Şacalii aurii, o nouă specie intrată în România pe fondul schimbărilor climatice, au fost văzuți nu doar în zona Deltei Dunării, ci au pătruns spre nord, din Brașov în Sălaj, până în Maramureș. sacal-auriu
Asta dacă ar fi să le dăm crezare unor ciobani din Sălaj, care spun că haite de șacali le atacă turmele de oi, potrivit magazinsalajean.ro.Primele probleme de acest fel ar fi apărut în primăvara acestui an, când, susţine Horaţiu Gaga, proprietar a 400 de oi, o haită formată din şase şacali şi-au făcut apariţia zilnic pe Măgura Priei, acolo unde turma acestuia era la păscut.„În perioada în care oile au fătat, o haită de şase şacali a dat târcoale turmelor de oi, zi şi noapte. I-am văzut cu ochii mei şi vă spun sigur că erau şacali, că nu i-am confundat nici cu vulpea, nici cu lupul. Marele meu noroc a fost că am câini mulţi şi curajoşi, altfel sigur şacalii mi-ar fi sfâşiat mioarele”, susţine bărbatul.În ciuda unor mărturii similare, Mircea Martin, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, crede că e imposibil ca șacalii să-și fi extins habitatul din Deltă până în nord-vestul țării: „Este aproape imposibil, dat fiind faptul că aceste animale sunt specifice pentru zona Deltei şi pentru sudul ţării”, a declarat Mircea Martin pentru magazinsalajean.Şacalul vine din nordul Africii, sud-estul şi centrul Europei, dar şi din Asia. Are 38-50 cm înălţime, până la umăr, şi între 74-106 cm lungime. Cântărește între 7-15 kg, potrivit realitatea.net.Dumitru Murariu, directorul Muzeului Naţional Grigore Antipa, a declarat pentru gandul.info că şacalul a venit la noi din cauza modificării habitatelor din Grecia, cel mai probabil, unde există semnale că ar fi dispărut, în urma schimbărilor climatice.Șacalii vânează noaptea, ajung deseori prin curţile oamenilor, înfruptându-se chiar şi din legume. În România, şacalul a fost văzut pentru prima oară în 1929, însă apoi a dispărut.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.