Cea de-a cincea ediţie a expoziţiei Muzeul Păpuşilor, eveniment în cadrul căruia sunt expuse păpuşile şi marionetele folosite în spectacolele Teatrului Puck în ultima stagiune, a fost vernisată astăzi la Muzeul de Artă. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 28 iulie – 28 august, preţul biletului de intrare fiind de 4 lei.
În cadrul acestui Muzeu al Păpuşilor sunt expuse toate păpuşile, decorul şi recuzita folosite la spectacolele din ultima stagiune a teatrului. Astfel, vizitatorii vor putea admira păpuşi din cadrul spectacolelor „Stan Păţitul”, de Ion creangă, „Zurinca”, o piesă realizată după o legendă ţigănească, sau „Apolodor”, un spectacol premiat şi chemat la festivaluri internaţionale.Expoziţia din acest an continuă tradiţia din anii trecuţi când pe parcurul verii Teatrul Puck se mută la Muzeul de Artă. „În cadrul evenimentului este prezentată opera de un an de zile a Teatrului de Păpuşi Puck. Trebuie să recunoaşte aportul adus de teatrul de păpuşi la viaţa culturală a Clujului şi sperăm pe viitor să avem un întreg muzeu al păpuşilor”, a declarat directorul Muzeului de Artă, Călin Stegerean.Fiecare păpuşă, creată special pentru actorul care o va mânuiPapusa din Zurinka
Vizitatorii vor putea vedea la muzeu decorurile şi păpuşile a şase dintre cele mai apreciate spectacolele ale Teatrului Puck. Fiecare spectacol are decorul şi marionetele sale, iar realizatorii acestora avertizează că o păpuşă nu se poate folosi în mai multe spectacole.”Realizarea unei astfel de păpuşi durează între o lună şi trei luni, fiind păpuşi realizate de sculptori, de constructori speciali, pentru că au mecanisme deosebite. Trebuie acordat un interes deosebit pentru mişcarea păpuşii, a mânuirii. Aceste păpuşi sunt personalizate în funcţie de poveste, de personajul principal. Ele se fac pe măsura mâinii actorului care o va mânui”, a explicat Mona Marian, directorul Teatrului de Păpuşi Puck.Clujul are nevoie de un Muzeul al PăpuşilorDe cinci ani de zile, în fiecare vară păpuşile se mută la Muzeul de artă, iar potrivit organizatorilor expoziţia se bucură de un real succes. Din păcate, în cadrul Teatrului de Păpuşi Puck nu este suficient spaţiu pentru a amenaja şi un muzeu.”Dacă am avea spaţiu mai mare, am amenaja un muzeu cu păpuşile pe care nu le mai folosim, după modelul muzeelor de aceste gen din marile capitale europene. Avem aici la Cluj păpuşi vechi 30 de ani, poate şi mai mult. Există promisiuni, cum că am primi un spaţiu mai mare în Centrul Cultural Transilvania, aşa că acum nu ne rămâne decât să aşteptăm”, a completat directorul Teatrului Puck.Potrvit Monei Marian, un astfel de muzeu, împreună cu activitatea teatrului, ar ajuta Clujul în demersurile sale de a obţine titlul pentru Capitală Culturală Europeană în anul 2020.În plus, activitatea Teatrului de Păpuşi Puck este recunoscută la nivel internaţional. Spectacolele din Cluj au fost invitate la nenumărate festivaluri de gen din ţări precum Franţa, SUA, Polonia sau chiar India. „În India din păcate nu am reuşit să ajungem din lipsa banilor, dar în octombrie, dacă reuşim să obţinem fondurile necesare, vom merge la festivalul European Kids din Washington, unde avem o reprezentaţie şi pe Millenium Stage”, a adăugat Marian.Tot în octombrie, Teatrul Puck organizează la Cluj Festivalul Internaţional Puck, la care participă teatre de păpuşi din întreaga lume.
Papusa din spectacolul ZurinkaRecuzita din Povestea muntilor albastriPapusi din Stan patitul
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.