Creşterea economică în trimestrul întâi, faţă de perioada similară a anului trecut, a fost de 3,8%, în marja de estimare a anliştilor. Faţă de trimestrul patru, creşterea economică a fost de 0,1%, a anunţat INS.
În aceste condiţii, dacă nu vor fi alte evenimente economice negative, creşterea economică pe tot anul se va îndrepta spre 3,5-4%, peste estimările iniţiale de 2,2%.
„Conform primelor estimări, produsul intern brut în trimestrul I 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier”, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
Datele reprezintă „estimările semnal” ale Statisticii, care oferă o imagine operativă şi consistentă a evoluţiei economiei. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru primul trimestru va fi anunţată la 6 iunie.
Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%.
Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, peste nivelul anului trecut, de 3,5%.
Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.
Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor prognoza privind creşterea economică a României pentru acest an şi pentru anul viitor, anticipând că economia va încetini după un an agricol bun în 2013, dar va menţine o rată solidă de creştere datorită unei reveniri a cererii interne şi a investiţiilor.
Astfel, CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.