• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Farmacia non-stop, obligatorie în localităţile care au peste 20.000 de locuitori

Farmacia non-stop, obligatorie în localităţile care au peste 20.000 de locuitori

Publicat: 18 noiembrie, 2010 23:49

Actualizat: 3 februarie, 2024 20:38

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a prezentat  proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008
“Modificarea Legii Farmaciei reprezintă o necesitate având în vedere că la sfârşitul acestui an încetează aplicabilitatea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare. Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor comunitare, iar, în prezent, în România există un număr suficient de farmacii prin care se asigură aprovizionarea cu medicamente a populaţiei. Mai mult, dacă eliminăm acest criteriu există pericolul transferului farmaciilor din mediul rural în cel urban”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.
Noua Lege a Farmaciei prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară.
De asemenea, în noua formă a Legii, s-a eliminat excepţia înfiinţării farmaciilor în centrecomerciale, gări şi aerogări. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent.
O altă prevedere importantă care a fost introdusă în lege este aceea a serviciului de permanenţă în unităţile farmaceutice.
Asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei este obligatorie pentru minim o farmacie în localităţile cu cel puţin 20.000 locuitori. Metolologia de funcţionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.
“Vreau să vă dau câteva exemple care justifică această decizie. În judeţe ca Ilfov, Bistriţa -Năsăud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa nu există nicio farmacie cu program permanent, în timp ce în judeţe ca Braşov, Galaţi, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caraş Severin există doar o farmacie cu program permanent”, a declarat ministrul CSEKE Attila.
Mai mult, conform noilor prevederi o farmacie va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca osocietate comercială, în care farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin  51% din acţiuni.
„În acest fel, vom readuce farmacia în mâinilefarmacistului. Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceuticea unităţii respective”, a spus ministrul Sănătăţii.
În 19 mai 2009, Curtea de Justiţie din Luxembourg, care s-a pronunţat în cauzele C-531/106 şi C-171/07,  privind deţinerea şi administrarea unei farmacii numai de către farmacişti, a decis că fiecare stat membru poate adopta măsuri care să diminueze, cât mai mult posibil, riscul pentru sănătatea publică, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigură şi de calitate a populaţiei cu medicamente.
“Vrem să ne asigurăm că farmaciile nu devin nişte societăţi comerciale care urmăresc doar profit. Sigur că şi un farmacist are ca obiectiv obţinereade profit. Dar, în calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia în scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectivă profesională”, a adăugat ministrul CSEKE Attila.
O altă prevedere importantă este aceea care se referă la funcţia de farmacist-şef. Dacă până în prezent farmacistul –şef, conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, conform noii prevederi legale  va putea deveni farmacist-şef, doar farmacistul care va face dovada unei experienţe de cel puţin 2 ani în profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singură unitate farmaceutică în care are şi norma de bază.
În noua Lege există două alte importante prevederi, în premieră:
Va fi interzisă vanzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare. Măsura urmăreşte realizarea calităţii actului farmaceutic.
De asemenea, farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii. Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate, conform prevederilor legale.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”
21 februarie, 2024
CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”
20 februarie, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului
19 februarie, 2024
Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?
12 februarie, 2024
Alegerile europarlamentare: Doi reprezentanți CESE, avertisment pentru cetățenii seduși de mesajul partidelor extremiste

Toată lumea își dorește orașe mai puțin poluate și mai puțin aglomerate, însă mulți nu ...

Două moduri de deplasare interurbană pentru a înlocui mașina

Reorganizare Agenții pentru IMM-uri.  Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, a criticat în ...

Șocant: Cum arată harta reorganizării Agențiilor pentru IMM-uri

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”

CSAT și războiul din Ucraina. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a dispus miercuri în ...

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Sabin Sărmaș candidat la Primăria Cluj: Liberalul Sabin Sărmaș și-a anunțat intenția de a candida ...

Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?

L-am întrebat pe Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), ce ...

EXCLUSIV Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte UGIR: „Există o dezindustrializare aproape programată a României”

Gipsy Kings În mai puțin de o lună are loc la Cluj cea mai mare ...

Surpriză de ultim moment la Retro Party Romania, ediția de Ziua Femeii
Success message!
Warning message!
Error message!