• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • EXPLICAȚII pe 16 pagini de la ANAF despre cum emiți și cum preiei facturi electronice

EXPLICAȚII pe 16 pagini de la ANAF despre cum emiți și cum preiei facturi electronice

Publicat: 15 decembrie, 2023 10:05
Actualizat: 4 ianuarie, 2024 17:59

În contextul implementãrii cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrãrile de bunuri și prestãrile de servicii care au loc în România, realizate în relația business-to-business (B2B), MF și ANAF publicã un ghid pentru contribuabili care oferã informații esențiale pentru adoptarea și implementarea facturãrii electronice. Ghidul este disponibil AICI.ANAF E FACTURA GHID

Standardizarea sistemului de facturare electronicã la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea fraudei TVA la nivel național și are drept principal scop reducerea pierderilor asociate cu evaziunea fiscalã.

„Implementarea facturãrii electronice va contribui la sporirea transparenței, la monitorizarea precisã a tranzacțiilor și la raportarea în timp real cãtre autoritãțile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public și de a asigura o concurențã echitabilã între contribuabili. Facturarea electronicã oferã avantajul unei înregistrãri precise și verificabile a tranzacțiilor comerciale, simplificând procesele de verificare și audit.

Astfel, ne asigurãm cã tranzacțiile respectã reglementãrile fiscale și nu sunt supuse manipulãrilor frauduloase. Prin impunerea facturãrii electronice, eliminãm riscul utilizãrii facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacție este înregistratã în mod unic. În contextul implementãrii acestei mãsuri, sprijinul acordat contribuabililor este esențial, tocmai de aceea lansãm un ghid care sã rãspundã tuturor întrebãrilor pe care le-am primit în ultimul timp”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Implementarea E-factura

Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în douã etape, astfel:

În prima etapã, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația sã raporteze în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care existã obligația utilizãrii Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, sã raporteze în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrãri de bunuri și prestãri de servicii care au locul livrãrii sau prestãrii în România.

Urmãtoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizãrii sistemului național privind factura electronicã RO e-Factura:

– livrãrile de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de cãtre furnizor sau de altã persoanã în contul sãu;

– livrãrile de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de cãtre cumpãrãtorul care nu este stabilit în România sau de altã persoanã în contul sãu, cu excepția bunurilor transportate de cumpãrãtorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricãrui altui mijloc de transport de uz privat;

– livrãrile intracomunitare de bunuri.

Facturarea electronicã nu se aplicã în situația prevãzutã de art. 6 din OUG nr. 120/2021, cu modificãrile și completãrile ulterioare.

Furnizorii, persoane impozabile stabilite în România, pentru operațiunile efectuate în relația B2B, persoane impozabile stabilite în România pentru operațiunile efectuate în relația cu instituții publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, și persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, sunt obligați sã transmitã facturile emise cãtre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificãrile și completãrile ulterioare, cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura.

Termenul-limitã pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrãrile de bunuri și prestãrile de servicii care au locul livrãrii sau prestãrii în România, în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura este de 5 zile lucrãtoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare de la data-limitã prevãzutã pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Amenzi uriașe

Nerespectarea termenului limitã pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura constituie contravenție și se sancționeazã cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendã de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Prin excepție, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limitã pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu se sancționeazã.

În a doua etapã, începând cu data de 01.07.2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora cãtre destinatari utilizând sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura.

Începând cu data de 1 iulie 2024, pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevãzute de Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptãrii de cãtre destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevãzute de Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 120/2021, cu modificãrile și completãrile ulterioare.

Totodatã, primirea și înregistrarea de cãtre destinatari – persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fãrã a fi transmisã prin sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura, constituie contravenție și se sancționeazã cu o amendã egalã cu cuantumul TVA înscris în facturã.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 septembrie, 2024
APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali
12 iunie, 2024
Salariul minim crește din 1 iulie
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor

Votul pentru o „Românie bizară” bazat pe ura împotriva clasei politice poate distruge, efectiv, țara, ...

Daniel David: „Mă îngrozesc abordările legate de o Românie bizară care e împotriva științei și a religiei”

Trei decenii cu Rialda la Cluj. Magazinul îi așteaptă pe clujeni și în luna cadourilor ...

Trei decenii cu Rialda la Cluj

Deputatul PSD de Cluj, chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu, și-a făcut bilanțul la finalul celor patru ...

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, bilanț la final de mandat parlamentar

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj alături de Consiliul Judeţean Cluj şi compania aeriană Swiss International ...

A aterizat pasagerul cu numărul 3.000.000 al anului 2024 la Aeroportul Cluj

Deputatul PSD și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu a declarat că o sprijină fără echivoc pe ...

Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Dacă ai o idee de afaceri, poți obține până la 100.000 de euro pentru a-ți ...

Ai o idee de afaceri? Cum obții 100.000 de euro pentru implementare

Președintele APM Cluj, Augustin Feneșan, a prezentat în emisiunea Antreprenoriada top 3 măsuri așteptate de ...

Top 3 măsuri așteptate de mediul de afaceri de la noul guvern în 2025
Success message!
Warning message!
Error message!