Factura de apa va fi trimisă fiecărui consumator în parte, nu asociației de proprietari ca și până acum, dacă un proiect de lege în acest sens va fi adoptat de Parlament. În acest fel, doar apartamentele care nu își vor achita factura vor rămâne fără apă, nu toți vecinii din asociația de proprietari care își achită obligațiile. Furnizorii de utilităţi vor fi obligaţi să încheie contracte individuale cu fiecare locatar, potrivit unui proiect de lege care a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ al Senatului, potrivit evz.ro.Potrivit documentului, cei de la gaze sau furnizorii de apă vor trebui să încheie contract individual cu fiecare proprietar în maximum 180 de zile din momentul adoptării actului normativ.Noua lege prevede că cei care nu-şi pot achita pe loc datoriile avute în momentul în care vor fi montate contoarele individuale, vor plăti datoria eşalonat, după ce furnizorii de utilităţi vor încheia cu asociaţia contract de cesiune de creanţe.Toți pentru unulLipsa acestei reglementări crează în prezent posiblitatea ca o asociație să fie debranșată de la rețea din cauza rau-platnicilor. Nu plătește vecinul, rămâi și tu fără apă. Acum, compania de apă citește un singur contor, amplasat la intrarea în bloc, iar consumul individual este contabilizat de asociația de proprietari. Cei de la Compania de Apă nu sunt de acord cu încheierea unor contracte individuale de furnizare a apei în prezent, spune Vasile Maxim, administratorul celui mai mare bloc din Cluj, de pe Primăverii 2.Administratorul asociației este cel care citește contoarele individuale și strânge de la fiecare banii pentru achitarea facturii. Evident, pierderile de pe rețeaua internă se împart la toți. În noua situație, în care fiecare apartament va avea contract cu Compania de Apă, banii nu vor mai fi strânși de administrator, ci de Compania de Apă.Datornici scoși în stradă
O altă problemă la ordinea zilei este legată de rău platnici. În condițiile în care membrii asociației achită și datoria vecinilor, aceștia nu pot fi constrânși decât prin decizie judecătorească să își achite obligațiile. La Cluj au fost situații în care datornicii au fost executați silit de către asociație. De regulă, ei își pierd apartamentele.Despre un astfel de caz vorbește și Vasile Maxim, administratorul Blocului de pe Primăverii nr. 2, care are 425 de apartamente. „Sunt mereu probleme cu rău platnicii, acum avem apartamente care au datorii și de 100 de milioane de lei. I-am dat în judecată și urmează executarea silită. Ultimul proprietar executat silit a a avut o datorie de 180 de milioane de lei vechi. Asociația și-a luat partea. Sperăm să scăpăm și de ceilalți datornici”, a spus Vasile Maxim.Vasile Maxim crede că noul act normativ va ajuta asociațiile de proprietari: „Dacă se face contract cu fiecare propeietar, va fi sistată furnizarea apei doar în cazul datornicilor, nu și a celor buni -platnici. O să vadă acum și Compania de Apă cum e să strângi bani de la săraci. Eu duc câte 200 de milioane de lei și nu îi interesează cum îi strâng. O să vadă și ei acum”, a spus adminstratorul celui mare mare bloc din Cluj.Până la această orăm reprezentanții Companiei de Apă Someș nu au putut fi contactați pentru a-și exprima un punct de vedere pe marginea acestui proiect de act normativ.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.