• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Ferește-te de proprietatea fără acces și vecinii ursuzi. Despre servitutea de trecere

Ferește-te de proprietatea fără acces și vecinii ursuzi. Despre servitutea de trecere

Publicat: 16 februarie, 2012 13:31

Actualizat: 23 martie, 2022 07:09

Pe acest teren nu se trece!Multi proprietari de teren s-au trezit ca nu pot avea acces la proprietatea lor din cauza lipsei unui drum sau a unei intrari civilizate. Acestia au ajuns sa depinda de bunavointa unor vecini care “orchestreaza” drumul de servitute dupa bunul lor placAchizitionarea unui teren intr-o zona frumoasa, cu un peisaj de vis, avand toate premisele unei locatii relaxante, s-ar putea sa iti ofere niste surprize de proportii chiar inainte sa apuci sa calci pe proprietatea ta – asta daca apuci – avand in vedere faptul ca terenul tau este infundat iar drumul de acces este imprejmuit de gardul vecinului. Chiar daca, in acte, drumul inchis de vecinul rauvoitor apare ca drum de exploatare comuna, in realitate lucrurile stau cu totul altfel.Acces interzis pe propriul terenServitutea de trecere este un drept stipulat in Noul Cod Civil, care enunta clar dreptul proprietarului fondului dominant (adica proprietarul unui teren) asupra terenului fondului aservit cu acordul proprietarului vecin. Totusi, acest lucru nu inseamna ca servitutea de trecere este la indemana proprietarului vecin intr-un mod facultativ. Legea prevede clar ca acesta trebuie sa-i ofere posibilitatea celuilalt proprietar (care se vede nevoit sa ceara servitute de trecere), avand in vedere ca nu exista o alta posibilitate, de a avea acces la bunul sau.Bineinteles, vecinul care ii va acorda servitute de trecere va fi supus unui minimum de paguba sau va beneficia, conform pretului pe metru patrat al terenului, de o recompensa financiara. De multe ori aceste drepturi si obligatii nu sunt respectate, institutiile de drept fiind asediate de plangerile proprietarilor de terenuri care nu sunt lasati sa aiba acces la proprietatea lor. Acest lucru se intampla din cauza vecinilor care nu doresc sa le fie deranjata oranduirea arhitecturala a proprietatii si care emit argumente diverse, de la deranjarea linistii, ridicarea prafului sau orice alt motiv invocat pentru a le interzice accesul facil proprietarilor vecini. Daca intelegerea amiabila pica, e clar ca se va apela la impartialitatea unui judecator, care va face loc pe drumul de servitute tuturor vecinilor, fara discriminare.Pretul servitutii de trecereSpre deosebire de alte servituti legale, servitutea de trecere nu este cu titlu gratuit, proprietarul fondului aservit fiind indreptatit sa primeasca de la proprietarul fondului dominant o suma proportionala cu pagubele create acestuia in timpul lucrarilor de executie a drumului de trecere. De obicei, daca se face dovada ca exista un drum de exploatare comuna, dar nu se situeaza aproape de terenul impracticabil, se apeleaza la solutia drumului de servitute, asta pentru a se evita costurile enorme ale unei lucrari extinse.Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Georgiana Stefanescu ofera informatii pretioase legate de trecerea de servitute.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 iunie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă

Chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler ...

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
Success message!
Warning message!
Error message!