Emil Boc, de ce avem blocaje in trafic la Cluj?

Publicat: 14 octombrie, 2016 09:22
Actualizat: 23 martie, 2022 05:14

„Nu se poate” e licenta clujeana? Sau lene a mintii? Clujul nu are pentru moment solutii strategice adecvate pentru parcari, nici pentru reducerea traficului auto si incurajarea dezvoltarii sistemului public de transport in comun. Nici politia rutiera si cea subordonata primariei nu par prea eficiente mai ales in momentele de criza.

altera
Roti blocate in New York
Unde e politia? Doar bunul simt al clujenilor impiedica detonarea frustrarilor din jungla auto a zilelor ploioase.  Autoritatile (primaria si politia) mizeaza pe aceasta decenta, la fel cum parintii unor copii prea strulubatici mizeaza pe vigilenta ingerilor. In absenta lor, supervizorii sunt prea putin eficienti sau inexistenti. Nu vad picior de politist rutier sau local dimineata in drumul meu de la gara spre strada Dorobantilor, itinerar pe care excesele in trafic par permise, de la parcari pe trotuar, stationari generatoare de blocaje, pana la bagatelizarea semafoarelor si a trecerilor de pietoni. Respectarea legii e lasata prea des la latitudinea participantilor la trafic. La antepod, as da exemplul New York-ului, oras cu un trafic auto asemanator celui de la Cluj (cu o mare diferenta, a numarului de locuitori), unde nimic nu e lasat la voia intamplarii si unde politia e omniprezenta, amabila si respectuoasa dar foarte severa si promta cand se incalca legea. Nu am vazut nicaieri mai multe roti blocate (vezi foto) si soferi trasi pe dreapta.  

altera
Parking lift New York
Unde sunt parcarile la Cluj? Sunt peste tot in centru si pot fi ocupate de aceleasi masini o zi intreaga. Taxa de parcare nu este prohibitiva si ii incurajeaza pe clujeni sa ocupe un loc public 24 de ore din 24. La New York, pe strazile secundare soferii platesc peste 100 de dolari daca ca isi lasa masina parcata pentru o zi de lucru (500 de dolari/saptamana), iar daca parcheaza pe loc interzis rotile sunt blocate si amenda e extrem de piperata. Este motivul pentru care peste 50 la suta dintre newyorkezi nu detin o masina persoanala (spre deosebire de 8 la suta media nationala), insa e adevarat ca reteaua de transport public (metrou, autobuz, taxi) functioneaza aproape impecabil. Revenind la Cluj, da, sa se poata parca in centru, dar pretul sa nu incurajeze abandonarea masinii in parcare. 5 lei prima ora si 10 lei a doua ora mi se par propuneri decente pentru taxa de parcare. Blocarea rotilor si ridicarea masinilor celor care parcheaza in locuri interzise sunt de asemenea masuri necesare. Desigur, mai multe parkinguri ar fi de dorit, insa in zonele semicentrale. Parkingurile subternane cu lift sunt ideale pentru ca ocupa putin teren. In New York sunt o solutie viabila (vezi foto). 

O tema urgenta e si amendarea tuturor soferilor care nu platesc parcarea, ceea ce la Cluj nu se intampla in acest moment. Tot prioritara ar fi crearea unei divizii de urgente a Politiei Locale apta sa intervina impreuna cu RADP serviciul ridicari auto pentru decongestionarea in timp util a traficului (poate in acest fel nu ar aparea situatii jenante ca si cea din 6 octombrie 2016 cand o masina cu probleme tehnice a blocat tramvaiele in trafic timp de 79 de minute pe strada Horea si a dat peste cap traficul auto – vezi foto).

altera
Mini autobuze in Suceava FOTO suceavalive.ro
Care e treaba RATUC? Daca in urma masurilor descrise mai sus clujenii vor fi descurajati sa se deplaseze in oras cu masina personala, primaria va fi cu adevarat datoare sa le ofere alternative viabile. Primul pas ar fi o noua strategie a RATUC, bazata pe nevoile calatorilor. Clujenii folosesc azi masina pentru a ajunge la: institutiile publice din zona centrala (primarie, finante etc.), universitati, scoli, gradinite, cladiri de birouri, spitale etc. Prin urmare, o gandire pragmatica si de bun simt ne va obliga sa deschidem noi rute si statii RATUC pe Eroilor, pe Clinicilor, pe Motilor, pe Dorobantilor, pe Avram Iancu, pe Republicii etc. Exista mini-autobuze care se preteaza a fi folosite pe reteaua de strazi inguste ale orasului (vezi exemplul Suceava – foto), nu e nevoie exclusiv de autobuzele alea mov uriase. Exista zone intregi din anumite cartiere ale Clujului unde RATUC nu ajunge astfel incat un aflux important de autotusime este generat de aceasta lipsa. Pe urma, daca se fac noi parkinguri, va fi nevoie de statii RATUC pentru preluarea soferilor. E simplu: in loc sa se investeasca in tunele, monorail, metrouri si alte solutii fanteziste, Regia de transport sa fie mai atenta la nevoile calatorilor, facand achizitii mai destepte si avand drept modele alte metropole europene care au o retea de transport public mai performanta. Asta inseamna ca raspunsul „nu se poate” la problemele clujenilor trebuie scos din vocabular. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 octombrie, 2022
Impactul dureros al inflației: Companiile îl pot transfera clienților, dar limitat, și trebuie să ia alte decizii. Câteva recomandări
15 aprilie, 2021
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
23 noiembrie, 2020
Domnul Boc, Antonia și criza
9 iulie, 2020
1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări
16 aprilie, 2020
Experții în corporate intelligence: Atenție, în România au revenit și grupări infracționale care acționau în Vest

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu

Amenajarea curții la o casă nouă poate fi o provocare, dar și o oportunitate de ...

Sfaturi pentru amenajarea unei curți verzi la o casă nouă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, anunță că au început lucrările la amenajarea unui loc de ...

Loc de joacă modern în satul Suceagu

Într-o eră în care tehnologia redefinește constant peisajele urbane și arhitecturale, stâlpii ornamentali nu fac ...

Tehnologii moderne care transformă stâlpii ornamentali
Success message!
Warning message!
Error message!