• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • EXCLUSIV Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte UGIR: „Există o dezindustrializare aproape programată a României”

EXCLUSIV Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte UGIR: „Există o dezindustrializare aproape programată a României”

Publicat: 14 februarie, 2024 12:05
Actualizat: 26 februarie, 2024 11:08

L-am întrebat pe Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), ce industrie mai are România și ne-a răspuns că în acest moment „există o dezindustrializare aproape programată a României”, cu toate că potențialul încă există în mai multe domenii. Nici în sectorul construcțiilor lucrurile nu sunt roz, câtă vreme suntem nevoiți să aducem forță de muncă din Asia iar guvernul a eliminat facilitățile acordate angajaților.

Aurel Laurențiu Plosceanu a participat la emisiunea Antreprenoriada la BuzzNews.ro în triplă calitate. Aceea de vicepreședinte UGIR, președinte al Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) și de vicepreședinte al Comitetului Economic și Social European. Nu ratați emisiunea:

Există o dezindustrializare aproape programată a României

Așadar, l-am întrebat pe domnul Plosceanu ce industrie mai are România.

„Cred că trebuie să recunoaștem că există o dezindustrializare aproape programată a României. Potențialul care a existat a fost invalidat, a fost tăiat, a fost vândut. Există potențial de recuperare în anumite zone.

Dacă discutăm de construcția de nave, cred că avem potențial, dacă discutăm de IT, cred că avem potențial, dacă discutăm de industria de apărare și aici există încă potențial. Zona de transporturi, există potențial.

Fostul CUG
Fostul CUG FOTO: ClujulCultural.ro

Deci trebuie să redefinim o strategie industrială a României care să plece de la potențialul pe care îl putem valida, nu în context național, ci în context european și, mai larg, în context internațional. Potențialitate există, el trebuie dublat de resurse umane inteligente și apoi de o strategie pe care să ne apucăm să o implementăm.

Problema e nu doar în România, ci în toată Europa. Pentru că Europa a pierdut mult din potențialul industrial pe care îl avea.
Competiția internațională cu China nu e una care să ne pună în valoare. Iar dependența energetică față de resursele care nu mai vin din Rusia, vin din America, dacă mai vin, și în ce condiții de preț, vom vedea, ne creează o dependență care nu ne permite să fim atât de curajoși și de eficienți pe cât poate ne-am dori.

Accesul la resurse este cel care condiționează eficacitatea afacerilor, ori până nu va fi pace și un nou modus operandi geopolitic pe zona aceasta în continuare accesul la resurse energetice va fi problematic și costurile vor fi în continuare crescute”, a spus vicepreședintele UGIR.

Nu este ușor să lucrezi cu muncitori asiatici

Nici sectorul construcțiilor nu trece prin cea mai fastă perioadă. Se confruntă cu o penurie de muncitori. De exemplu, nu se găsesc muncitori pentru autostrada Pitești-Sibiu, iar constructorii sunt nevoiți să apeleze la forța de muncă din Asia.

Cei mai mulți lucrători străini admiși în România vin în general din Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, India, Turcia, Egipt, Maroc sau Vietnam.

În plus, statul a eliminat facilitățile acordate muncitorilor în construcții (nu mai sunt scutiţi de plata contribuţiei la sănătate şi a contribuţiei asiguratorie pentru muncă, astfel încât se estimează că patronii au fost nevoiți să suporte de la începutul anului costuri de personal majorate cu aproape 20 la sută).

Laurențiu Plosceanu, care este și președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții, spune că atractivitatea pentru sectorul construcțiilor este în scădere din cauza riscurilor și a dispariției facilităților.

„E o activitate care oferă satisfacție pe termen lung, trebuie să ofere și garanția unui trai rezonabil, pe care înainte vreme constructorii îl puteau oferi angajaților – fie le ofereau un apartament, condiții de stabilitate, condiții îmbunătățite pentru familii, acces la grădiniță, servicii medicale. În ultimii ani, statul nu mai oferă aceste facilități pe care orice familie și le-ar dori.

Aventura pentru proiectele de construcții a devenit foarte dependentă față de forțele migratoare. Bazinul nostru de acces este acum în zona asiatică. Nu este ușor să lucrezi cu muncitori asiatici, sunt bariere de limbă, de comunicare, de cultură, de religie, ei trebuie indigenizați, ajutați, costurile sunt împărțite de antreprenori, nu întotdeauna recunoscute pe proiecte, nu avem alte soluții.

Pentru muncitorii români, tendința de a migra spre vest se menține, acolo sunt programe investiționale, de exemplu în țările nordice, în Europa vestică, în ciuda faptului că pe imobiliare trendul e de a îngheța piața din cauza condițiilor de creditare și a raportului cerere-ofertă.

În România, s-a văzut imediat după ce facilitățile au fost ridicate că muncitorii au cerut menținerea nivelului de salarizare pe care îl aveau, antreprenorii au fost practic obligați să plătească din resurse proprii diferențele pierdute. Muncitorii firmelor unde aceste compensări nu au putut fi acordate și-au căutat de lucru în altă parte”, a subliniat Aurel Laurențiu Plosceanu.

Oportunități

Vicepreședintele ARACO a enumerat și domeniile cu potențial. „Zona de infrastructură rutieră va fi în continuare consolidată, pentru că finanțările comunitare vor veni, calea ferată de asemenea, la fel infrastructura aero-portuară.

Credem că va exista un oarecare declin în zona de construcții imobiliare pentru că aici condițiile de creditare au început să fie mai puțin prietenoase și vor continua să fie așa, vedem ce se întâmplă în Germania în zona de real estate, dar ce credem că va cunoaște o creștere accelerată este zona de mentenanță, întreținere reparații iar pe de altă parte vor fi multe investiții în parcurile logistice în proximitatea marilor orașe.

Potențial de crește este”, a mai spus Aurel Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții. Pentru alte detalii, urmărește emisiunea.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Este clar ca Romania se confrunta cu o problema serioasa de dezindustrializare. Potentialul exista, insa nu este valorificat corespunzator la nivel national si european. Din pacate, si in sectorul constructiilor lucrurile nu sunt roz, iar aducerea de forta de munca din Asia este o solutie temporara, dar neconfortabila si costisitoare. Eliminarea facilitatilor pentru angajati nu face decat sa diminueze atractivitatea in acest sector. Ar trebui sa invatam din greselile trec

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor
12 martie, 2024
OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS
6 martie, 2024
Ministerul de finanțe lanseazã varianta simplificatã a aplicației e-Factura

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!