Un reportaj realizat de televiziunea franceză France2 susține că România, mai exact Clujul, a devenit o fabrică de diplome pentru studenţii francezi, care nu reuşesc să intre la facultăţile de medicină din ţara natală. Jurnaliştii francezi afirmă că pregătirea primită aici este sub standardele franceze.
Medici şi cadre din Ministerul Sănătăţii spun că unora dintre absolvenţii de la Cluj, reveniţi în Franţa pentru stagiatură, le lipseau noţiuni elementare. Reprezentanţii UMF Cluj nu au dorit să comenteze situaţia. În această seară, se vor întruni în cadrul unui consiliu de administraţie pentru a dezbate problema şi pentru a decide o poziţie oficială, potrivit Digi24.
Student: „Ştiam că primul an la Medicină în Franţa nu e pentru mine. E adevărat că aş fi preferat să mă duc în Dubai, decât în România.”
-Deci ai vrut să ocoleşti examenul de admitere?
-Da, exact. Dacă n-am reuşit în Franţa, nu înseamnă că nu pot reuşi în altă ţară.
În Franţa, doar 10% dintre candidaţi sunt admişi la facultăţile de medicină, dar studiile sunt gratuite. În schimb, la Cluj, chiar dacă plătesc 5.000 de euro pe an, sunt admişi cu un simplu concurs de dosare. Şi, pentru că România e membră UE, diplomele lor vor fi recunoscute automat în Franţa.
Reacția UMF Cluj
”Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca își exprimă surprinderea privind faptul că, în reportajul realizat de o echipă de jurnaliști ai televiziunii France 2 și difuzat în data de 7 aprilie 2017, imaginea sa a fost asociată cu unele nereușite profesionale ale unor tineri rezidenți dintr-un spital francez, care nu erau toți absolvenți ai universității noastre.
Subliniem faptul că UMF ”Iuliu Haţieganu” apreciază interesul studenților din Franţa şi din alte ţări, pentru învățământul medical clujean, considerându-l un avantaj care contribuie la atmosfera multiculturală din universitatea noastră.
La ora actuală, UMF ”Iuliu Haţieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România, peste 2200, provenind din 64 de țări. Programul de studiu în limba franceză a fost înfiinţat în octombrie 2000. După 2007 a crescut numărul studenţilor proveniţi din state membre ale UE, în special din Franţa (în prezent sunt peste 900).
Acceptarea la studii pentru studenţii străini din ţările membre UE şi non-UE se face în cadrul unei competiţii, pe baza evaluării dosarelor candidaţilor şi a interviurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele universităţii. La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicină s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurența fiind de 3 candidaţi pe un loc.
Interesul studenţilor străini pentru UMF „Iuliu Haţieganu” se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre, dar şi organizării universităţii după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei. Motivele care determină interesul studenţilor francezi pentru România, respectiv pentru UMF ”Iuliu Haţieganu” sunt calitatea învăţământului medical românesc și a actului didactic, infrastructura de nivel european, modalitatea de selecţie, caracterul pronunțat aplicativ al învăţământului medical clujean care îmbină teoria cu practica încă din primul an de studiu, relaţia de parteneriat dintre cadrele didactice şi studenţi, învăţământul clinic axat pe pacienţi, posibilitatea de a efectua stagiul clinic direct la patul bolnavului, precum și cadrele didactice cunoscătoare de limbă franceză.
Universitatea de Medicină și Farmacie ”„Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca înțelege că piața serviciilor de educație este concurențială, dar acest fapt ar trebui să determine o creștere a calității serviciilor și nu etichetarea nejustificată a unei universități ca fiind mai puțin performantă. Accentuăm faptul că procesul de învățământ, curricula și stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaționale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d’Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d’Expression Française), CID-CDF (Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Chirurgie Dentară de Expresie Franceză) şi au fost considerate în conformitate cu standardele europene. Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate „Label CIDMEF”.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” a avut și va avea întotdeauna o atitudine deschisă față de reprezentanții media. În ultimii ani, presa franceză și-a manifestat constant interesul pentru învățământul medical clujean, realizând multiple vizite și reportaje pe această temă. În noiembrie 2016, ultima vizită a jurnaliștilor din cadrul aceluiași trust de presă, France TV (France 5), s-a concretizat printr-o serie de reportaje difuzate în cadrul emisiunii Magazine de la Santé, care au relevat în mod pozitiv activitatea universității noastre.
UMF „Iuliu Haţieganu” depune toate eforturile pentru a creşte calitatea profesionalizării și pentru a forma medici competenți care să servească în mod adecvat comunitățile în care vor profesa.
Medicina clujeană este un brand al cetăţii şi una dintre cele mai influente şi mai importante resurse pentru comunitatea locală, dacă luăm în considerare calitatea profesională şi umană a medicilor clujeni”.