Cinci elevi din Cluj s-au calificat în finala unui concurs NASA al cărui scopul este de a oferi tinerilor pasionaţi de spaţiu şi informatică şansa de a vedea şi lucra cu tehnologia de ultimă generaţie, potrivit digi24.ro.
Elevii din Cluj, trei fete şi doi băieţi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, au creat de la zero un program cu ajutorul căruia pot fi controlaţi sateliţii care fac fotografii asteroizilor. Din echipă au făcut parte Ruxandra Coţop, Raul Maier, Eliza Olariu, Orlando Selicean, Marina Trif. Cei cinci au fost coordonati de doamna profesoara Carmen Coţop.
Competiţia finală a avut loc pe 16 ianuarie, la centrul Agenţiei Spaţiale Europene din Olanda, iar elevii au manevrat în timp real aparatele, ţinând legătura direct cu astronauţii de pe staţia spaţială internaţională. Deşi nu au obţinut locul întâi, tinerii au fost apreciaţi de cei de la Agenţia Spaţială Europeană, care ar putea folosi pe viitor programul dezvoltat de ei.
Povestea proiectului
Membră a proiectului, Marina Trif a spus pentru cititorii BuzzNews.ro povestea proiectului care s-a calificat în finala NASA:
„In septembrie 2014, doamna profesoara ne-a prezentat concursul Zero Robotics, unde era necesara programarea unor sfere-satelit de pe Statia Spatiala Internationala, care trebuiau sa faca poze la puncte de interes aflate pe suprafata unui asteroid, in functie de anumite distante, unghiuri etc.
Ne-am inscris alaturi de alte aproximativ 140 de echipe din toata lumea. In fiecare zi erau rulate meciuri pe platforma creata de organizatori, intre 2 sfere, pe fiecare fiind incarcat codul unei anumite echipe.
Echipa (sfera) castigatoare era desemnata pe baza scorului obtinut, care crestea direct proportional cu numarul de poze corecte. Au avut loc etapele 2D, 3D si Alliance (in care ne-am format aliante a cate 3 echipe, noi unindu-ne cu 2 echipe americane, una din Texas, iar cealalta din Massachusetts).
In urma simularilor, ne-am clasat pe locul 4, iar primele 14 aliante au ajuns in finala, care s-a tinut simultan la sediu ESTEC din Olandasi la MIT (SUA) in 16 ianuarie 2015.
In ziua finalei, la Agentia Spatiala Europeana au fost transmise in direct de pe Statia Spatiala Internationala meciurile jucate de aceasta data cu codul nostru rulat direct pe sferele (robotii) reali, nu in simulator, fapt posibil datorita celor 3 astronauti de pe ISS care au supravegheat permanent desfasurarea competitiei.
Echipa noastra s-a numit Callisto si am lucrat in cadrul Liceului Teoretic “NicolaeBalcescu” in fiecare zi dupa ore, inclusiv sambata. A fost o experienta nemaipomenita in primul rand datorita faptului ca ne-am imbogatit cunostiintele la nivel de informatica, matematica si fizica, dar si cele de organizare si colaborare cu participanti care abordeaza problemele dintr-o alta perspectiva”, a încheiat Marina Trif.