De 25 de ani o mana de asa zisi politicieni se chinuie sa privatizeze „corect” fostele intreprinderi si uzine din perioada ceausista, observa pe blogul personal economistul Lucian Fanea.
De 25 de ani acesti asa zisi politcieni romani nu au reusit sa atraga de partea lor oameni iscusiti, specialisti in economie, juridic, etc care impreuna sa faca niste legi si proiecte viabile prin care sa poata fi privatizate „cu succes” fabricile ce candva au facut istorie in Romania.
Singurul lucru la care multi oameni ajunsi in functii s-au priceput a fost sa dea la fier vechi tot ce se putea si astfel au reusit sa apara multi milionari in Romania, dintre care unii acum stau pe la racoare.
Dupa 25 de ani inca mai avem cateva intreprinderi la care statul roman este actionar, majoritar ori numai minoritar, si pe care inca ne chinuim (nu noi cei de rand ci cei alesi sa o faca) sa le manageriem corect si viabil, astfel incat sa produca rezultate pozitive si nu numai sa cumuleze pierderi peste pierderi in fiecare an.
Una din aceste companii si de mare traditie si mandrie romaneasca este Tarom la care s-a numit chiar si un management privat dar cu toate acestea rezultatele pozitive importante si consecvente inca se lasa asteptate.
Pornind de la ce s-a intamplat in ultimii 25 de ani cu toate aceste companii la care statul roman a fost sau inca mai este actionar, propun un experiment pentru compania TAROM.
Acest experiment presupune ca pe o perioada de 3 luni intre 01.01.2015 – 31.03.2015 toate contractele pe rol, toate costurile companiei, toate veniturile si sursele acestora, toate raportarile pe bugete, pe aeronave si pe rute, toate documentele financiar-contabile sa fie facute publice pe un site special creat, astfel ca toate acestea sa poata fi analizate de intreaga tara.
Pe siteul respectiv sa existe o rubrica unde fiecare sa poata veni cu analize, solutii, propuneri si o echipa de specialisti apolitici sa centralizeze toate aceste informatii si sa vina cu un pachet de solutii prin care Tarom sa se redreseze masiv si cat mai urgent posibil.