• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • DOCUMENTAR – Finlanda a aderat la NATO. Ce poate oferi din punct de vedere militar?

DOCUMENTAR – Finlanda a aderat la NATO. Ce poate oferi din punct de vedere militar?

Publicat: 5 aprilie, 2023 12:53

Actualizat: 6 aprilie, 2023 13:58

Finlanda a aderat marţi la NATO, aducând alianţei miliare occidentale capacităţi semnificative în materie de apărare, dezvoltate de-a lungul anilor de neutralitate petrecuţi în vecinătatea Rusiei, relatează Reuters, citată de News.ro.Prima garnizoană permanentă americană în Polonia

Finlanda este una dintre puţinele ţări europene care au păstrat obligativitatea serviciului militar de-a lungul deceniilor de pace, fiind precaută faţă de vecinul său din est, Rusia, după ce fosta Uniune Sovietică a încercat să invadeze Finlanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Forţele terestre, navale şi aeriene ale Finlandei sunt toate antrenate şi echipate cu un singur scop principal – să respingă o eventuală invazie rusă.

FORŢA TERESTRĂ

Finlanda antrenează în fiecare an aproximativ 21.000 de noi recruţi, care devin apoi parte din rezerva de război de 280.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 10.000 pe an sunt chemaţi prin rotaţie la cursuri de perfecţionare.

Aproximativ 870.000 de finlandezi cu vârste cuprinse între 17 şi 60 de ani pot fi înrolaţi în caz de nevoie.

Personalul contractual este format din 12.000 de persoane, dintre care 8.000 de militari.

Forţa terestră este echipată cu 650 de tancuri, dintre care 200 sunt Leopard de fabricaţie germană de tip 2A6 şi 2A4.

Finlanda are ceea ce numeşte „cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”, care include 1.500 de arme: circa 700 de obuziere şi tunuri, 700 de mortiere şi 100 de lansatoare de rachete grele şi uşoare.

De asemenea, Finlanda are un sistem radar anti-baterie ELTA, fabricat în Israel, care îi oferă capacitatea de a localiza şi urmări rachetele, obuzele de artilerie şi tirurile de mortier care se apropie.

Echipamentul antiaerian al Finlandei constă în cel puţin 650 de rachete, dar ţara este în curs de a cumpăra mai multe de la suedezii de la Saab Dynamics şi Rafael Advanced Defense Systems.

Cel mai important sistem antiaerian al său este sistemul norvegiano-american NASAMS 2, compatibil cu NATO. De asemenea, dispune de tunuri antiaeriene şi de tancuri proiectate în acelaşi scop.

Se află în etapele finale ale unui proces de licitaţie pentru un nou sistem antiaerian de mare altitudine pe care îl va cumpăra fie de la Israel Aerospace Industries, fie de la Rafael Advanced Systems.

Finlanda deţine un număr nedezvăluit de drone Orbiter neînarmate şi este în curs de achiziţionare a încă 1.000-2.000 de drone, inclusiv sute de drone Parrot Anafi USA, similare celor folosite de armata americană.

Infanteria deţine suficiente arme de foc – puşti de asalt, mitraliere, lansatoare de grenade şi arme antitanc – pentru întreaga rezervă, dar şi tot echipamentul necesar pentru a lupta în condiţii de iarnă grea, precum şi sisteme de vedere pe timp de noapte şi măşti de gaze.

Finlanda a distrus aproximativ 1,3 milioane de mine antipersonal după ce s-a alăturat Convenţiei de la Ottawa privind interzicerea minelor, în 2012, dar de atunci a înlocuit această capacitate cu mine inteligente controlate de la distanţă şi sisteme de interzicere a accesului în zonă.

Armata deţine o gamă extinsă de vehicule de transport, cu roţi şi benzi de şenile, atât pentru personal, cât şi pentru echipamente.

FORŢELE AERIENE

Forţele Aeriene finlandeze au o flotă de 61 de avioane de luptă McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, care vor fi înlocuite de 64 de avioane Lockheed Martin F-35A Lightning II, a căror livrare va începe în 2026.

Pe lângă flota de avioane cu reacţie, Forţele Aeriene au zeci de avioane de antrenament şi radare de supraveghere, inclusiv unele care au o rază de acţiune de aproape 500 km.

FORŢA NAVALĂ

Marina finlandeză are patru nave de comandă, cinci nave de luptă echipate cu mine, opt nave de luptă echipate cu rachete, trei nave de contracarare a minelor, 13 nave de dragare a minelor, pe lângă nave de debarcare mai mici.

Finlanda se va echipa cu trei noi corvete multirol pentru luptă la suprafaţă, care sunt în prezent în construcţie în ţară şi care vor intra în serviciu până în 2029.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
31 mai, 2023
Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”
29 mai, 2023
Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”
25 mai, 2023
Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”
25 mai, 2023
Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală
24 mai, 2023
Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!