• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • FOTO: Cum arată CELULA de la Cluj de care s-a plâns Monica Iacob Ridzi

FOTO: Cum arată CELULA de la Cluj de care s-a plâns Monica Iacob Ridzi

Publicat: 5 martie, 2015 05:26
Actualizat: 23 martie, 2022 05:28

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) s-a simțit datoare să dea publicităţii o fotografie cu camera infirmeriei de la Penitenciarul Gherla, de care s-a plâns Monica Iacob Ridzi, închisă în urma condamnării la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost transferată la începutul săptămânii din secţia exterioară a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava după ce starea ei de sănătate s-a înrăutățit.

altera
Celula lui Monica Iacob Ridzi FOTO: ANP
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a ținut să precizeze că pereții nu prezintă urme de sânge și de fecale, așa cum a susținut fostul ministru al Tineretului și Sportului.

„Deţinuta a primit două pături din dotarea penitenciarului şi i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie. În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secţia Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 220C. Fiecare cameră are în dotare un termometru şi zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special. Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deţinuta, a rezultat faptul că afirmaţia conform căreia pereţii sunt scrijeliţi, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realităţii, aceasta respectând normele igienico-sanitare”, a informat ANP.

Instituţia mai arată că suma cheltuită de stat pentru un deţinut este în medie de 535 de lei pe lună. Cu acești bani sunt asigurate cheltuielile cu hrana deţinuţilor, utilităţile (energie electrică, gaze naturale, apă, CLU pentru încălzire şi preparare hrană), materialele pentru curăţenie, carburanţii, reparaţiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi, piese de schimb, lenjerie şi accesorii de pat şi altele.

„În ceea ce priveşte respectarea drepturilor deţinuţilor, Administraţia Naţională a Penitenciarelor este verificată periodic de Corpul de Control al  ministrului justiţiei, dar şi de organisme internaţionale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizăm că ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc în luna iunie 2014”, se mai arată în comunicatul ANP.

Monica Iacob Ridzi: „Fac sute de pasi pe lungimea de 3 m a celulei”

Monica Iacob Ridzi a scris pe blog că se află în pușcărie în urma unei „erori juridice” și a descris condițiile în care este încarcerată: „Pot sa va spun ca nu am fost condamnata doar la o pedeapsa privativa de libertate. Am fost condamnata sa stau in frig, ma incalzesc – ca si celelalte detinute – cu sticle de apa incalzita la filtrul de cafea, am fost condamnata sa fac dus de 3 ori pe saptamana in cele 10 minute cat este apa calda acum (cele 10 minute le impart cu colega de camera pentru ca avem un singur dus – de fapt, o teava in loc de dus, dar ne bucuram ca niste copii cand o avem …).

Mai mult, am fost condamnata sa ma plimb maxim o ora pe zi intr-o “cusca” de aproximativ 10 m / 4 m in care cerul il vezi tot prin gratii acoperite cu plasa deasa. Sau am fost condamnata sa nu ma plimb deloc daca ora de “plimbare” se suprapune ca program cu ora de vizita … Mi s-a intamplat si asta. Si pentru ca, pe langa afectiunile grave pe care le am, sufar si de o forma grava de trombofilie, pe care nu o pot trata din cauza unei alte afectiuni pe care o am, boala Von Willebrand, singura varianta ca sa evit decesul prin trombembolie este in ceea ce ma priveste sa ma misc cat mai des. Prin urmare, fac sute de pasi pe lungimea de 3 m a celulei in care stau si ma rog la Dumnezeu in fiecare clipa sa nu mor in penitenciar cum au mai murit oameni bolnavi in penitenciarele din Romania.

(…) Desi stau tot timpul cu masca de protectie, iau antibiotic de 26 de zile deja, pentru a preveni contactarea unei alte infectii pe langa pielonefrita de care sufar in acest moment, riscul de a contacta o alta infectie este mare si poate duce chiar la decesul meu.

(…) Stiti, Domnule Ministru (al justitiei – n.red.), moartea in chinuri este mult mai dureroasa si este o forma de tortura. Ori, pentru un om bolnav ca mine, condamnarea la inchisoare este de fapt o condamnare la moarte, pentru ca sistemul penitenciar, gestionat de Dumneavoastra, nu poate asigura mie si sutelor de detinuti din Romania, minimul de decenta si non-umilinta umana.

Este un apel la reflectie. Este un apel disperat. Inteleg sa imi duc crucea pana la capat. Insa inteleg sa vreau sa traiesc cu gandul la copiii mei, de care nicio “instanta”, de care nimeni nu ma poate desparti. Ei sunt, la urma urmei, singura determinare pe care o mai am”, a scris Monica Iacob Ridzi pe blog.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj
27 martie, 2024
Federația Operatorilor Români de Transport se pregătește de proteste

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!