Primăria municipiului Cluj-Napoca anunţă acordarea, pentru anul 2019, de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale.
Detalii privind sesiunile de selecţie a proiectelor pot fi consultate pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, www.primariaclujnapoca.ro, la secţiunea Administrație/Informații publice/Anunţuri.
Detaliile oferite de Primarie
ANUNŢ DE PARTICIPARE
„Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca anunţă acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale, în anul fiscal 2019.
1. Denumirea autorităţii contractante: Municipiul Cluj-Napoca, cod fiscal 4305857; adresa:
400.001 Cluj-Napoca, Calea Moţilor, nr. 1-3; telefon: 0264.596.030, int. 5192.
2. Reglementări legale: Legea nr. 350/2005 actualizată privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice, Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare al programelor şi proiectelor culturale şi Regulamentul pentru regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local, acordate în baza Legii nr. 350/2005 privind finanţările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, în vigoare la data depunerii dosarului.
3. Alocaţia financiară directă din fonduri publice se acordă în vederea desfăşurării de către persoanele fizice sau persoanele juridice fără scop patrimonial a unor activităţi nonprofit, care să contribuie la realizarea unor acţiuni sau programe de interes public general, regional sau local.
4. Bugetul programului: bugetul alocat programului va fi stabilit după votarea în Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a Hotărârii privind bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2019. Bugetul pentru această sesiune la domeniile/liniile de program de la punctele 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5 și 6.7 este de 10.000.000 lei.
Pentru proiectele de la domeniul/linia de program 6.6 este de 500.000 lei. Finanţarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului.
5. Proiectele culturale depuse spre a fi selectate vor contribui la îndeplinirea următoarelor obiective generale: încurajarea creaţiei artistice şi a producţiilor culturale inovatoare, interdisciplinare, participative, a celor care contribuie la dezvoltarea socială şi urbană; sprijinirea dezvoltării sectorului cultural clujean; dezvoltarea sinergiilor între domeniul cultural şi alte domenii ale vieţii publice clujene – educaţie, cercetare, coeziune socială etc; promovarea dialogului intercultural şi punerea în valoare a diversităţii etnoculturale; încurajarea iniţiativelor experimentale, inovatoare, originale; păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului, a valorilor culturale tradiţionale; încurajarea schimburilor culturale, a coproducţiilor, creşterea mobilităţii creatorilor şi a produselor culturale; dezvoltarea cooperării locale, regionale, naţionale şi internaţionale;
dezvoltarea publicului şi creşterea accesului la actul de cultură, sprijinirea educaţiei culturale pe întreg parcursul vieţii; dezvoltarea cercetării în domeniul cultural şi în domeniile de intersecţie dintre cultură şi alte domenii, elaborarea de studii, rapoarte şi strategii în domeniul cultural;
creşterea vizibilităţii şi notorietăţii municipiului Cluj-Napoca şi a scenei culturale clujene;
sprijinirea tinerelor talente; creşterea expertizei şi profesionalismului sectorului cultural, sprijinirea dezvoltării organizaţionale a operatorilor culturali clujeni.
6. Proiectele culturale vor fi depuse la unul din următoarele domenii/linii de program:
6.1. Proiecte culturale, artistice, educaţionale, realizate de către fundaţii sau asociaţii întemeiate în baza OG 26/2000, în parteneriat cu instituţii publice de cultură şi/sau de învăţământ, având sediul în municipiul Cluj-Napoca;
6.2. Proiecte derulate în cadrul Programului CLUJ NEVER SLEEPS;
6.3. Proiecte de tineret;
6.4. Proiecte culturale regionale;
6.5. Proiecte culturale locale;
6.6. Proiecte cu caracter social;
6.7. Proiecte „Cluj 100”.
7. Acţiuni eligibile: acţiunile trebuie să se deruleze conform specificaţiilor din Regulamentul pentru regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local, acordate în baza Legii nr. 350/2005 ( privind finanţările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general) şi din Contractul de finanţare nerambursabilă încheiat între autoritatea finanţatoare şi beneficiari.
8. Depunerea dosarelor cu proiectele de finanţare nerambursabilă se face în perioada 4 ianuarie 2019 – 5 februarie 2019, la Registratura Primăriei municipiului Cluj-Napoca, într-un exemplar precum și electronic (CD) sau online pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație – Servicii online – Depune cereri – Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive sau www.edirect.e-guvernare.ro. Data limită de depunere a proiectelor de finanțare nerambursabilă este 5 februarie 2019 ora 16.30 la Registratura Primăriei municipiului ClujNapoca, strada Moților nr. 7 și ora 24.00 pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație – Servicii online – Depune cereri – Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive sau www.edirect.e-guvernare.ro. Dosarele depuse după data menţionată mai sus nu vor fi eligibile.
De asemenea, nu se vor accepta completări la dosarele proiectelor depuse. Evaluarea şi selecţia dosarelor depuse se va efectua în perioada 6 februarie până în 15 martie 2019.
9. Soluţionarea contestaţiilor depuse se va face de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor, în condiţiile legii.
10. Documentaţia pentru elaborarea proiectelor şi informaţii suplimentare se pot obţine de la Direcţia generală comunicare, dezvoltare locală şi management proiecte – Serviciul management proiecte sociale, culturale și sportive din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Calea Moţilor, nr. 1-3, Et. 1, cam. 66, tel. 0264.596.030, interior 5192, de pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro.
(Comunitate – Cultură – Finanțări nerambursabile – Regulament nou – Regulamentul pentru regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local, acordate în baza Legii nr. 350/2005 privind finanţările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
11. Decontarea cheltuielilor în limita finanţării aprobate se va efectua numai pentru activităţile realizate şi cuprinse într-un raport de activitate intermediar/final”.
Bilant 2018
Un număr de 191 de proiecte culturale şi de tineret au beneficiat de sprijin în anul 2018, în valoare de peste 11,6 milioane de lei.
Finanțarea de la municipalitate a urmărit să subvenționeze sectorul cultural independent – ONG-urile locale și să susțină financiar proiecte specifice ale instituțiilor culturale importante din oraș.