• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Femeia de serviciu cu VOCE DE AUR la Românii au Talent: REPLICA Operei din Cluj, după reacția Juriului – VIDEO

Femeia de serviciu cu VOCE DE AUR la Românii au Talent: REPLICA Operei din Cluj, după reacția Juriului – VIDEO

Publicat: 20 februarie, 2017 06:45

Actualizat: 23 martie, 2022 05:12

Paula Rad este o tânără femeie de serviciu, care a reușit să impresioneze atât de tare juriul de la ”Românii au talent”, încât Andra a trimis-o direct în semifinală.

Tânăra a mai fost de două ori la preselecții, dar nu a fost selectată în concurs.

Paula Rad are 28 de ani și este este absolventă de Conservator. Până în ziua de azi însă, nu și-a găsit un loc la Operă.

”Lucrez ca femeie de serviciu la o firmă de curățenie din Cluj, pentru că aici am putut să mă angajez, trebuia să fac ceva să câștig un ban. Dar nu am abandonat niciodată gândul că odată voi avea succes în muzică”, a povestit Paula.

Paula Rad s-a născut pe 28 decembrie 1987 în Zalău. A copilărit tot în Zalău, unde a urmat cursurile Liceului de Artă ”Ioan Sima”. În 2007, a plecat din orașul natal să studieze la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. In 2013 s-a mutat la Iași, unde a absolvit un master la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Florin Călinescu, jurat al emisiunii ”Românii au talent”, a încercat să explice neșansa tinerei de a-și găsi un loc la Opera din Cluj, acuzând sistemul instituțional românesc bazat pe pile și nepotisme.

Replica directorului Operei Național Române din Cluj-Napoca, Florin Estefan, nu s-a lăsat prea mult așteptată.

Eu nu o cunosc pe Paula Rad, nu a fost la mine la audiţie, nu a venit la nicio audiţie anunţată şi organizată de mine, în situaţia dânsei sunt nenumăraţi cântăreţi, posturi nu sunt. Am făcut nenumărate cereri pentru suplimentarea de posturi în instituţia Operei Naţionale şi suntem refuzaţi pentru că nu se pot suplimenta posturile la buget.

…La noi, la premieră, a cântat o fată de 18 ani acea arie şi acel rol. Şi nu se pune problema de nepotisme. Acele acuzaţii care ni se aduc, nepotisme, de chestii sexuale… numai de asta n-am mai fost acuzat până acum. Probabil, dl Călinescu ştie mai bine cum e cu pilele că şi dânsul a condus o instituţie. Probabil, din moment ce e aşa sigur că totul se face pe pile, dumnealui ştie din experienţa dânsului că aşa se face, cine ştie…”, a spus directorul Operei din Cluj, Florin Estefan, pentru cancan.ro.

REPLICA Operei din Cluj referitor la afirmația tinerei că a fost respinsă la audiții:

Interpretarea tinerei soliste a determinat aprecierea acesteia de către juriu, precum și întrebarea privind parcursul său artistic în domeniul liric. Detaliile în acest sens au fost puține, concurenta menționând actualul său statut de liber profesionist și aspirant la o carieră solistică. Domnișoara Paula Rad menționează faptul că este momentan angajată pe post de femeie de serviciu, dar că încrederea în propriul talent îi aduce speranța unei cariere potrivite abilităților, citatul precis fiind: ”De fapt, practic cânt, sunt liber profesionist, dar din nefericire nu am reușit la Operă, ceea ce îmi doresc foarte mult pentru că știu ca am totuși unsprezece ani de canto si consider că merit să am loc”. Fiind întrebată de juriu dacă are în prezent un angajament în domeniu, concurenta continuă, spunând ”Din nefericire nu. Mi s-a spus, chiar anul trecut am fost la Operă și mi s-a spus: cât sunt dispusă să aștept. Toți au spus că am voce frumoasă, dar nu e suficient …” 

