• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Două dintre cele mai eficiente clădiri din lume pot fi văzute la Cluj

Două dintre cele mai eficiente clădiri din lume pot fi văzute la Cluj

Publicat: 6 noiembrie, 2019 08:28
Actualizat: 23 martie, 2022 05:04

Cea mai ridicată performanță energetică demonstrabilă prin măsurători și testată de peste 25 de ani, consum de energie mai scăzut cu 75 până la 90%, aer proaspăt permanent, temperatură și umiditate constante în orice parte a locuinței în orice anotimp, fără praf și fără noxe. Acestea sunt câteva dintre avantajele caselor pasive, supranumite casele viitorului și considerate cele mai eficiente construcții din lume.

Două dintre aceste case din Cluj și una precertificată din județul Mureș își deschid în weekend porțile pentru publicul larg. Echipa EvoHouse, care a lucrat la construirea și proiectarea lor, pregătește prezentări și tururi pentru toți cei interesați.

EvoHouse Luminii, EvoHouse Coste și EvoHouse Ernei vor fi deschise specialiștilor din arhitectură și publicului larg în perioada 8-10 noiembrie, în cadrul Zilelor Deschise ale Caselor Pasive. În cadrul celor trei zile, de vineri și până duminică vor avea loc tururi ghidate, prezentări și discuții despre casele pasive, dar și despre cum se pot reabilita extrem de eficient casele și apartamentele cu principiile caselor pasive.

Reabilitare termică certificată de Passivhaus Institut din Germania

Evenimentul e adresat și celor care vor să-și renoveze sau să-și reabiliteze locuința. Ei vor afla în ce fel pot îmbunătăți foarte mult calitatea aerului și confortul spațiului, dar și cum se pot apropia foarte mult de standardul casei pasive, chiar dacă locuința e una cu un consum mare de energie în prezent.

Evenimentul este unul afiliat internațional, organizat de Passivhaus Institut din Darmstadt, Germania, sub numele de International Passive House Open Days. La Cluj, Zilele Deschise ale Caselor Pasive sunt organizate de EvoHouse, ONG și centru de excelență pentru clădirile viitorului care a construit, printre altele, în România prima casă pasivă certificată internațional.

Ce sunt casele pasive

Casele pasive au cea mai ridicată performanță energetică demonstrabilă prin măsurători și testată de peste 25 de ani.

Consumul lor de energie este mai scăzut cu 75 până la 90% față de o construcție obișnuită, iar cei care locuiesc în aceste case au parte de aer proaspăt permanent, temperatură și umiditate constante în orice parte a locuinței în orice anotimp, fără praf și fără noxe.

Cum poți vizita casele viitorului

La tururi și la prezentări sunt așteptați toți cei care vor să afle detalii despre casa pasivă, sunt preocupați  de sănătatea lor și a familiei lor și doresc să cunoască cele mai noi tendințe din domeniul arhitecturii viitorului.  

Două dintre casele pasive din Cluj, EvoHouse Luminii și EvoHouse Coste, vor fi deschise pentru specialiști și pentru publicul larg de vineri și până duminică (8-10 noiembrie) în cadrul unor tururi ghidate și prezentări la care oricine poate participa în mod gratuit.

La Mureș, doritorii pot vizita duminică EvoHouse Ernei, casă precertificată. E nevoie doar de înscriere online pentru că locurile sunt limitate: https://forms.gle/ZmVmJZvqSMmtMdHC8.

Programul Zilelor Deschise ale Caselor Pasive

Vineri, 8 noiembrie la Cluj e Ziua Profesioniștilor în arhitectură și construcții. Vor avea loc tururi ghidate și prezentări pentru arhitecți, ingineri, specialiști în construcții, cadre didactice, studenți la Arhitectură și Inginerie.

Sâmbătă și duminică (9-10 noiembrie) Zilele Deschise îi așteaptă pe cei interesați la EvoHouse Luminii (Cluj) și EvoHouse Coste (Cluj) și EvoHouse Ernei (județul Mureș) la tururi ghidate. 

Înscrierile la tururi se fac online prin completarea formularului disponibil aici: https://forms.gle/ZmVmJZvqSMmtMdHC8. 

În cadrul celor trei zile puteți vizita casele EvoHouse Luminii (strada Luminii nr 4, Cluj-Napoca), EvoHouse Coste (Colonia Sopor nr 32G, Cluj-Napoca) și EvoHouse Ernei (Strada Principală nr. 772, comuna Ernei, județul Mureș).

Despre EvoHouse

EvoHouse este un ONG și centru de excelență pentru clădirile viitorului care proiectează și dezvoltă proiecte demonstrative eco-pasive. 

Până acum echipa EvoHouse a construit șapte case pasive aflate în diferite faze de execuție: unele certificate, altele precertificate sau în curs de certificare. 5 dintre ele sunt în județul Cluj, iar două în județul Mureș (Ernei și Corunca). În plus, alte 3 construcții sunt în diferite faze de reabilitare și renovare. 

Detalii găsiți pe www.evohouse.eu.  

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
13 noiembrie, 2024
Ce lucrări au loc sau sunt programate în Baciu pentru extinderea rețelelor de canalizare
5 noiembrie, 2024
Comuna Baciu va avea în premieră o creșă
1 noiembrie, 2024
A început asfaltarea pistei de biciclete din Baciu
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”
30 septembrie, 2024
La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Primarul comunei Baciu, Balázs János, vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre stadiul lucrărilor la rețeaua ...

Ce lucrări au loc sau sunt programate în Baciu pentru extinderea rețelelor de canalizare

Baciu va avea în premieră o creșă în clădirea fostei grădinițe de pe strada Transilvaniei, ...

Comuna Baciu va avea în premieră o creșă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat într-un interviu acordat BuzzNews.ro că a început asfaltarea ...

A început asfaltarea pistei de biciclete din Baciu

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și Wizz Air au inaugurat zboruri spre Stuttgart și Lisabona ...

VIDEO Aterizarea primului zbor Cluj – Lisabona

Profesorul universitar doctor Patriciu Achimaș Cadariu spune că Institutul Oncologic din Cluj dorește să angajeze ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: Institutul Oncologic din Cluj are nevoie de mai mulți psihologi pentru bolnavii de cancer

Taxa pe lux: Mulți bogați, puțini taxați! Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și ...

Taxa pe lux: Mulți bogați, puțini taxați

Clujul este mai scump ca Debrețin: Trăiesc românii mai bine ca ungurii? Este întrebarea la ...

Clujul, mai scump ca Debrețin: Trăiesc românii mai bine ca ungurii?

Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Mureșan, a prezentat ...

TOP 3 consecințe ale respingerii aderării României la Spațiul Schengen terestru
Success message!
Warning message!
Error message!