Cu toate că premierul Victor Ponta susţine că nu a fost niciodată asociatul lui Dan Şova, un document care poartă semnătura sa dezvăluie relaţia pe care cei doi au avut-o.
Documentul este vechi de opt ani, exact din perioada în care vin acuzaţiile pe care procurorii DNA i le aduc şefului guvernului.
Potrivit declaraţiei de interese depuse de Victor Ponta, la Parlament, în 19 noiembrie 2007, premierul apare, sub propria semnătură, că este senior partner la „Şova şi Asociaţii” – SC Avocaţi.
„Victor Ponta a scris, sub semnătură, în Declaraţia de Interese din 19.11.2007, înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. 51/480/D, că este Senior partner la “Şova şi Asociaţii”. Victor Ponta a declarat astăzi că nu a fost “niciodată” asociat în cabinetul lui Şova. Mai rămâne ca mâine Ponta să ne spună că nu ştie cine este Şova”, a scris Macovei pe Facebook.
Potrivit DNA, pe 30.08.2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.
Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată şi prin ea se prevedea ca onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Procurorii suţin că pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. „Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare”, se arată într-un comunicat al DNA.
Victor Ponta a susţinut că nu a fost niciodată asociat cu firma de avocatură Dan Şova, iar relaţiile comerciale ale acestuia au fost cu AVAS, condus atunci de Theodor Atanasiu, că există 17 facturi legal emise, că nu a avut legătură cu contabilitatea lui Şova, că oricum obligaţiile fiscale se prescriu în cinci ani, şi că banii primiţi de la firma lui Şova, de 50.000 lei în 2007 şi 130.000 lei în 2008, nu puteau fi folosiţi pentru cumpărarea, în 2006, a două apartamente cu câte două camere, nu de lux, în sumă totală de 900.000 lei.