Dorim să atragem atenția asupra faptului că nu există nici o mențiune asupra instituției la care domnișoara Paula Rad s-a adresat pentru o posibilă audiție.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca este o instituție lirică ce onorează un repertoriu complex, bucurându-se de confirmări internaționale ale statutului său artistic și de un public din ce în ce mai numeros. Totodată, un important deziderat al conducerii instituției Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este tocmai acela de a încuraja și de a oferi șanse de afirmare tinerilor talentați și cu real potențial în domeniul operistic. În această încercare de descoperire a tinerelor talente și din dorința unei promovări obiective, reale, lipsită de orice metodă de alegere preferențială ori imorală, instituția noastră a realizat numeroase audiții dedicate proaspeților absolvenți ai Academiilor de muzică de pretutindeni. Cele mai recente exemple sunt Concertul ”Regal de Operă”, realizat în parteneriat cu Casa Regală a României în luna septembrie 2016, a cărui misiune a fost tocmai atragerea și promovarea tinerilor talentați în domeniul liric, de aceea a fost organizată o audiție în urma căreia au fost selectați tinerii care au urcat pe scenă. Recent, audiția pentru soliști vocali, organizată pe data de 7 februarie 2017 de instituția noastră în parteneriat cu Agenția de impresariat OIA Brentano din Franța a avut același scop, dublat de remarcabila șansă a aprofundării studiilor în stagii de practică din străinătate. La această audiție au participat 65 de tineri soliști din toată țara. De altfel, afișul audiției poartă imaginea Oanei Trîmbițaș, tânără solistă, actual colaborator al ONRC, al cărei talent a fost descoperit în cadrul unei audiții anterioare, cât timp ocupa încă un post de chelneriță în încercarea de afirmare a talentului liric. Menționăm că la niciuna din aceste audiții domnișoara Paula Rad nu a fost prezentă.

Oferirea șanselor tinerilor talentați este, așadar, una dintre principalele misiuni pe care le urmărim cu atenție în activitatea noastră artistică, iar numele unor tineri soliști : Viktoria Cormoș, Oana Trîmbițaș, Beniamin Pop, Corneliu Huțanu, Eusebiu Huțan, ș.a. sunt dovada vie a reușitei. Sunt tineri cu potențial și voință, care au depășit posibilele vicisitudini, continuându-și studiul și afirmându-și talentul cu perseverență. Sunt tineri din ce în ce mai apreciați, care au crescut de la roluri mici, s-au remarcat printre vocile din cor și s-au dovedit demni de oferirea unor roluri principale pe care le-au susținut apoi cu succes. Audițiile menționate au fost deschise tuturor acestor aspiranți, al căror talent nu e contestat de nimeni, audiții la care domnișoara Paula Rad nu s-a prezentat și care, poate, ar fi reprezentat și pentru ea o posibilă șansă de afirmare. Vă asigurăm, totodată, că fiecare dintre audițiile organizate de instituția noastră au în juriu specialiști lirici reputați, care fac alegerile artistice bazându-se pe o triere eminamente orientată spre valorile domeniului operei, o alegere obiectivă și strictă. Membrii juriului de concurs ”Românii au talent” nu îndeplinesc, însă, același grad de perfecționare în domeniul operistic, jurații fiind reprezentanți ai diverselor domenii sociale și culturale, însă nu de specialitate lirică, ce le-ar fi oferit avizul just al unei alegeri obiective. Tocmai din acest motiv, concursul amintit este unul dedicat în sens larg amatorilor și persoanelor ce simt o înclinație aparte spre o anumită pasiune”, precizează Opera Cluj.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”
21 februarie, 2024
CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”
20 februarie, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului
19 februarie, 2024
Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?
12 februarie, 2024
Alegerile europarlamentare: Doi reprezentanți CESE, avertisment pentru cetățenii seduși de mesajul partidelor extremiste

Toată lumea își dorește orașe mai puțin poluate și mai puțin aglomerate, însă mulți nu ...

Două moduri de deplasare interurbană pentru a înlocui mașina

Reorganizare Agenții pentru IMM-uri.  Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, a criticat în ...

Șocant: Cum arată harta reorganizării Agențiilor pentru IMM-uri

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”

CSAT și războiul din Ucraina. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a dispus miercuri în ...

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Sabin Sărmaș candidat la Primăria Cluj: Liberalul Sabin Sărmaș și-a anunțat intenția de a candida ...

Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?

L-am întrebat pe Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), ce ...

EXCLUSIV Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte UGIR: „Există o dezindustrializare aproape programată a României”

Gipsy Kings În mai puțin de o lună are loc la Cluj cea mai mare ...

Surpriză de ultim moment la Retro Party Romania, ediția de Ziua Femeii
Success message!
Warning message!
Error message!