• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Fostul ministru al Muncii Dragos Pislaru, acuzatii la adresa celui actual: „E haos salarial”

Fostul ministru al Muncii Dragos Pislaru, acuzatii la adresa celui actual: „E haos salarial”

Publicat: 8 februarie, 2018 05:47
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

Fostul ministru al Muncii in Guvernul Ciolos, Dragos Pislaru a adresat 13 întrebări cheie pentru 13 luni de mandat ale ministrului Muncii, Lia-Olguta Vasilescu. Toate au legatura directa cu scaderile salariale despre care PSD nu a pomenit in programul de guvernare. 

Dragos Pislaru reaminteste ca „Ministrul Muncii, alături de alți oficiali PSD-ALDE, au declarat în repetate rânduri că vor crește toate salariile salariaților din sectorul public” si ca „Nici un moment nu s-a pus problema că ar fi vorba de o scădere a veniturilor nete ale acestui sector”. Fostul ministru al Muncii observa ca „Promisiunea de creștere salarială a fost trecută în clar în Programul de Guvernare, fiind un reper clar al campaniei electorale a PSD”.

Intrebarile lui Dragos Pislaru pentru Lia-Olguta Vasilescu:

„1. Este adevărat că ați mințit în legatură cu creșterea salariilor pentru toți salariații din sectorul public? Recunoașteți că scăderea salariilor încalcă flagrant promisiunea electorală a PSD? Recunoașteți că prin încălcarea acestei promisiuni, guvernarea devine de fapt ilegitimă?

2. Este adevărat că ați reușit performanța în 2017 să deturnați iresponsabil peste 12.5 miliarde de lei din buget de la investițiile în infrastructură pentru a crește masa salarială și să îi alocați atât de prost și inechitabil încât tot ajungeți să scădeți mii de salarii?

3. Este adevărat ca ați scăzut, ca urmare a măsurilor adoptate în 2017, printre altele:

• salariile persoanelor cu dizabilități?

• salariile celor care lucrează în domeniul IT?

• salariile celor cu normă parțială?

Background:

Implementarea Legii 153/2017 încalcă principiile sistemului de salarizare conform bunelor practici în domeniu și angajamentele României la nivel internațional (OIM). Practic, România regresează între țările cu cel mai haotic sistem de salarizare la nivelul UE.

4. Este adevărat ca avem persoane cu aceeași funcție, aceleași atribuții și salarizare complet diferită în administrația locală ca urmare a Legii 153/2017?

5. Este adevărat că prin haosul salarial creat în administrația locală încălcați flagrant principiul Organizației Internaționale a Muncii “ la muncă egală, plată egală”?

6. Este adevărat că noțiunea de echitate în salarizare și echilibru între familiile ocupaționale a fost definitiv distrusă prin aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Recunoașteți că avem persoane necalificate în anumite primării care câștigă mai mult decât profesori cu 25 de ani vechime?

7. Vă asumați sumele și penalitățile de ordinul milioanelor de euro pe care Guvernul le va pierde în instanță ca urmare a încălcării principiilor de salarizare recunoscute de altfel la art.6 din Legea 153/2017?

Background: 

Guvernul Cioloș a adresat direct și ferm problema lipsei de date cu privire la salarizarea personalului din sectorul public adoptând HG 877/2016 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților și pentru aplicarea unitară a unor dispoziții legale, precum și Ordinul nr. 2263/2016 privind procedura de transmitere a datelor în registrul public, stabilind astfel ca ANAF să colecteze prin formularul M500, lunar, toate datele la nivel individual cu privire la plățile salariale sau de natură salarială (pentru fiecare angajat toate elementele salariale, inclusiv sporuri, pentru a se ști în timp real structura salariului și pentru a se urmări conformitatea cu legislația). Prin cuplarea Registrului Public astfel creat cu EDUSAL (baza de date cu salariile din educație) și cu evidența salarială a instituțiilor de apărare și ordine publică (ce aveau derogare să își păstreze propria evidență), se obținea în sfârșit evidența completă a întregului personal din sectorul public.

8. Este adevărat că de fapt nu stiți exact nici numărul și nici identitatea celor cărora le-a scăzut salariul?

9. Este adevărat că nu știți de fapt care sunt salariile în sistemul public?

10. Este adevărat că la elaborarea Legii 153/2017 nu aveați o bază de date cu toate salariile din sistemul public?

11. Este adevărat că până la data de 19 decembrie 2017 ați ignorat prevederile legale ce prevedeau constituirea unui registru cu toți salariații din sectorul public, în ciuda faptului că datele erau colectate de ANAF prin formularul M500 începând cu luna decembrie 2016? Recunoașteți că acest fapt constituie o dovadă de neglijență sau chiar abuz în serviciu?

12. Realizați că prin adoptarea HG nr. 905 din 19 decembrie 2017 privind registrul general de evidență a salariaților ați desființat cadrul care permitea constituirea unui registru cu toți salariații din sectorul public, anulând tot progresul obținut în 2016?

13. Este adevărat că în proiectul lăsat de Guvernul Cioloș salariile se ajustau conform grilei în ultimul an de implementare și nu în primul, evitând scăderea salariilor?

Se cere demisia ministrului Muncii

Platforma România 100, constituita de Dacian Ciolos arata ca zeci de mii de oameni din sectorul public și milioane din cel privat vor fi afectați negativ de experimentul PSD-ALDE cu salarizarea publică.

„Degringolada creată este rezultatul unei combinații fatale a șase factori care definesc modul în care guvernele PSD-ALDE au lucrat pe acest subiect: iresponsabilitate, nepricepere, nepăsare, lipsă de transparență, aroganță și minciună.

Pentru toate acestea, Platforma România 100 solicită demisia imediată a Ministrului Muncii și Justiției Sociale (!), doamna Lia Olguța Vasilescu”.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 mai, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin
18 mai, 2024
Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni
13 mai, 2024
Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica
11 mai, 2024
PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa
11 mai, 2024
Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Avem nevoie mai întâi de centura metropolitană, nu de metrou

Călin Cozma, candidat AUR la funcția de primar al Clujului, propune construirea unui palat administrativ ...

Călin Cozma, candidat AUR la funcția de primar, propune construirea unui palat administrativ la periferia Clujului

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în ...

Aeroportul Cluj anunţă zboruri spre Bucureşti operate de compania aeriană Animawings

L-am întrebat în cadrul emisiunii Punctul Critic pe fostul ministru al Apărării, senatorul Vasile Dâncu, ...

Fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu: Despre armata obligatorie și riscul ca România să fie atacată de Rusia

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu: Urmează cele mai importante alegeri din istoria Europei, în plin proces de schimbare a configurației geostrategice a lumii

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica
Success message!
Warning message!
Error message!