Expoconferinţa ARThitecture reuneşte la Cluj cei mai buni arhitecţi de talie naţională şi internaţională

D-na Alexandra Stoica, co-fondator al firmei DAS Engineering Grup, expert al Romanian Green Building Council şi unul din primii BREEAM International Assessor(i) ai Clujului a fost desemnată Ambasadoare a evenimentului ARThitecture.

Attila Varga: Anul trecut aţi participat la Expoconferinţa ARThitecture ca speaker, iar anul acesta reveniţi într-o calitate mai specială. De curând aţi fost desemnată Ambasadoare a acestui eveniment important pentru viaţa ştiinţifică de elită a Clujului. Ce anume reprezintă această misiune pentru cariera Dvs. şi pentru manifestarea în sine?

Alexandra Stoica: Constat că am început interviul în forţă, cu întrebări complexe. Cu siguranţă văd misiunea de Ambasador ARThitecture ca un mare plus pentru cariera mea profesională. Este o misiune care provoacă şi obligă. Tocmai datorită celor două atribute menţionate, am încercat să echivalez schimbul cu dezbateri, paneluri, prezentări şi recomandări de speakeri care să stârnească interesul participanţilor, să asigure prezenţa unui public numeros şi interesat de cele mai noi trenduri în domeniul arhitecturii şi urbanismului sustenabil. 

Attila Varga: De ce este nevoie de o asemenea manifestare de amploare organizată anual ? 

Alexandra Stoica: Există multiple avantaje în organizarea unei astfel de manifestări de amploare anual. Aceste avantaje sunt asociate cu sfera informaţională, educaţională, dar şi cu fenomenul de networking profesional şi interdisciplinar. Practic, specialiştii din arhitectură şi domenii conexe cum sunt: construcţiile, instalaţiile, consultanţii de mediu, sociologii,  istoricii de artă sau istoricii şi antropologii – se întâlnesc, schimbă informaţii cu privire la subiecte de interes general, cum sunt ecosistemele, urbanismul sustenabil, etc. Aceste evenimente sunt, de fapt, nişte mijloace care ne ajută să acumulam informaţii preţioase şi să devenim mai inovativi şi mai competitivi în activitatea noastră.

Attila Varga: Care credeţi că sunt beneficiile sale?

Alexandra Stoica: După cum menţionam şi la punctul anterior: schimbul interdisciplinar de informaţii, panelurile şi workshopurile de tip debate şi studiile de caz de tip “best practice” prezentate în cadrul conferinţei. Practic, participanţii au posibilitatea să înveţe şi să se dezvolte, indiferent de care parte a baricadei se află.

Attila Varga: Pentru toţi cei interesaţi, Vă rugăm să ne precizaţi locul şi perioada desfăşurării conferinţei, unde se pot face înscrieri şi ce anume aduce ea nou comparativ cu întâlnirea organizată anul trecut?

Alexandra Stoica: Conferinţa va avea loc pe data de 3 octombrie, în incinta noului imobil de birouri “THE OFFICE”. Înscrieri  se pot face accesând un link de participare aflat pe site-ul conferinţei: http://arthitecture.ro/the-conference/registration/

Ca şi noutate, comparativ cu ediţia de anul trecut – dorim să introducem dezbateri mai complexe, care trec de graniţele unei clădiri – ca obiect de arhitectură; dezbateri care se referă la oraş, la « arta de a trăi în oraş », la viitorul oraşelor româneşti.

Attila Varga: Tematica de anul acesta se referă la Ecosisteme şi Arhitectură sustenabilă. Din ce motiv au fost orientate dezbaterile în această direcţie?

Alexandra Stoica: Tematica a evoluat, în mod evident, odată cu conferinţa şi trateaza subiecte foarte actuale si anume grija faţă de natură şi de mediul înconjurător. Fiind un subiect arzător al zilelor noastre – fireşte că alegerea sa nu a fost întâmplătoare. Dezbaterile pe marginea sustenabilităţii şi a ecosistemelor – sunt din ce în ce mai populare azi, indiferent de apartenenţa la o categorie profesională. Ele pot strânge mase critice, pot mobiliza opinia publică şi pot crea fenomene de masă: vezi, de exemplu, fenomenul anti-exploatare gaze de şist  sau cazul Roşia Montană.

Attila Varga: Care este puntea de legătură între ecosisteme şi arhitectura sustenabilă?

Alexandra Stoica: Noţiunea de ‘ecosistem’ a fost lansată în anul 1935 de către botanistul Arthur Tansley, în domeniul ecologiei, şi semnifică, în mare: ‘ansamblul planetar în interacțiune al populațiilor umane, împreună cu factorii de mediu’.

Pornind de la această definiţie – legătura dintre ecosisteme şi arhitectura sustenabilă este mai mult decât evidentă. Orice activitate umană, în principiu (sau mai ales) şi activitatea de construcţii îşi lasă amprenta asupra factorilor de mediu: apa, sol, aer. Astfel, cu cât încercăm să avem un mediu construit mai prietenos cu mediul înconjurător, cu atât acesta va fi mai puţin afectat de intervenţiile noastre.

Am putea spune deci faptul că, printr-o arhitectură sustenabilă, protejăm ecosistemul, suntem responsabili faţă de semenii noştri, dar şi faţă de viitor. Aş preciza faptul că este echivalentul ‘gândirii pe termen lung’ – din sfera financiară: îţi gestionezi cu responsabilitate resursele, cheltui doar ceea ce e necesar,  fără risipe inutile – şi investeşti sau transmiţi mai departe cât mai mult.

