Poliţistii clujeni desfăşoară cercetări pentru prinderea persoanelor care ar fi înşelat prin metoda „accidentul” o femeie de 61 de ani, din Turda.
În fapt, femeia a fost sunată de un bărbat, care s-a prezentat ca fiind poliţişt, iar ulterior de la Consulatul Noii Zeelande, şi i-a solicitat bani pentru a-i ajuta fiul. Apelantul a invocat că fiul femeii ar fi cauzat un accident de circulaţie, rănind grav o mamă şi fetiţa acesteia, angajate regulamentar în traversarea străzii. Mai mult, părţii vătămate i-a fost dat la telefon „fiul”, care, printre hohote de plâns îi cerea disperat ajutorul, arata IPJ Cluj.
Din fericire, victima a sesizat poliţia imediat după ce ar fi pus banii în contul celor care au contactat-o. Poliţiştii au intervenit de îndată şi au reuşit să blocheze efectuarea transferului bancar de aproximativ 8.000 de lei.
Metoda accidentul – mod de operare
Politia atrage atentia ca una dintre cele mai frecvente metode de înşelăciune este cea căreia i s-a atribuit generic denumirea de “metoda accidentul”. Victima, este aleasă la întâmplare, prin formarea unei combinaţii de numere din reţelele de telefonie fixă, ori după studierea şi obţinerea unui minim de date referitoare la membrii familiei, numele, locul de domiciliu sau reşedinţă al acestora.
Apelantul afirmă că este fiul (nepotul) potenţialei victime, susţine că a comis un accident rutier în urma căruia victima (în general un copil) este rănită grav. Motivează că are vocea schimbată din cauza emoţiilor sau rănilor, că se află la spital ori în arestul poliţiei.
Victima înşelăciunii este îndrumată să depună toţi banii din casă pe numele persoanei vătămate prin accidentul rutier, pentru ca aceasta să nu mai depună plângere.
Cele mai multe persoane din această categorie sunt femei vârstnice, care locuiesc singure. Nu pun la îndoială intențiile celor din jur, chiar și pe cele ale străinilor. Mai mult, genul de evenimente relatate le stârneşte o puternică reacţie emoţională. Toate aceste trăsături le transforma în „victime perfecte”.
Apelăm la persoanele care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor acestui tip de înşelăciune să le prevină asupra modului de operare folosit de către infractori şi despre cum se pot proteja de acest gen de escroci.
ATENŢIE: Chiar dacă gravitatea evenimentului prezentat pot perturba gândirea analitică şi chiar dacă primul impuls firesc al oricărui părinte este să îşi ajute copilul aflat în nevoie, este esenţial să verificaţi informaţiile primite. Trebuie să aveţi în vedere faptul că autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, pentru a câştigă încrederea interlocutorului şi a-l convinge pe aceasta de veridicitatea celor relatate.
Nu uitaţi că în astfel de cazuri infractorii se bazează pe starea de şoc şi teama care pun stăpânire pe cei mai mulţi dintre interlocutori. Nu reacţionaţi cum se aşteaptă cei care vor să vă înşele! Nu acţionaţi precipitat!
Poliţiştii clujeni recomandă să nu trimiteţi sume de bani unor persoane necunoscute şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori aveţi suspiciuni cu privire la faptul că aţi putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.
De aceeaşi recomandare trebuie să ţineţi cont şi atunci când sunteţi apelaţi pe telefonul mobil ori vi se trimit SMS-uri prin care persoane ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale vă anunţă că aţi câştigat premii mari în bani sau produse de valoare. Totodată, vă sfătuim să nu furnizaţi datele personale.
Analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi puneţi cât mai multe întrebări pentru a verifica veridicitatea informaţiilor.
Poliţia Clujeană recomandă cetăţenilor să fie vigilenţi şi să nu se lase păcăliţi de abilităţile de comunicare şi de inventivitatea infractorilor. Uneori, şi politeţea trebuie să aibă limitele ei!