Generațiile numeroase născute pe vremea lui Ceaușescu vor împovăra peste măsură bugetul de pensii, aflat deja pe deficit. Pentru a nu intra în colaps, sistemul ar avea nevoie de o nouă reformă a pensiilor.
”Decrețeii” care vor să o ducă la pensie la fel cum o duc părinții lor astăzi să facă bine și să economisească bani la ciorap.
Cele mai multe studii ale experților atrag atenția că la ieșirea din activitate a „decrețeilor” lui Ceaușescu (copii născuți în 1966-1968) sistemul va claca dacă nu va fi reformat pentru că generațiile care vin din urmă sunt mai firave numeric și nu vor mai fi bani de pensii.
Deja bugetul este pe deficit, iar numărul de angajați este mai mic decât cel al pensionarilor. România are circa 5 milioane de persoane care contribuie la bugetul asigurărilor sociale și 5,4 milioane care beneficiază.
Vom ajunge la aproape 7 milioane de pensionari
După anul 2030, când va fi vârful de sarcină odată cu pensionarea „decrețeilor” numărul de pensionari este posibil să urce la 6,5 milioane, în timp ce numărul ieșirilor naturale din sistem (decese) va fi de 3,5 milioane, potrivit unui studiu coordonat de prof.univ. dr Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Aceasta dacă nu luăm în calcul și pensiile speciale și pe cele de urmaș, caz în care numărul pensionarilor ar putea să mai crească cu câteva sute de mii de persoane.
DETALII pe money.ro