• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Episcopul germanilor rămași în Banat îi așteaptă încă pe cei plecați de ACASĂ cu miile, după 1990

Episcopul germanilor rămași în Banat îi așteaptă încă pe cei plecați de ACASĂ cu miile, după 1990

Publicat: 19 martie, 2014 09:22

Actualizat: 23 martie, 2022 05:49

La doi ani după izbucnirea celui de-al doilea război mondial, în Banat trăiau 310.000 de etnici germani. După încheierea acordului dintre Republica Federală Germania şi statul român, privind reunificarea familiilor, numărul lor s-a împuţinat vizibil, astfel că, în anul 1989, în provincie nu au mai rămas decât 90.000 de suflete.Organizarea Formului Democrat al Germanilor din Banat, imediat după Revoluţie, nu a putut stopa procesul masiv de emigraţie. Prin urmare, în 1991, în Banat, mai trăiau doar 30.000 de germani.Printre cei care au rămas se numără şi un remarcabil păstor de suflete care, culmea, a decis să se întoarcă în ţară tocmai atunci când alţii se grăbeau să plece. Azi, el îi poartă în rugăciune şi pe cei de departe, în speranţa că nici ei nu vor uita să revină, măcar din când în când, la tot ceea ce este cu adevărat scump în această viaţă: locurile natale şi oamenii dragi de ACASĂ.
altera
Excelenta Sa Martin Roos
Excelenta Sa Martin Roos

Locul meu este, cu adevărat, AICI și nu ACOLO

Pentru Excelenţa Sa Martin Roos, Banatul a însemnat din totdeauna acel călduros ACASĂ, unde a înţeles că are de îndeplinit o importantă misiune. În anul 1990 a lăsat în urmă Germania prosperă, hotărând să vină într-o Românie ce tocmai se trezea din bezna unui regim totalitar.Reconstrucţia unei episcopii de tradiţie, întinsă pe o suprafaţă de 24.755 km2 şi marcată profund în acele vremuri de hemoragia emigraţiei etnicilor germani, s-a dovedit a fi o veritabilă piatră de încercare.Actualmente, în Dieceza Sf. Gerard mai trăiesc în jur de 8633 de credincioşi romano- catolici de etnie germană. Cele mai multe dintre parohii, în care şvabii bănăţeni au fost o prezenţă emblematică, păstrează încă nostalgia vremurilor minunate de odinioară.Erau acei ani de neuitat, când clopotul bisericilor răsuna îndelung în zile de sărbătoare, muzica şi dansul înveseleau spiritele, iar frumuseţea şi ospitalitatea oamenilor te făcea să înţelegi cât de mult înseamnă să trăieşti într-o comunitate unde credinţa este vie, iar viaţa pulsează în plenitudinea şi splendoarea sa.Cei care au rămas, totuşi, acasă, încearcă să ducă mai departe tradiţia, salvând tot ce se poate salva din ea. Multe dintre comorile acestor lăcaşuri de cult se păstrează deja într-un Muzeu al Diecezei, de care Excelenţa Sa Martin Roos se îngrijeşte personal. În realitate, este vorba despre un loc simbolic de pelerinaj pentru suflet unde exponatele de mare valoare transmit şi azi un mesaj profund.Îl înţeleg pe deplin mai ales aceia care, alegând să nu uite de unde au plecat, ştiu că frumuseţea amintirilor din locurile natale se fundamentează şi pe obiectele sacre ce pledează în „muţenia” lor pentru acelaşi mare adevăr: Locul meu este, cu adevărat, aici şi nu acolo…
altera
Muzeul Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara
Muzeul Episcopiei Romano-Catolice de TimisoaraEXPONATE PREŢIOASE CU O IMPORTANŢĂ ISTORICĂ, ARTISTICĂ ŞI CULTICĂ DEOSEBITĂMuzeul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara a fost inaugurat pe data de 24 septembrie 1995, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare la Palatul Episcopal, fiind deschis în cadrul manifestărilor din curtea palatului. Colecţia muzeală se păstrează în interiorul acestui edificiu, pe o suprafaţă de expunere de 237 m.p.Exponatele sunt de factură religioasă, dar şi profană, cuprinzând fotografie veche, sculptură, piese arheologice, documente, obiecte de cult (potire, mostranţe, crucifixe, însemne episcopale), textile (steaguri, ornate liturgice), dar şi publicaţii sau artă decorativă (câteva mici piese de mobilier şi sticlărie, mai deosebite).Obiectele provin mai ales din fostele parohii de limbă germană, azi mai puţin locuite şi sigure, dar şi din alte parohii active de altă limbă sau naţionalitate.
altera
Arta din fostele parohii germane
Arta din fostele parohii germaneColecţia are scopul de a păstra obiectele cu o importanţă istorică, artistică şi cultică deosebite, punerea în valoare şi prezentarea lor în faţa publicului din ţară şi străinătate. Muzeul este vizitat anual de circa 300-320 de persoane.
altera
Obiecte de importanta istorica in muzeul episcopiei
Obiecte de importanta istorica in muzeul episcopieiMUZEU AL AMINTIRILOR SACRE ÎN SUFLET…Am condus-o, cu ceva timp în urmă, pe Christian Rozalia în Iersigul ei de odinioară. Este un sat mic unde abia dacă mai întâlneşti vreun tânăr pe uliţă care să îţi dea bineţe. Biserica este încuiată şi acum doar în liniştea cimitirului îi mai poţi vizita pe cei care ști că te veghează de Sus: Mama, Tata, Surori, Bunici sau Rude.Atunci şi acolo, Christian Rozalia din Nürnberg i-a regăsit şi i-a simţit din nou pe cei dragi, care azi nu mai sunt. Timpul parcă s-a oprit pentru ea în loc, iar vremurile frumoase de odinioară s-au trezit din nou la viaţă. Cu acea ocazie, am înţeles şi eu mai bine cât de mult înseamnă să ai în suflet un „Muzeu al Amintirilor Sacre” de unde să poţi ieşi mereu cu aceiaşi unică şi splendidă certitudine: Locul meu este, cu adevărat, aici şi nu acolo…AUTOR: Attila Varga

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
16 noiembrie, 2023
Rialda, stil și eleganță de 30 de ani (A)
18 septembrie, 2023
Investiție Durabilă: Top 5 Motive pentru care Botinele din Piele Naturală Merită un Loc în Garderoba Ta
13 iulie, 2023
Frizerie
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!
28 martie, 2023
Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumuseţe şi reprezentare

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania

Replica la scară 1:1 a modelului Lamborghini Sián FKP 37, construită în nici mai mult, ...

Lamborghini Sián FKP 37 construit în mărime naturală din piese LEGO la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!