• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Experții ENEL recomandă: Cum să SCAZI factura la curent cu 40%

Experții ENEL recomandă: Cum să SCAZI factura la curent cu 40%

Publicat: 5 martie, 2015 07:17

Actualizat: 23 martie, 2022 05:28

Factura la curent poate scădea cu până la 40% dacă respecţi setul de reguli de mai jos, asa cum le văd experții ENEL.

Consumul de curent al locuinţei tale se împarte, în general, între iluminat şi consumul diverselor electrocasnice pe care le deţii. Partea cea mai mică a consumului revine iluminatului – 30%. Restul de 70% reprezintă consum al aparatelor din casă.

Tehnologia actual iti ofera posibilitatea sa alegi dintr-o varietate mare de surse de iluminat si sa realizezi economii semnificative de energie electrica.

Un bec economic, echivalentul unui bec incandescent de 100W, lasat aprins 6 ore pe zi, consuma in jur de 0,14 kWh/zi si aproximativ 50 kWh/an, mult mai putin comparativ cu un bec clasic care consuma aproximativ 220 kWh anual, in aceleasi conditii de utilizare.

Aparatura cu consum redus

Deci soloseste becuri economice. Batrânul bec incandescent este deja inlocuit de modernele becuri economice, fluorescente, cu halogen sau de tip LED ce au o durata de viata de 10 ori mai lunga si un consum cu pâna la 75% mai redus de energie electrica.

Adapteaza iluminatul la nevoia de consum. Foloseste intrerupatoarele cu variator pentru reglarea intensitatii luminii, corpuri de iluminat cu senzori de miscare pentru iluminatul exterior si vei reduce consumul de energie.

Utilizeaza lumina naturala cât mai mult posibil si nu lasa lumina aprinsa când nu ai nevoie de ea! Ilumineaza doar încaperile si locurile din încaperi unde iti petreci timpul.

Iluminatul locuintei reprezinta 30% din consumul de electricitate. 

Aparatele electrocasnice sunt etichetate de producatori astfel încât consumatorii sa evalueze eficienta energetica si consumul anual de energie al acestora. Pentru a economisi energia electrica utilizeaza aparatele electrocasnice din clasa A+++, A++, A+ si A.

Scoate din priza aparatura electrocasnica atunci când nu este necesar sa o folosesti. Vei consuma cu 10% mai putina energie electrica.

Masina de spalat vase

Foloseste masina de spalat vase doar cand e plina cu vase si exclude din program uscarea acestora. Foloseste programul intensiv de spalare doar pentru oale, tigai si vase foarte murdare.

Frigiderul

Pozitioneaza frigiderul, congelatorul cât mai departe de sursele de caldura (aragaz, calorifer, cuptor sau razele directe ale soarelui) si nu foarte aproape de perete.

Tine cât mai putin deschisa usa frigiderului sau congelatorului. Nu pune alimente fierbinti in frigider, adu-le la temperatura camerei in mod natural. Dezgheata regulat pentru a preveni functionarea cu depuneri de gheata.

Temperatura recomandata pentru frigider este între 1-4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglata la -18 °C. O temperatura mai scazuta creste consumul de energie. Deschide usa frigiderului de cât mai putine ori si verifica sa fie in stare buna garnitura pentru a evita risipa de curent electric.

Scoate din priza

Scoate din priza produsele electronice (calculatorul, laptopul, incarcatorul telefonului, sistemul audio, DVD player-ul, televizorul, monitorul) atunci când nu le folosesti sau

conecteaza-le la un prelungitor cu mai multe prize si intrerupator.

Inlocuieste vechiul monitor al calculatorului cu un ecran LCD/LED. Nu uita incarcatorul telefonului in priza si aparatura electronica in standby; vor consuma multa energie chiar

daca nu le folosesti. Activeaza functiile sleep mode, auto-shutdown si hybernate mode ale computerului si laptopului. Reduci astfel la minimum consumul de energie.

Electrocasnice

Alege aparatura electrocasnica de îngrijire a locuintei si de climatizare (aspiratoare, fiare de calcat, aparate de aer conditionat) cu consum redus de energie. Pentru monitorizarea consumului zilnic al aparatelor electronice si electrocasnice poti folosi prizele cu contor sau alte sisteme inteligente.

Aerul conditionat

Foloseste sistemul de încalzire racire fara sa setezi pozitia maxima a temperaturii (foarte rece sau foarte cald).

Scoate din priza aerul conditionat si sistemul de incalzire atunci când nu le utilizezi. Închide usa încaperii pe timpul functionarii sistemului de încalzire/racire. Schimba periodic filtrele de aer.

Programeaza aerul conditionat sa porneasca la anumite ore si sa functioneze doar atât cât este necesar pentru a racori aerul din casa.

Temperatura optima

Pastreaza temperatura interioara între 20°C si 22°C. Noaptea o poti reduce la 18°C (cu fiecare grad în minus economia este de aproximativ 7%).

Opreste caldura (daca ai centrala proprie) cu o ora înainte de a pleca de acasa. Elimina pierderile de csldura ce pot aparea la ferestre, la usi, foloseste materiale

izolante, garnituri, izolatii din spuma poliuretanica si monteaza geamuri termopan. Închide caloriferele daca nu este frig si redu caldura în spatiile neutilizate.

Urmând aceste sfaturi simple, poti reduce consumul cu pâna la 40%.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 iunie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă

Chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler ...

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
Success message!
Warning message!
Error message!