Falsii calugari, cersetorii si focul care ar putea ameninta biserica de lemn sunt pe lista preocuparilor Consiliul Economic al Mănăstirii Nicula, care a adoptat o hotarare privind instituirea unor interdictii in perioada desfasurarii sarbatorii Sfanta Maria.
Invitaţia de participare permite accesul până în localitatea Nicula.
Se îndeplinește misiunea de asigurare a ordinii publice pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, la însoţirea episcopilor pe traseele stăreţie – biserică şi biserică – stăreţie, la înconjurul bisericii cu Icoana Maicii Domnului şi la menţinerea unui flux continuu al credincioşilor la icoană, conform programului liturgic din această perioadă.
Se asigură planul de pază şi protecţie al obiectivelor din incintă pentru: cele trei biserici, reşedinţa mitropolitană, stăreţie, centrul de studii, chilii monahale, muzeu şi clopotniţă, arhondaric, două bazine de apă, magazii cu material lemnos.
Se permite comercializarea obiectelor de cult pentru Mănăstirea Nicula, în incintă, persoanelor cu ecuson, iar în exterior, doar pe baza autorizațiilor emise de mănăstire.
Se primesc donații și pomelnice, în mod organizat, numai de către persoanele cu ecuson, autorizate de mănăstire.
Se interzic, personalului monahal și clerical, organizarea de colecte, scrierea de pomelnice, solicitarea unor donații, comercializarea obiectelor de cult, fără recomandarea, sub semnătură proprie, din partea Chiriarhului locului.
Cazurile de vagabondaj și cerșetorie în rândul personalului monahal și înafara lui, uzurparea calității de călugăr și port ilegal de uniformă, vor fi tratate conform legii. Personalul monahal și clerical găsit în una din situațiile de mai sus se legitimează (CI și legitimație) și se notează, urmând a se lua măsurile cuvenite de către instanțele bisericești competente.
Se interzic cerșetoria, colectele publice neautorizate, desfacerea de alimente, băuturi, colportaj bisericesc, alte mărfuri, desfășurarea de activități neautorizate și difuzarea de materiale cu caracter propagandistic, din orice domeniu, folosirea mijloacelor de publicitate, de către persoane fizice sau juridice, în limita de proprietate a mănăstirii şi exterior, până la piciorul pantei, conform Convenției încheiate cu Primăria Fizeșu Gherlii.
Orice solicitare de ajutor financiar, umanitar, bunuri materiale, alimente, etc., va fi adresată direct conducerii mănăstirii.
Se interzice accesul în altarul bisericilor, în clădirile inscripționate, în centralele termice, bucătării, alte camere de cazare, în ateliere, magazii, în orice clădire sau încăpere cu acces limitat pelerinilor; în această perioadă nu oferim cazare.
Asistența duhovnicească este asigurată în biserică de preoții cu ecuson, stabiliți de conducerea mănăstirii.
Asistența persoanelor cu afecțiuni medicale sau care urmează tratamente, răni provocate de accidente, alte cazuri medicale, vor fi tratate corespunzător de personal calificat din cadrul serviciilor prezente.
Se acordă o mare atenție lumânărilor aprinse, în vecinătatea bisericii de lemn monument istoric, și focurilor aprinse în zonele împădurite limitrofe mănăstirii.