Economistul Florin Cîțu, de la Universitatea Iowa din Statele Unite, avertiza în august 2014: ”România a intrat în recesiune, un fenomen ce poate fi combătut doar printr-o reducere agresivă a fiscalităţii”. Acum, că intențiile autorităților au apărut în acest sens al relaxării fiscale, reacționează din nou față de cei care-și spun de dreapta, adversari ai intervenționismului statal și apărători ai pieței libere, dar când vine vorba de a pune în practică, dau înapoi terifiați.
”De fiecare data cand apare o propunere de relaxare fiscala apar si vocile, culmea din sectorul privat sau partide de „dreapta”, ingrijorate de „sustenabilitatea” bugetului.
Este obositor. Dar mai incerc. O reducere de taxe si impozite inseamna un transfer din buzunarul statului in buzunarul cetateanului. Nimic nu se pierde este doar o redistribuire inversa.
Cetateanul poate sa cheltuiasca, investeasca sau sa economiseasca. Acesti bani raman in economia privata care stie mult mai bine decat sectorul public sa-i valorifice pentru a creste bunastarea pe termen lung.
Daca cineva are frica de sustenabilitate trebuia sa vorbeasca cand au crescut cheltuielile cu salariile in sectorul public, subventiile, cheltuieli cu bunuri si servicii. Problemele cu sustenabiliatea bugetului apar din cheltuieli ale statului care se pierd in economie fara valoare adaugata.
In 2007 si 2008 dezechilibrul a venit de la cresterea cheltuielilor nu de la relaxarea fiscala din 2005.
O discutie serioasa despre sustenabilitatea unui buget se uita la distributia/destinatia Cheltuielilor in acel buget. Si acolo actualul guvern are foarte multe probleme.
P.S.: Imi este greu sa iau in serios discutii impotriva relaxarii fiscale de la o „dreapta” la concurenta cu stanga in a promite cel mai mare salariu minim.” a scris Florin Cîțu pe contul personal de Facebook.