chiar „falimentare”?
În nici un caz. Spiritualitatea este universală. Nu există spiritualitate mică sau mare. Fiecare cultură este ceea ce este pentru că toate culturile există în acelaşi timp.- Sunt popoarele lumii pregătite pentru un real dialog transcultural?
Nu încă.- Există, la nivel european, mijloacele instituţionale necesare în promovarea dialogului transcultural?
Există (de exemplu programele oferite de CCE) dar nu sunt utilizate încă decât foarte timid.- Care este rolul dimensiunii spirituale in dialogul dintre culturi?
Rol capital. Fără spiritualitate totul este cenuşă. Toate nivelurile de Realitate contractate într-un singur nivel. Drum sigur spre un totalitarism moale, economic.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
Profesorul Achimaș, părintele Planului Național de Combatere a Cancerului: „Vom avea din ce în ce mai multe cancere de tratat”
8 noiembrie, 2021
Lupta cu cancerul de sân, o privire în culisele Institutului Oncologic din Cluj – INTERVIU cu profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu
27 septembrie, 2021
Povestea Ie de Maramu
30 octombrie, 2020
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
4 iunie, 2020
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin

Cristian Matei (PNL) pare a fi câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar la Turda, 30,09%, ...

Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
Success message!
Warning message!
Error message!