Din vechea Fabrică de Bere Ursus a ramas la Cluj un muzeu, însă unul inedit, unde consumul de bere este permis. Fabrica, transformată în pub, adăposteşte numeroase exponate care amintesc de trecutul glorios al Fabricii de Bere Ursus, un brand fara egal al Clujului. Astfel, cei care trec pragul localului vor vedea vechile cazane în care se prepara berea, tablouri care surprind in imagini procesul de poroductie din fosta fabrică, ţevi şi conducte prin care au curs de-a lungul anilor tone de bere, vechiul tablou de control al fabricii, precum şi două candelabre uriaşe realizate din sticle de bere.Mini unitatea de producţie „Fabrica de bere” Ursus, cu restaurant şi terasă, este deschisa de astăzi pentru publicul larg. Localul, cu o capacitate de 300 de locuri, este împărţit în trei săli şi are două terase. Investiţia s-a ridicat la peste un milion de euro.În cadrul restaurantului, decorat cu utilajele rămase de la fost fabrică, clujenii au ocazia sa vada întregul proces de producere a berii. De asemenea, clienţii pot admira vechiul panou de comandă, două candelabre uriase realizate din sticle de bere Ursus, precum şi cazanele în care se fierbe malţul şi se fermetează drojdia.Proiectul de reamenajare a fostei fabrici a fost realizat împreună cu clujenii, care au votat atât numele restaurantului, cât şi alegerea sortimentului de bete nefiltrată care se produce acum la „Fabrica de bere” Ursus. Astfel, în cadrul restaurantului clujenii pot servi o bere nefiltrată produsă în exclusivitate la Cluj, al cărui preţ începe de la 3 lei. De asemenea, se pot servi şi celelalte sortimente de bere, Premium, Black şi Fără Alcool.[slideshow]Secretul berii nefiltrateLa „Fabrica de bere” Ursus se servşte o specialitate de bere nefiltrată, concepută special pentru clujeni, conform dorinţelor şi aşteptărilor acestora.”Practic, odată putem să spunem că este o specialitate de bere, că aparţine grupului de beri lagăr şi că se distinge prin faptul că are un aspect uşor opalescent, datorită prezenţei drojdiei din bere, neînlăturată cum se face prin procesul clasic. Această drojdie contribuie la plinătate gustului, îi dă o notă de prospeţime şi catifelare. Berea se distinge astfel prin prospeţime şi savoare”, a explicat Monica Mândruţiu, Quality & Brewing Director.Berea nefiltrată de la Cluj este realizată din ingredientele tradiţionale, apă, malţ, hamei şi drojdie, procesul tehnologic şi reţeta fiind tradiţionale.”Berea are un gust echilibrat şi armonios, se poate recunoaşte gustul de malţ şi amăreala delicată dată de hamei. Este o bere moderat amară, calitate amărelii fiind deosebită”, a completat Mândruţiu.Potrivit acesteia, reţeta a pornit pe baza vechii retete Ursus, precum şi prin sondarea opiniei clujenilor. 100 de persoane au degustat mai multe variante de bere, iar pe baza răspunsurilor a fost creată această reţetă. „Am înţeles care sunt aşteptările clienţilor noştri şi cum această bere ar trebui să se prezinte, să îndeplinim cerinţele lor”, a încheiat Monica Mândruţiu.
Fabrica de bere Ursus, singurul muzeu unde consumul de bere e permis PLUS Secretul berii nefiltrate GALERIE FOTO
ULTIMELE ȘTIRI