• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Emil Boc clarifică problema centralelor de apartament VEZI unde nu mai pot fi instalate

Emil Boc clarifică problema centralelor de apartament VEZI unde nu mai pot fi instalate

Publicat: 15 martie, 2021 15:59
Actualizat: 23 martie, 2022 05:00

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost întrebat la Digi 24 dacă clujenii vor mai putea păstra centralele de apartament sau dacă vor putea instala centrale individuale noi în vechile lor locuințe. Aceasta după ce rețelele sociale au fost în fierbere pentru că unii au înțeles că primăria vrea să desființeze aceste centrale în favoarea revenirii la sistemul centrealizat de încălzire.

„Se demonstrează din nefericire că centralele individuale de bloc sunt o sursă mare de poluare (…) Propunerea mea nu se referă la cele existente și nu are nimic de-a face cu ele. Guvernul, în raport cu directivele europene, va trebui să adopte o legislație la momentul în care va expira perioada lor de valabilitate.

Noi, la Cluj, punem următoarea problemă: De exemplu, avem în pregătire un cartier de 250 de hectare în Sopor. Terenurile sunt private, noi facem Planul Urbanistic Zonal și intenționăm să facem bulevardele, trotuarele, aleile, locul de parc, creșă, școală, grădiniță, să realizăm exproprieri de teren printr-un împrumut pe care urmează să îl accesăm, urmând ca primăria să își recupereze acești bani de la investitori printr-o taxă de urbanizare.

Ideea e să construim orașul de la zero dar facilitățile de bază să le aibă de la început. Aici ne propunem ca PUZ-ul să reglementeze că noile blocuri care se vor construi vor avea centrale termice de bloc. Prin bloc noi înțelegem orice clădire cu mai mult de șase apartamente. Aceasta înseamnă diminuarea poluării, a vorbi aceeași limbă cu Uniunea Europeană.

Primăria va acutaliza PUZ-ul astfel încât toți cei care construiesc clădiri cu 6 sau mai multe apartamente să aibă un sistem centralizat bazat pe o centrală termică de bloc sau conectare la sitemul central de termoficare.

Nu trebuie să fie aruncat la gunoi acest sistem centralizat de termoficare dacă este eficient, nu are pierderi și oferă populației servicii de calitate la prețuri accesibile și cei care plătesc, plătesc cât consumă.

Și în cazul centralelor termice de bloc fiecare va plăti cât consumă. Vor fi montate pe calorifere acele dispozitive care vor cuantifica exact cât consumă fiecare și atâta plătește.

Nu vorbesc de centralele existente. Cei care vor să își monteze centrală în blocurile vechi pot să o facă, legea românească le permite, noi vorbim de noile construcții.

Implementăm măsura treptat, prima dată prin HCL, modificarea PUG și prin PUZ-uri. Cei care locuiesc în blocuri vechi, pot avea în continuare centrale de apartament”, a concluzionat Emil Boc.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Din tot discursul lipseste demnstratia! Cine si cum demonstreaza ca sunt mai poluante?
    Problema e alta! Cu centrala de apartament a scazut consumul de gaze, pentru ca oamenii isi incalzesc locuinta doar atat cat au nevoie, pe cand la o centrala comuna consumul poate fi mult mai mare deoarece aceasta trebuie sa mearga la capacitatea ceruta de cel mai exigent consumator, iar randamentul centralei comune si a distributiei agentului termic nu poate fi mai mare decat al centralei de apartament, chiar si la centrale ultramoderne. Unde mai pui ca nu exista incredere in sistemul de contorizare pe apartament al consumurilor.

  2. Din tot discursul lipseste demnstratia! Cine si cum demonstreaza ca sunt mai poluante?
    Problema e alta! Cu centrala de apartament a scazut consumul de gaze, pentru ca oamenii isi incalzesc locuinta doar atat cat au nevoie, pe cand la o centrala comuna consumul poate fi mult mai mare deoarece aceasta trebuie sa mearga la capacitatea ceruta de cel mai exigent consumator, iar randamentul centralei comune si a distributiei agentului termic nu poate fi mai mare decat al centralei de apartament, chiar si la centrale ultramoderne. Unde mai pui ca nu exista incredere in sistemul de contorizare pe apartament al consumurilor.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat cât vor mai dura lucrările prevăzute în localitate ...

Cât mai durează proiectele Companiei de Apă în Baciu

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat că a fost depusă documentația pe Programul Național ...

Când ar putea ajunge gazul în satele Suceagu, Rădaia și Mera

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?
Success message!
Warning message!
Error message!