Șapte Asociații de proprietari cer printr-un memoriu Agenției Regionale pentru Protecția Mediului să nu acorde aviz de mediu pentru proiectul privid construirea unui crematoriu uman în Cimitirul Mănăștur, pe strada Govora f.n., și depus de SC RDK Cremation SRL.“Bănuiesc că este de prisos sa va reammintim ca Manasturul este un cartier residential, dens populat unde locuiesc in jur de 100.000 de persoane unde exista scoli, gradinite. Trebuie sa ne referim nu doar la Manastur, ci si cartierul Zorilor si zona Centrala a orasului fiind zone de asemenea expuse”, se arată în memoriu.Documentul este semnat în numele acestor asociații de Prof.ing. Sorin Terinte și reprezentantul Asociației de Proprietari Govora 16A, Emil Ștețco. Ei s-au adresat Agenției de Mediu în numele Asociațiilor de Proprietari str.Frunzisului Nr. 9, Str.Frunzisului Nr 11, str.Frunzisului Nr 13 C1, str.Frunzisului Nr 13 C2, str.Frunzisului Nr 13 C3, str.Frunzisului Nr 13 C4 și str. Govora 16A.Asociațiile de proprietari arată că în zona, pe langa locuinte exista si gradinite precum Tandarica si Milenium, cu un numar de aproximativ 300 de copii care le frecventeaza.Inginerul Terinte contestă raportul privind impactul asupra mediului întocmit de ing. Pop Ioan Cristian în baza căruia SC RDK Cremation SRL cere aviz de mediu pe motiv că este “inexact, incomplet, superficial si bazat in mare parte pe presupuneri, in asa fel incat datele concluzionate sa favorizeze clientul (S.C. RDK Cremation S.R.L.)”.
crematatoriu bucuresti
“În tot cuprinsul raportului nu se face referire la mirosul emanat in urma incinerarii cadavrelor (…). Mirosul este unul foarte greu de suportat care creeaza un discomfort fizic sever cat si un disconfort psihic cauzat de inducerea starii ca noi respiram particule care au facut parte dintr un cadavru (efectul Auschwitz)”, potrivit memoriului.În plus, atrag atenția semnatarii memoriului, ar exista un pericol pentru sănătate și din cauxza emisiilor medii de Mercur provenite de la amalgamurile dentare ale cadavrelor incinerate.“La o greutate de 65 kg per cadavru incinerat luate ca medie rezulta o cantitate de 6.07g (3 g dupa alte surse) ar trebui sa se incadreaza in normele maxime de poluare admise care comform HG128/2002 este de 0.05g Hg /mc”, susțin protestatarii.“Cea ce nu se spune in raport este faptul ca mercurul nu se evapora in mod constant pe toata perioada incinerarii.Evaporarea se produce dupa aproximativ 40 minute de la inceputul incinerarii, procesul de evaporare durand 3-5 minute timp in care concentratia de vapori extrem de toxici depasesc cu valori de 20 pana la 80 ori valorile maxime admise in acel moment.Aceasta situatie se poate intampla nu o data, ci de pana la 48 ori pe zi (capacitatea maxima de incinerare)”, susțin semnatarii memoriului.O altă problemă identificată de asociațiile de proprietari se referă la curenții de aer care vor duce mai departe mirosul.
Distanta dintre blocuri si casa propusa pentru crematoriu
“La capitopul 4.2.1, Clima si meteorologie pe amplasament, nu se face nici un fel de referire la vant si directia acestuia. Acest aspect este foarte important pentru ca datorita pozitionarii orasului nostru, aproximativ 89% din miscarea maselor de aer este de la Vest spre Est (atunci cand exista), fapt care a determinat in anii ‘70-‘80 amplasarea platformelor industrial poluante in extremitatea estica a orasului pentru ca masele de aer sa duca noxele departe de oras (studii-Prof.Univ.doctor I.Farcas,UBB-Fac. Geografie,sectia Meteorologie-Climatologie).La aceasta se adauga fenomene recent intamplate (luna noiembrie-decembrie 2011) cand pentru cateva saptamani orasul a fost cufundat in ceata densa si miscarea maselor de aer pana la atitudini de 150-200 m a fost aproape de zero.In concluzie, desi raportul nu face referire la aceste aspecte stiute si studiate, in majoritatea cazurilor noxele vor fi transportate inspre centrul orasului sau vor ramane cantonate pentru o perioada indelungata asupra zonei Manastur, Zorilor”, se arată în memoriu.Vezi memoriul integral aici.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.