Şi ca să închei cu un citat de acum câţiva ani al Prinţului Charles, la conferinţa ‘Dimbleby ‘: ‘ In failing Earth, we are failing humanity’ (Eşuând în a proteja Pământul, eşuăm în a proteja umanitatea’)

Attila Varga: Unul dintre panelurile conferinţei va fi moderat chiar de către Dvs. Ne puteţi oferi detalii despre dezbaterea care se pregăteşte?

Alexandra Stoica: Cu multă plăcere ! Panelul se numeşte “Reflecţii Urbane” şi va avea în vedere câteva din tematicile de mare actualitate ale urbanismului sustenabil din România, şi anume: calitatea arhitecturii în mediul construit din Cluj în comparaţie cu alte oraşe importante din România: Bucureşti,  Timişoara, Braşov, Sibiu, Iasi’; potenţialul de dezvoltare urbană, ocuparea şi utilizarea spaţiilor urbane, zonele de influenţă urbană şi depistarea factorilor de tip „ fermenţi” de dezvoltare urbană”: adică acei factori economici şi socio-culturali care sunt acceleratori de creştere economică, generare de noi locuri de muncă sau care fac ca oraşul respectiv să fie definit drept ‘pol de expertiză’.

Attila Varga: În ultimii ani, şi în spaţiul autohton, s-a pus un accent tot mai mare pe ideea de arhitectură sustenabilă, clădiri verzi, certificare energetică etc. Fiind pasionată de aceste domenii, ne puteţi spune cum anume stă România la acest capitol?

Alexandra Stoica: Referitor la România, toate noţiunile mai sus enumerate pot fi clasate la capitolul « noutăţi ». Singura cale mai bătătorită este cea a certificărilor energetice – întrucât ele sunt solicitate legislativ în cadrul oricărei tranzacţii imobiliare.

Cât despre celelalte noţiuni, au început timid doar să intre în vocabularul şi practica de pe piaţa de real estate din România. Suntem încă la etapa în care ele reprezinta pentru piaţa românească un exemplu de « bune practici », nu o practică curentă. Dar, ca să privim partea plină a paharului, e bine că au intrat şi câştigă teren pe zi ce trece.

Attila Varga: Care sunt perspectivele şi ce anume credeţi că mai trebuie făcut neapărat şi la noi în aceste sfere de activitate?

Alexandra Stoica: În ‘declaraţia mea de intenţii ‘ – ca şi Ambasadoare ARThitecture afirmam că, de fapt, cheia progresului este interdisciplinaritatea, adică posibilitatea de a privi provocările ridicate de  urbanismul şi arhitectura  sustenabilă din mai multe puncte de vedere, de a aduna la un loc expertiza cât mai multor profesii complementare (economişti urbani, consultanţi de mediu, sociologi, istorici, antropologi, etc) – pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare urbană complexe şi documentate.

Tocmai de aceea am încercat să diversificăm participările de la Conferinţa ARThitecture de anul acesta, chemând şi invitaţi din sfera economiei urbane, dezvoltării regionale şi istoriei. Pentru că am înţeles că menţinând o castă profesională închisă, schimbul de informaţii – deci implicit şi progresul este aproape nul.

Cred că cel mai bun exemplu pentru acest lucru este evocarea modului în care specialiştii de la Banca Mondială împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale au elaborat documentaţii precum : « Oraşe competitive din România » sau Strategia de dezvoltare spaţială a României 2020 ». Semnatarii acestui document sunt: urbanişti, economişti urbani, sociologi, consultanţi pe probleme de mediu, statisticieni, etc.

Attila Varga: Care sunt aşteptările Dvs. de la această conferinţă? 

Alexandra Stoica: Îmi doresc să marcheze un punct de cotitură în sfera conferinţelor pe teme profesionale, să fie o punte de legătură între oameni din diverse profesii, dar care au, în final, un scop comun : ‘arta de a trăi în oraşe’ frumoase, prietenoase şi sustenabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
Profesorul Achimaș, părintele Planului Național de Combatere a Cancerului: „Vom avea din ce în ce mai multe cancere de tratat”
8 noiembrie, 2021
Lupta cu cancerul de sân, o privire în culisele Institutului Oncologic din Cluj – INTERVIU cu profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu
27 septembrie, 2021
Povestea Ie de Maramu
30 octombrie, 2020
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
4 iunie, 2020
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a sărbătorit marți pasagerul cu numărul 1.000.000 înregistrat în anul ...

Aeroportul Internaţional din Cluj recuperează rapid pierderile din pandemie: a sărbătorit deja pasagerul cu numărul 1 milion

Echipa salvatorilor clujeni se mărește! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj ...

ISU Cluj face angajări

I-am întrebat pe câțiva membri ai Clusterului Mobilier Transilvan cum fac față IMM-urile dificultăților cauzate ...

Triplă lovitură pentru IMM-urile din Cluj: După pandemie, război și prețuri explozive la energie

Telefoanele mobile au un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. Putem ...

Descoperă care sunt cele mai îndrăgite și practice accesorii pentru telefoanele mobile în anul 2022

Aeroportul Internațional Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța. Zborurile spre Malta sunt ...

Vacanță la mare: Aeroportul Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța

Peste 260 de copii vor avea locuri la grădință și la creșă în comuna Baciu ...

Comuna Baciu va avea peste 260 de locuri noi pentru copiii de grădință și creșă

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate iar cu această ocazie la Centrul Regional ...

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate: provocări și planuri de dezvoltare

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună. ...

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună
Success message!
Warning message!
Error message!