Un sondaj telefonic IRES plasează Alianța PSD-UNPR-PC în fruntea clasamentului la alegerile europarlamentare de duminică, cu 41 la sută din voturi. Mult în urmă se află PNL, cu 14 procente, și PDL, pentru care au optat abia 10 la sută din alegători, potrivit digi24.ro. Pana la ora 19.00, participasera la vot 26,52 la suta dintre alegatori (23,76 la Cluj).
În clasament urmează UDMR, cu 7 la sută, scor foarte bun, data fiind participarea redusă la vot a romanilor, dar mobilizarea maghiarilor. Partidul Mișcararea Populară a obtinut 6%, reușind să treacă pragul electoral. Chiar dacă este independent, Mircea Diaconu a primit 5% din voturi, fiind singurul independent care va ajunge în Parlamentul European.
Alegerile au fost un dezastru pentru PP-DD, care a fost votat de 4% dintre alegători, dar și pentru Forța Civică (3%) și PRM (1%).
Alianța PSD-UNPR-PC va avea 16 eurodeputați, PNL, 6, PDL, 4, UDMR, 3, iar PMP, 2.
Coform exit poll-ului Operations Research difuzat de Antena 3, alianța PSD-UNPR-PC ar obține 42,4%, ceea ce ar însemna 17 mandate de europarlamentar.
PNL ar obține 13,5%, adică două mandate, PDL – 11,5%, PMP – 6,3%, UDMR – 6,2%. Mircea Diaconu, candidat independent, ar ajunge în Parlamentul European cu un scor de 4,3%. Potrivit exit poll-ului, Partidul Poporului ar obține 4,2%, iar Forța Civică – 3,4%.
Dezastru pentru dreapta politică
La o primă vedere, din aceste rezultate preliminare se poate deduce că PNL a fost aspru sancționat de către electorat pentru retragerea din USL și ieșirea de la guvernare. Liberalii și-au asumat un program de guvernare cu care s-au prezentat în fața oamenilor la parlamentarele din 2012, au girat pentru un proiect politic alături de PSD, iar ulterior au ieșit din propriul angajament dând impresia că și-au abandonat electoratul. Azi, scuzele și pretextele lor au contat mai puțin. Este ziua în care Crin Antonescu este ca și înlăturat de la conducerea PNL.
Și scindarea PDL prin apariția PMP este de rău augur pentru că și votul s-a fragmentat. În primul rând, mulți electori sunt derutați în urma ruperii partidului, neștiind exact cum s-au repliat taberele în urma scindăriii. Cine mai e în PDL, cine a trecut la PMP? Pe urmă, se vede clar că sub patronajul lui Traian Băsescu, PMP nu are șanse prea bune să devină prea curând atât de popular cum îi este numele.
Pot spera PNL, PDL și PMP, cu abia 30 la sută, să îl bată pe triumfalul Victor Ponta la alegerile prezidențiale din toamnă? Greu de crezut în acest moment, însă să uităm că politica românească este plină de momente în care imposibilul a devenit posibil.