• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Faci bani din activităţi independente? Trebuie să știi ce te așteaptă în 2016

Faci bani din activităţi independente? Trebuie să știi ce te așteaptă în 2016

Publicat: 16 noiembrie, 2015 13:55
Actualizat: 23 martie, 2022 05:20

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca informează contribuabilii că începând cu 1 ianuarie 2016 se aplică prevederile  Legii nr.227/ 2015 , modificată prin O.U.G. nr.50/2015 în ceea ce priveşte stabilirea, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente. 

Gligor GAVRIS, purtator de cuvant Finante Cluj arata ca persoanele fizice care realizeaza venituri din activităţi independente au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dacă se încadrează în următoarele situaţii:

a). venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real ;

b). venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) de către contribuabilii care încep în cursul anului o activitate impusa în sistem real, sau de către cei care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real,   depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut,

c). valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art.69, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din activităţi independente.

În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat,  în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate.

Pentru persoanele cu venituri din activităţi independente , impuse în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declaraţiei privind venitul realizat, şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Persoanele fizice cu venituri din activităţi independente, impuse la normă de venit sau în sistem real , obligate sa se asigure în sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent , până la data de 31 ianuarie  inclusiv a anului  pentru care se stabilesc plăţi anticipate cu titlul de C.A.S., declaraţia  cu venitul asigurat la sistemul public de pensii. Cei care încep o activitate în cursul anului fiscal, depun declaraţia cu venitul asigurat la sistemul public de pensii în termen de 30 de zile  de la data începerii activităţii.

Persoanele care realizează venituri din activităţi independente impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim ( 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale) nu au obligaţia depunerii declaraţiei cu venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru anul fiscal următor şi nu datorează pentru anul  următor plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.

Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care persoanele impuse în sistem real  au realizat venituri  sub nivelul plafonului minim,  nu se restituie , acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.

Cota de contribuţie de asigurări sociale pentru contribuabilii impuşi în sistem real sau la normă de venit  este cota pentru contribuţia individuală, care de exemplu, pentru condiţii normale de muncă  este de 10,5%. Totuşi, contribuabilii menţionaţi mai sus pot opta pentru cota integrală de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă în cotă de 26,3%.

Opţiunea pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale se exercită prin declaraţia cu venitul asigurat la sistemul public de pensii cu termen de depunere 31 ianuarie inclusiv  a anului fiscal pentru care se doreşte utilizarea cotei integrale de contribuţie de asigurări sociale, pentru cei ce au desfăşurat activitate în anul precedent , respecţiv în termen de 30 de zile de la începerea acţivităţii, pentru cei care încep activitatea în cursul anului fiscal. 

Opţiunea prevăzută mai sus  este obligatorie pentru contribuabili pentru întreg anul fiscal, inclusiv la regularizarea plăţilor anticipate, şi se consideră reînnoită pentru fiecare an fiscal dacă contribuabilul nu solicită revenirea la cota individuală prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se doreşte revenirea la cota individuală de contribuţie de asigurări sociale.

Definitivarea contribuţiei de asigurări sociale în cazul veniturilor determinate în sistem real se efectuează în baza declaraţiei privind venitul realizat care se depune până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a  venitului.”                                  

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta
26 noiembrie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi
19 noiembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu votează candidați cu pregătirea făcută „la o școală cât de cât acceptabilă, nu pe genunchi și nu pe înserat”

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA a fost ales Președinte al Consiliului Economic și Social. ...

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA, ales președinte al Consiliului Economic și Social

Începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, ...

AnimaWings dă start zborurilor directe Bucureşti – Cluj şi retur începând cu 15 ianuarie 2025

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines întâmpină Noul An cu ...

Aeroportul Internaţional Cluj şi LOT Polish Airlines anunţă creşteri de frecvenţe pentru zborurile spre Varşovia

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025

În viața cotidiană, situațiile financiare neprevăzute pot apărea când te aștepți mai puțin. Îți faci ...

Cum să folosești eficient IFN-ul ca rezervă de bani până la următorul salariu

Dan Sicobean, consultant fonduri guvernamentale & europene și membru al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj ...

Dan Sicobean, consultant fonduri: La ce să te aștepți dacă vrei să-ți finanțezi afacerea în 2025

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a avut o reacție dură la Ordonanța trenuleț, scoasă din ...

Dan Mureșan, vicepreședinte IMM România, reacție dură la Ordonanța trenuleț: Greva fiscală ar fi justificată
Success message!
Warning message!
Error message!