• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Efectul “Auschwitz” al Crematoriului din Mănăștur, invocat pentru stoparea investiției

Efectul “Auschwitz” al Crematoriului din Mănăștur, invocat pentru stoparea investiției

Publicat: 6 ianuarie, 2012 20:53

Actualizat: 23 martie, 2022 07:15

Șapte Asociații de proprietari cer printr-un memoriu Agenției Regionale pentru Protecția Mediului să nu acorde aviz de mediu pentru proiectul privid construirea unui crematoriu uman în Cimitirul Mănăștur, pe strada Govora f.n., și depus de SC RDK Cremation SRL.“Bănuiesc că este de prisos sa va reammintim ca Manasturul este un cartier residential, dens populat unde locuiesc in jur de 100.000 de persoane unde exista scoli, gradinite. Trebuie sa ne referim nu doar la Manastur, ci si cartierul Zorilor si zona Centrala a orasului fiind zone de asemenea expuse”, se arată în memoriu.Documentul este semnat în numele acestor asociații de Prof.ing. Sorin Terinte și reprezentantul Asociației de Proprietari Govora 16A, Emil Ștețco. Ei s-au adresat Agenției de Mediu în numele Asociațiilor de Proprietari str.Frunzisului Nr. 9, Str.Frunzisului Nr 11, str.Frunzisului Nr 13 C1, str.Frunzisului Nr 13 C2, str.Frunzisului Nr 13 C3, str.Frunzisului Nr 13 C4 și str. Govora 16A.Asociațiile de proprietari arată că în zona, pe langa locuinte exista si gradinite precum Tandarica si Milenium, cu un numar de aproximativ 300 de copii care le frecventeaza.Inginerul Terinte contestă raportul privind impactul asupra mediului întocmit de ing. Pop Ioan Cristian în baza căruia SC RDK Cremation SRL cere aviz de mediu pe motiv că este “inexact, incomplet, superficial si bazat in mare parte pe presupuneri, in asa fel incat datele concluzionate sa favorizeze clientul (S.C. RDK Cremation S.R.L.)”.
altera
crematatoriu bucuresti
“În tot cuprinsul raportului nu se face referire la mirosul emanat in urma incinerarii cadavrelor (…). Mirosul este unul foarte greu de suportat care creeaza un discomfort fizic sever cat si un disconfort psihic cauzat de inducerea starii ca noi respiram particule care au facut parte dintr un cadavru (efectul Auschwitz)”, potrivit memoriului.În plus, atrag atenția semnatarii memoriului, ar exista un pericol pentru sănătate și din cauxza emisiilor medii de Mercur provenite de la amalgamurile dentare ale cadavrelor incinerate.“La o greutate de 65 kg per cadavru incinerat luate ca medie rezulta o cantitate de 6.07g (3 g dupa alte surse) ar trebui sa se incadreaza in normele maxime de poluare admise care comform HG128/2002 este de 0.05g Hg /mc”, susțin protestatarii.“Cea ce nu se spune in raport este faptul ca mercurul nu se evapora in mod constant pe toata perioada incinerarii.Evaporarea se produce dupa aproximativ 40 minute de la inceputul incinerarii, procesul de evaporare durand 3-5 minute timp in care concentratia de vapori extrem de toxici depasesc cu valori de 20 pana la 80 ori valorile maxime admise in acel moment.Aceasta situatie se poate intampla nu o data, ci de pana la 48 ori pe zi (capacitatea maxima de incinerare)”, susțin semnatarii memoriului.O altă problemă identificată de asociațiile de proprietari se referă la curenții de aer care vor duce mai departe mirosul.
altera
Distanta dintre blocuri si casa propusa pentru crematoriu
“La capitopul 4.2.1, Clima si meteorologie pe amplasament, nu se face nici un fel de referire la vant si directia acestuia. Acest aspect este foarte important pentru ca datorita pozitionarii orasului nostru, aproximativ 89% din miscarea maselor de aer este de la Vest spre Est (atunci cand exista), fapt care a determinat in anii ‘70-‘80 amplasarea platformelor industrial poluante in extremitatea estica a orasului pentru ca masele de aer sa duca noxele departe de oras (studii-Prof.Univ.doctor I.Farcas,UBB-Fac. Geografie,sectia Meteorologie-Climatologie).La aceasta se adauga fenomene recent intamplate (luna noiembrie-decembrie 2011) cand pentru cateva saptamani orasul a fost cufundat in ceata densa si miscarea maselor de aer pana la atitudini de 150-200 m a fost aproape de zero.In concluzie, desi raportul nu face referire la aceste aspecte stiute si studiate, in majoritatea cazurilor noxele vor fi transportate inspre centrul orasului sau vor ramane cantonate pentru o perioada indelungata asupra zonei Manastur, Zorilor”, se arată în memoriu.Vezi memoriul integral aici.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 iunie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă

Chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler ...

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
Success message!
Warning message!
Error message!