• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Expertul în medicină în caz de dezastru, Irwin Redlener: Cum poți supraviețui unui atac nuclear – VIDEO

Expertul în medicină în caz de dezastru, Irwin Redlener: Cum poți supraviețui unui atac nuclear – VIDEO

Publicat: 30 septembrie, 2022 16:58

Actualizat: 14 octombrie, 2022 10:10

Degradarea relatiilor diplomatice Rusia-NATO pe fondul războiului din Ucraina readuce in actualitate amenintarea terifiantă a unor riposte nucleare. Mai exact, Vladimir Putin este cel care amenință mai mult sau mai puțin voalat cu un atac nuclear pe fondul pierderilor masive suferite de armata Rusiei în estul Ucrainei, a izolării internaționale și a sancțiunilor economice. Un atac cu arme nucleare tactice e totuși puțin probabil, însă nu imposibil. 

În urmă cu mai mulți ani, expertul în medicină în caz de dezastru, Irwin Redlener, a vorbit în cadrul unei confrerințe despre soluțiile de supreaviețuire pe care le avem în cazul unui atac nuclear. Psihologic, a spus el, suferim un blocaj daca ne imaginam ca un astfel de atac nuclear ar viza orasul in care traim. Cei mai multi au tendinta sa creada ca sansele de supravietuire in acest caz se indreapta spre zero. Nu e chiar așa, cu puțin noroc și dacă știți ce aveți de făcut.

Distanța față de locul detonării

„Dacă vă aflați într-o rază de 1 km de locul detonării, aveți 90% șanse să muriți. Dacă vă aflați exact unde a explodat bomba, veți fi vaporizați. Și asta e. Vă spun că nu e de bine. (Râsete)

Daca va aflati pe o rază de 3 km, aveți 50% șanse să muriți și până la 12 km distanță – acum mă refer să muriți instantaneu – undeva între 10 și 20%. Problema e că temperatura unei detonări nucleare este de zeci de milioane de grade Celsius în centru, unde explodează. Este o cantitate extraordinară de energie sub formă de căldură, radiații puternice și efecte ale deflagrației.

Dacă privești explozia, poți orbi

Un vânt enorm, ca de uragan și distrugerea aproape completă a clădirilor (…).

Dacă priviți explozia, veți orbi, fie temporar fie permanent. Deci, dacă puteți să evitați acest lucru, de exemplu, să vă întoarceți privirea, ar fi un lucru bun.

10-15 minute vitale

Dacă trăiți, dar vă aflați în apropierea unei arme nucleare care a explodat aveți între 10 și 20 de minute, depinde de dimensiunea și de locul unde a explodat, să vă salvați înainte ca o cantitate letală de radiații să coboare direct din norul-ciupercă care se ridică.

Serghei Soigu si Vladimir Putin FOTO Captura Youtube

În aceste 10 sau 15 minute, tot ce trebuie să faceți – și vorbesc serios – este să vă îndepărtați cam 2 km de explozie. Fumul radioactiv ajunge în 20 de minute pe sol, în 24 de ore radiațiile letale sunt răspândite de vânt.

Și dacă vă aflați în această zonă, trebuie să vă îndepărtați. Simțiți vântul și acest vânt groaznic, pe care îl veți simți, și trebuie să mergeți perpendicular pe vânt sau la adăpostul lui, dacă puteți să vedeți unde a avut loc explozia.

Trebuie să vă îndepărtați de acel loc. Dacă nu o faceți, veți fi expuși la radiații letale într-un timp foarte scurt. Dacă nu puteți să vă îndepărtați, vrem să vă duceți la un adăpost și să rămâneți acolo.

Ori la subsol, ori la etajul 10 sau mai sus

Acum, un adăpost în zona urbană înseamnă că trebuie să fiți într-un subsol cât de adânc posibil sau la etaj – la un etaj superior dacă explozia se produce la sol, care să fie dincolo de etajul 9.

Deci, trebuie să fiți la etajul 10 sau mai sus sau la subsol.

Mai bine departe de oraș

Dar, în principiu, trebuie să ieșiți din oraș cât mai repede posibil. Și dacă faceți acest lucru, puteți chiar să supraviețuiți unei explozii nucleare.

În următoarele zile, până la o săptămână, va exista un nor de radiație – purtat de vânt, din nou, care va acoperi o zonă de 25 – 30 km (…). Și dacă sunteți în zona unde cade cenușa nucleară, trebuie fie să vă adăpostiți sau trebuie să vă îndepărtați de acel loc, e foarte clar.

Dar dacă sunteți la adăpost, puteți într-adevăr să supraviețuiți. Diferența între a cunoaște informațiile despre ce trebuie să faceți personal, și a nu cunoște aceste informații, vă poate salva viața (…).

Cheia pentru a supraviețui unei explozii nucleare este să vă îndepărtați și să nu vă expuneți pericolului. În principiu, despre asta vom vorbi. Și cu cât vă aflați la o distanță mai mare, cu atât efectele exploziei inițiale vor ajunge mai târziu, cu cât este mai mare izolarea dintre voi și atmosfera exterioară, cu atât mai bine. Așadar, izolarea – de preferință cu pământ sau beton sau să fiți într-un subsol – distanța și timpul sunt cele care vă vor salva.

Nu priviți explozia, gura deschisă

Iată ce trebuie să faceți. În primul rând, cum am spus, nu priviți explozia dacă puteți – nu știu cum ați putea rezista să nu o priviți. Să presupunem, teoretic, că vreți să faceți acest lucru. Trebuie să țineți gura deschisă astfel încât timpanele să nu se spargă din cauza presiunii.

Dacă sunteți foarte aproape de focar, trebuie într-adevăr să vă adăpostiți sub ceva pentru a nu fi răniți sau uciși de obiecte, dacă este posibil. Trebuie să vă îndepărtați de căderea inițială a norului- ciupercă, am spus, în doar câteva minute, și să vă adăpostiți. Trebuie să vă deplasați în direcția vântului sau transversal cu vântul 2 km.

Știți, dacă vă aflați acolo și vedeți clădiri foarte deteriorate și mai jos în direcția aceea, mai puțin deteriorate aici, veți ști că acolo a avut loc explozia și vă deplasați încoace, atât timp cât mergeți transversal cu vântul.

După ce v-ați îndepărtat trebuie să aveți cât mai multă piele, gura și nasul acoperite, atâta timp cât acoperirea nu vă împiedică să vă mișcați și să vă îndepărtați. La sfârșit, trebuie să vă decontaminați cât de repede posibil.

Și dacă sunteți îmbrăcați, vă dați jos hainele, veți face un duș undeva ca să îndepărtați radiațiile, adică materialul radioactiv care ar putea fi pe voi. Apoi, trebuie să rămâneți în adăpost între 48 și 72 de ore minim, dar veți aștepta cu speranță, veți avea micul vostru radio cu baterii și veți aștepta ca oamenii să vă spună când puteți să ieșiți afară. Asta trebuie să faceți”.

Translated by Madalina Dinita

Reviewed by Magda Marcu

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
31 mai, 2023
Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”
29 mai, 2023
Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”
25 mai, 2023
Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”
25 mai, 2023
Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală
24 mai, 2023
Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!