• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Firmele, somate să achite TAXA RADIO – Cine este obligat să o plătească

Firmele, somate să achite TAXA RADIO – Cine este obligat să o plătească

Publicat: 20 noiembrie, 2014 13:29
Actualizat: 23 martie, 2022 05:33

Persoanele juridice nu sunt obligate sa plateasca taxa radio si taxa tv daca nu beneficiază de aceste servicii. Conform unei decizii a Curții Constituționale, doar cei care beneficiază de serviciile Societății Române de Radiodifuzine și ale Societății Române de Televiziune nu sunt obligate sa achite aceste taxe, arată Lucian Fanea, directorul adjunct al MDM Financial Group. 

Lucian Fanea a folosit pentru argumentație câteva extrase din LEGEA nr. 41/1994 din 17 iunie 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

La articolul 40 (2), actul normativ arată că „Persoanele fizice cu domiciliul în România au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de BENEFICIARI AI ACESTOR SERVICII, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare de radio, respectiv de televiziune, şi a celor care, potrivit legii, beneficiază de scutire de la plata acestor taxe.

În ceea ce privește persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, „au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, „în calitate de BENEFICIARI AI ACESTOR SERVICII„.

Ce spune Curtea Constituțională

Potrivit directorului adjunct al MDM Financial Group, „Curtea Constituţională constată că dispoziţiile art. 40 alin. (3) sunt constituţionale în măsura în care taxa pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune se aplică numai PERSOANELOR JURIDICE CARE BENEFICIAZĂ DE ACESTE SERVICII”. (la data 07-ian-2014 Art. 40, alin. (3) din capitolul IV atacat de (exceptie admisa partial) Actul din Decizia 448/2013 )

Așadar, concluzionează Lucian Fanea, „persoanele juridice nu sunt obligate sa plateasca taxa radio si taxa tv daca fac dovada către cele două instituții ca nu beneficiază de serviciile celor două instituții. 

„Astfel, nefiind beneficiari ai acestor servicii si in conformitate cu prevederile Curtii Constitutionale, nu sunt obligate sa achite taxa radio si taxa tv”, mai arată Lucian Fanea, directorul adjunct al MDM Financial Group. 

Avertismente de la Radio Cluj

Radio Cluj trimite an de an, cu consecvență, factruri profome către firme în care le aduce la cunoștință că trebuie să achite o taxă radio de 120 de lei. Contribuabilii „rău platnici” primesc și o ATENȚIONARE în care li se pune în vedere faptul că, dacă nu plătesc, în termen de 10 zile vor fi dați în judecată.

„Având în vedere că nu ați dat curs înștiințărilor anterioare de plată, vă informăm că în termen de 10 zile de la primirea prezentei atenționări, vom iniția demersurile necesare pentru valorificarea pretențiilor noastre prin intermediul instanțelor judecătorești”, se arată în documentul trimis firmelor de managerul Radio Cluj, Bogdan Roșca Zasmencu.

Consltantul fianciar Lucian Fanea, director adjunct la  MDM Financial Group, admite că, potrivit prevederilor legale, taxa este în vigoare, însă susține că au fost spețe în instanță, chiar și la Curtea de Apel Cluj, castigate de contribuabili, adica solutia a fost sa nu se plateasca acea taxa. 

Daca acel contribuabil care a primit proforma plateste, va primi si factura, daca nu, nu mai primeste decat acele somatii si nu este actionat in instanta pentru ca Societatea de Radio nu a fost prejudiciata, pentru ca, trimitand o proforma, nu s-a creat o creanta. Daca nu emit direct o factura, nu exista un debit, deci dispare temeiul pentru a da contribuabilii in judecata in vedere recuperarii banilor”, a declarat Lucian Fanea pentr BuzzNews.ro. 

El a spus că „somatiile vin printr-o adresa foarte pompoasa, menita să intimideze contribuabilii. Este legea 533 din 2003 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2003 pentru modificarea art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în vigoare de la 18.12.2003.

Cine este scutit de taxă din oficiu

Sunt scutite de la plata taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune şi pentru serviciul public de televiziune familiile şi persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, asociaţiile şi fundaţiile nonprofit, misiunile diplomatice străine şi membrii acestora, persoanele fizice abonate la reţele de radioamplificare, azilurile de bătrâni, unităţile din cadrul instituţiilor care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, unităţile de învăţământ de stat preşcolar, preuniversitar şi universitar, căminele de copii şi creşele de stat, pensionarii proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori, ale căror drepturi au fost stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, pensionarii Societăţii Române de Radiodifuziune şi ai Societăţii Române de Televiziune, unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 septembrie, 2023
Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes
9 august, 2023
Consiliul Național al IMM-urilor din Româmia, mesaj pentru Ciucă: Nu modificați Codul Fiscal în 2023!
3 august, 2023
Călin Cozma, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, mesaj pentru Guvern: Suprataxarea nu va genera venituri la stat ci falimente
12 iulie, 2023
Sistemul e-Factura devine obligatoriu pentru toate firmele din 1 ianuarie 2024
6 iulie, 2023
Studiu: Topul surselor accesate de români pentru divertisment și relaxare

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
FLORIN ESTEFAN la PUNCTUL CRITIC: Opera Națională Română din Cluj își începe sâmbătă noua stagiune și anunță că a primit teren pentru un nou sediu

Cluj Symphony Experience vine în weekend cu un program spectaculos: Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați ...

Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați de Filarmonica de Stat Transilvania, la Cluj Symphony Experience
Success message!
Warning message!
Error message!