Fostul premier al României, primarul Emil Boc, a declarat vineri seara, într-o emisiune TV, că anul viitor vom avea partea de majorărir de taxe sau chiar de introducerea cotei progresive, din cauza reducerii CAS-ului.
”Dați-mi o măsură făcută de guvernul Ponta. Veți spune reîntregirea salariilor. A făcut-o la două săptămâni după ce a ajuns la guvernare cu banii lăsați de noi. Ce poate să spune guvernul Ponta că a făcut altceva ca măsură de reformă a statului. Noi am avut cel mai mare procent din PIB alocat investițiilor din Uniunea Europeană. Ce avem astăzi?
Economia României e din nou în recesiune, cu căderea investițiilor străine direct cu 13 la sută și cu neîmplinirea programului de investiții. După opt luni de zile trebuiau să cheltuiască 39 de miliarde pentru investiții și au cheltuit, după opt luni, 14 miliarde, deci n-au reușit să realizeze planul de investiții pe care ei și l-au propus. Apoi, au luat bani de la investiții și i-au băgat din nou în consum, după meteahna guvernului Tăriceanu.
Au luat și această măsură, reducerea CAS-ului, care pe fond e bună, dar care nu poate fi susținută astăzi de economia românească. Vă dau scris aici (studioul B1TV) și public vă spun: în 2015, dacă va fi menținută măsura reducerii CAS-ului, vom avea cu siguranță fie majorarea taxelor locale, fie introducerea cotei progresive, pe care PSD-ul o dorește de multă vreme.
Altfel n-au cum să reziste cu proiectul de buget. Nu vă puneți întrebarea de ce suntem la final de septembrie și n-avem nici măcar un proiect de buget în discuție. Pentru că dacă această măsură era sustenabilă, dacă totul era în regulă cu bugetul pentru 2015, venea domnul Ponta și spunea: uitați, oameni buni, am aici proiectul de buget, unde se regăsește și CAS-ul, nu va fi nicio taxă locală majorată, nu va fi nici cotă progresivă, etc. Dar dacă menține acest gol bugetar de venituri, nu are alternative.
Noi am mers exact ca și chirurgul și am operat unde era cangrena, erau acele creșteri fără acoperire în economie ale beneficiilor sociale. Gândiți-vă că domnul Tăriceanu a dat în 2007-2008, 11 ordonanțe prin care a majorat salarii, pensii, beneficii sociale.
A vândut BCR-ul cu 3,2 miliarde de euro și toți bani i-a băgat în consum, în beneficii sociale, când banii aceia puteau să stea undeva pentru vremuri de criză.
Ne-a mărit deficitul la 5,2%, când am ajuns la guvernare, iar pensiile și salariile trebuiau plătite în 2009-2010 la nivelul pe care el l-a crescut, uitând că veniturile în economie s-au prăbușit dramatic, a venit criza. Ce faci? Ca în familie, când ai cheltuieli mai mari decât venituri, trebuie să le ajustezi pe măsura veniturilor.
Noi am contat foarte mult pe caracterul temporal al măsurii. Așa am spus și așa a și fost. De la 1 ianuarie 2011, salariile s-au majorat cu 15 la sută. Domnul Ponta a cules cireașa de pe tort: partea a doua a reîntregirii. E un alt regret că n-am mai apucat să anunțăm reîntregirea salariilor. În mai 2011 ieșisem din recesiune.