Europenii se tem de migratie si terorism – Eurobarometru

Publicat: 20 decembrie, 2017 05:59
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

Europenii se tem de migratie si terorism dar au incredere in propria economie si in euro, arata datele celui mai recent eurobarometru. 

altera
UE
Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat marți, 19 decembrie, majoritatea europenilor consideră că starea economiei este bună. Sprijinul pentru moneda euro este cel mai ridicat din 2004 în zona euro, iar optimismul cu privire la viitorul UE întrece pesimismul. Majoritatea europenilor sunt de acord că UE este o oază de stabilitate într-o lume tulbure. Acestea sunt câteva dintre rezultatele-cheie ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat împreună cu sondajul Eurobarometru special „Viitorul Europei”.

1. Optimismul față de starea economiei și sprijinul pentru euro sunt în creștere

Pentru prima dată de la începutul crizei economice și financiare din anul 2007, mult mai mulți europeni au o opinie pozitivă cu privire la situația actuală a economiei europene (48%, + 6 puncte procentuale față de primăvara anului 2017) decât una negativă (39%, -7). Majoritatea respondenților din 23 de state membre afirmă că situația actuală a economiei europene este bună (față de 21 în primăvara anului 2017). Începând cu primăvara anului 2017, percepțiile pozitive au câștigat teren în 23 de state membre, cu o creștere cu două cifre în Spania (39%, + 12), Portugalia (58%, + 11 puncte) și Austria (63%, + 10).

48% dintre europeni consideră că situația actuală a economiei naționale este bună (+ 2). Acesta reprezintă cel mai înalt nivel de încredere exprimat după toamna anului 2007. Din primăvara 2017, percepția pozitivă a situației economice naționale a crescut în 19 state membre, campionii fiind Finlanda (71%, +12), Slovenia (46%, +12), Austria (77%, +9) și Ungaria (50%, +9). Percepțiile variază însă între statele membre. De exemplu, în Țările de Jos și în Germania, 91% consideră că situația economică din țara lor este bună, în timp ce doar 2% din respondenții din Grecia sunt de aceeași părere.

În zona euro, trei sferturi dintre respondenți susțin moneda euro (74%, +1), cel mai mare procentaj înregistrat din toamna anului 2004 până în prezent. Cel puțin 80% dintre respondenți sprijină moneda euro în șapte țări: Slovacia, Belgia, Germania, Spania, Estonia, Irlanda și Slovenia.

2. Încrederea în Uniunea Europeană rămâne ridicată

40% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE; 37% au o imagine neutră, iar numărul europenilor care au o imagine negativă despre UE rămâne la un nivel scăzut, la 21%. Aceste rezultate s-au menținut stabile față de primăvara 2017 și confirmă tendința crescătoare înregistrată începând cu 2016. Majoritatea respondenților au o imagine pozitivă despre UE în 14 țări, cele mai mari procentaje fiind înregistrate în Irlanda (59%), Bulgaria și Luxemburg (ambele cu 57%).

Încrederea în UE este de 41% (-1). Majoritatea respondenților din 18 state membre au încredere în UE (față de doar 15 în primăvară). Încrederea în UE este cea mai mare în Lituania (64%), Bulgaria (57%) și Luxemburg (56%). Începând cu primăvara 2017, încrederea în UE a câștigat teren în zece țări, mai ales în Belgia (53%, + 7), în Slovacia (48%, + 5) și în Republica Cehă (35%, + 5). Încrederea în UE a scăzut în 17 țări.

Majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (57%, + 1). Acest lucru este valabil în toate statele membre, cu excepția a două dintre ele (față de 24 în primăvara 2017): Grecia  (60% „pesimiști” față de 37% „optimiști”) și Regatul Unit (48% față de 44%). Optimismul cu privire la viitorul UE este cel mai mare în Irlanda (80%), Luxemburg (72%) și Malta (70%). Nivelul cel mai scăzut al optimismului se înregistrează în Franța (49%) și Italia (50%).

44% dintre europeni sunt de acord că „vocea lor contează în Europa”, atingând un nou record la acest indicator începând cu toamna anului 2004.

În final, 70% dintre europeni se simt cetățeni ai UE. „Libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor în UE” și „pacea între statele membre ale UE” sunt percepute ca fiind cele mai semnificative rezultate pozitive ale UE, de 57% și, respectiv, 56% dintre europeni.

3. Migrația este principala temere a cetățenilor europeni, urmată de terorism

Imigrația este cea mai importantă problemă a UE la ora actuală (39%, + 1). Terorismul se situează pe locul doi (38%, -6 puncte), cu mult înaintea situației economice (17%, -1), a stării finanțelor publice ale statelor membre (16%, -1) și a șomajului (13%, -2). La nivel național, principalele preocupări rămân șomajul (25%, -4) și imigrația (22%, neschimbat).

4. Sondajul Viitorul Europei

75% dintre europeni au o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene, cele mai bune rezultate înregistrându-se în Lituania (91%), în Danemarca (89%) și în Țările de Jos (87%). 71% dintre europeni sunt de acord că UE este „o oază de stabilitate într-o lume tulbure” (+5 față de 2016).

Context

Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2017 (EB 88) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 5–19 noiembrie 2017. Au fost intervievate 33.193 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Sondajul Eurobarometru special 467 „Viitorul Europei” a fost realizat prin intermediul unor interviuri telefonice desfășurate în perioada 23 septembrie – 2 octombrie 2017. Au fost intervievate 27.881 de persoane din toate statele membre ale UE.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!