Societatea Culturală „Filarmonia” a organizat vineri la Galeria Municipiului Turda vernisajul expoziţiei colective „FotoGRAFICA”, care reuneste lucrări ale membrilor Societăţii Culturale Filarmonia Turda şi ale invitaţilor.Sala mare a fost destinată lucrărilor de dimensiuni mari, grupate tematic în două categorii: portrete şi fotografii abstracte, semnate de regizorul Ovidiu Cosac şi dr. Nicuşor Ţigănilă. Impresionante sunt figurile umane în cadre reale, care se concretizează în poveşti nerostite, ansamblu de replici schimbate între personaje din cărţi diferite, dar aşezate pe acelaşi raft, cu o sensibilitate de maeştrii. Toate lucrările lor se înncadrează în tipul de fotografii „tableaux vivants”.Nici regizorul artistic, ilustratorul muzical teatral, şi realizatorul de filme documentare, Ovidiu Cosac, şi nici dr. Nicuşor Ţigănilă nu se dezmint.În sala mică sunt grupate lucrări ale altor filarmonişti, unii cu state mai vechi în expoziţiile de fotografii, alţii aflaţi la început de drum, şi ale invitaţilor. În expoziţia Filarmoniei turdene au fost invitaţi să participe Alex Cruceru (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „I. Mincu” Bucureşti), dr. Adina Olteanu, clujenii Ana Teodora Rus şi Mircea Sabin Rus (Consulul Societăţii Culturale Filarmonia).Bucureşteanul Alex Cruceru a propus privitorilor un exerciţiu de mirare, o fotografie care poate promova turismul cultural, o „Venus” vieneză, imortalizată în peregrinările sale artistice. Artistul evită excesul expresionist, punând în pagină o imagine de o simplitate cuceritoare din mediul natural şi identifică în asocierea sculpturii tinerei femei şi a frunzelor ruginii de toamnă, căzute în jurul ei, motive noi, cu semnificaţii nu lispite de profunzime, meditativ-filozofice, chiar existenţialiste.Doctoriţa Adina Oltean a fost prezentă pe simeze cu două lacustre şi un răsărit din zona Turzii, pline de sensibilitate şi armonie.Fotografia Anei Teodora Rus şi cea a lui Mircea Sabin Rus („Respiraţie- peisaj în Apuseni” şi „Copilărie”) te poartă într-o realitate încântătoare a Apusenilor, parcă uitată de timp, cu un portret şi un peisaj luate din zona transilvană. Imaginile sunt bogate, sugerând locuri în care au locuit semizei şi alte făpturi de basm.
Dana Deac, care debutează expoziţional cu fotografie, propune publicului o frunză ruginie de toamnă („Singurătate”).
expoizitie turda
Maria Ilişiu a îngheţat timpul în compoziţii armonioase cu peisaje încântătoare, într-o descoperire neîntreruptă a naturii sau lumini mişcate („Peisaj-Cheia I”, „Peisaj- Cheia II”, „Iarnă”, „Joc de lumini”).
Maria Larisa Oniş încearcă în lucrările sale („Elefantul”, „Nori”, Răsărit”, „Primăvară”) să îmbine nuanţele de decorativism cu umbre, cu soare mieros, cu forme, creând o imagine lirică.Iudita Pelea oferă o lucrare din tematica fotografiei de turism, o fotografie puternnică, cu linii frânte din arhitectura Greciei, foarte bine încadrate în spaţiul privitorului şi ingenios aleasă şi un portret al unui copil din India.Iosif Stegaru.a expus un „Măcieş” în plină iarnă, fotografie bine realiză compoziţional şi coloristic, şi două lucrări-document din colecţia sa. Este vorba despre portretul sculptorului Ion Vlasiu, fotografie alb-negru realizată acum 30 de ani („Im memoriam Ion Vlasiu”) şi un portret vechi de peste 100 de ani („Portret centenar”).
Despre lucrări şi artişti au vorbit, cu nuanţe revelatoare, Guvernatorul Societăţii Culturale Filarmonia Turda, pictorul şi sculptorul Flaviu Bugnariu, Felicia Răcean, viceprimarul Turzii Mircea Irimie şi artiştii Nicuşor Ţigănilă şi Ovidiu Cosac, în faţa unui public numeros, aşa cum se întâmplă de obicei la evenimentele organizate de filarmonişti la Turda.Vineri, simezele Galeriei Municipiului Turda au jucat rolul sirenelor care i-au purtat pe privitorii numeroşi de la un cadru la altul pentru a vedea, pentru a mai vedea, în speranţa descoperirii, în jocul la care au consimţit. Imaginile au trecut prin sensibilitatea celui care foloseşte tehnica şi cantonează într-o ludică alăturare de umbre şi „luminozităţi” care trimit privitorul în zona întrebărilor, a incertitudinii, a puterii de expresie a golului (luminii) şi a plinului (umbrei).Expoziţia „FotoGRAFICA” oferă publicului o paletă largă, în care expozanţii au oferit fiecare ce a vrut să vadă, ce a reuşit să surprindă, de sinceritatea şi de ceea ce a dorit fiecare să spună, fiecare exponat fiind, în esenţă, o poveste, iar expoziţia în ansamblul ei, un întreg pus în lumini şi în umbre, în culori sau alb-negru. Iubitorii de fotografie o pot vizita până joi, 9 februarie a.c., intrarea fiind liberă.Autor: Dana Deac
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.