• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • EnergoBit va contesta în instanță o amenda de 2,83 milioane euro primita de la Consiliul Concurenței

EnergoBit va contesta în instanță o amenda de 2,83 milioane euro primita de la Consiliul Concurenței

Publicat: 9 ianuarie, 2018 09:04
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și va contesta în instanță amenda aplicată de Consiliul Concurenței în cadrul investigației ce a avut ca obiect licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice. Potrivit news.ro, Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro) sase companii pentru incheierea a doua asa-zise intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice. Aceeasi sursa arata ca cea mai mare amenda a fost incasata de Landis + Gyr, de 27,42 milioane lei (5,92 milioane euro), urmata de Energobit, care a fost sanctionata cu 13,11 milioane lei (2,83 milioane euro).

Redam mai jos comunicatul de presa al EnergoBit:

„Referitor la amenda aplicată de Consiliul Concurenței companiei EnergoBit S.A. pentru o pretinsă înțelegere de împărțire a unor licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice organizate de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și își declară dezacordul față de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurență.

Precizăm că pe parcursul celor doi ani de investigație, EnergoBit S.A. a furnizat autorității toate informațiile și explicațiile solicitate, arătând în mod clar și argumentat faptul că Societatea nu a participat la înțelegeri anticoncurențiale, ci a avut un comportament corect în piață, încercând prin acțiunile sale să contribuie la creșterea competitivității pe aceasta piață.

În primul rând dorim să subliniem că în analiza sa, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăți investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare și echipamente de măsurare, ci doar un furnizor și integrator de soluții, participarea la licitațiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice depinzând în mod esențial de tipurile de contoare și capacitățile de producție ale furnizorilor externi.

De asemenea, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înțelegeri neconcurențiale, riscându-și reputația, în condițiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5%) din cifra de afaceri a Societății.

În al doilea rând, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de specificitatea pieței de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România. Gradul de tehnicitate și complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrică, aspect reținut inclusiv de Consiliul Concurenței în raportul său, a condus în mod firesc la situații în care doar anumite produse îndeplineau cerințele tehnice, fiind necesare asocieri între jucătorii din piață. Justificate în mod obiectiv pe baza cerințelor caietelor de sarcini, participările în asociere sunt perfect legale, putând genera inclusiv efecte pro-concurențiale.

Deși pe parcursul Investigației Energobit S.A. a prezentat numeroase argumente în sprijinul asocierilor în care a fost implicată, Consiliul Concurenței nu le-a luat în considerare, considerând în mod eronat că Societatea a fost implicată în înțelegeri anticoncurențiale de împărțire a pieței.

Mai mult, întreaga investigație a fost construită fără a exista probe clare ale unui comportament anticoncurențial, ci doar simple declarații ale AEM S.A., liderul pieței de contoare și echipamente conexe din Romania, cu o cota de aproximativ 70% din piață, care a obținut astfel din partea Consiliului Concurenței imunitate totală la amendă. Suntem surprinși de faptul că autoritatea de concurență, contrar reglementărilor secundare referitoare la politica de clemență și jurisprudenței europene, care cer probe clare și precise, a renunțat la sancționarea celui mai important jucător din piață, acceptând simplele declarații/relatări din memorie ale reprezentanților acestei societăți drept probe ale unui pretins comportament anticoncurențial al celorlalți jucători. Astfel putem concluziona că AEM S.A. prin demersul său încearcă de fapt să limiteze capacitatea de ofertare a celorlalți competitori pe piața echipamentelor de măsurarea energiei electrice din Romania, urmărind eliminarea concurenței.

In aceste condiții, EnergoBit S.A. va utiliza toate căile legale pe care le are la dispoziție și va contesta decizia de sancționare emisă de Consiliul Concurenței, urmând să dovedească că Societatea a avut de fiecare dată un comportament corect la licitații, decizia de sancționare fiind neîntemeiată”, incheie EnergoBit.

Cum explica amenzile Consiliul Concurentei 

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 mil euro) şase companii „pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice”

Amenzile aplicate sunt:

1. ECRO S.R.L.: 526.201,11 lei (113.709,29 euro);

2. ELECTROMAGNETICA S.A.: 10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro).

3. ELSTER ROMETRICS S.R.L.: 11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro);

4. ENERGOBIT S.A.: 13.112.674,12 lei (2.833.579,85 euro);

5. LANDIS+GYR AG.: 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro);

6. S.E. ELECTRICA S.A.: 10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro);

Potrivit unui comunicat de presa, in cadrul investigaţiei, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei „a constatat că AEM S.A., ENERGOBIT S.A., ELSTER ROMETRICS S.R.L., LANDIS+GYR AG şi ECRO S.R.L. au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ, Electrica S.A.”

„Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la cresterea artificială a preturilor de achiziție pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică.

Comportamentul anticoncurenţial s a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp. Autoritatea de Concurenţă a constatat că unii angajaţi ai SE Electrica S.A., companie organizatoare de licitaţii publice pentru achiziționarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi realizarea acestor înţelegeri, consultându se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial. În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM S.A. şi ELECTROMAGNETICA S.A. constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012″, arata Consiliul Concurentei.

„Pe parcursul investigaţiei am transmis autorităţilor competetente, informaţii referitoare la faptele constatate, continuând astfel buna colaborare între Consiliul Concurenţei şi Parchet. Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să verifice în ce masură, preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor.”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„AEM S.A., participantă la ambele pratici anticoncurențiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă. Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite Autoritaților de Concurență să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în înţelegeri anticoncurenţiale și care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale. Consiliul Concurenţei încurajează astfel companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală”, arata Consiliul Concurentei. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat cât vor mai dura lucrările prevăzute în localitate ...

Cât mai durează proiectele Companiei de Apă în Baciu

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat că a fost depusă documentația pe Programul Național ...

Când ar putea ajunge gazul în satele Suceagu, Rădaia și Mera

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?
Success message!
Warning message!
Error message!