• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • FOTO – Școala Populară de Arte din Cluj are de azi cel mai mare și mai modern sediu din țară

FOTO – Școala Populară de Arte din Cluj are de azi cel mai mare și mai modern sediu din țară

Publicat: 17 noiembrie, 2017 11:54
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda”, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a găzduit în zilele de 16 și 17 noiembrie a.c., Seminarul Național ,,Arhitectura Culturii – Clădiri vechi, cultură perenă”. Evenimentul a marcat în mod oficial și festiv finalizarea amplului proces de reabilitare și modernizare a imobilului, respectiv inaugurarea clădirii care găzduiește instituția la încheierea acestor complexe lucrări.

altera
„După un deceniu de șantier și investiții extrem de consistente, de cca. 1,6 milioane de euro alocați din bugetul Consiliului Județean, această clădire ce a funcționat odinioară ca o simplă fabrică de zahăr, a devenit un sediu ultramodern și performant, capabil să găzduiască așa cum se cuvine actuala ,,fabrică de cultură“. După șase decenii de existență neîntreruptă în care secțiile Școlii de Arte au funcționat în clădiri separate, improprii actului cultural și care nu îi aparțineau, a sosit momentul să îi primim pe tinerii talentați care ne trec pragul, într-o clădire etalon cu spații funcționale și adecvate desfășurării actului cultural.”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

          Imobilul în care funcționează Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” a fost utilizat, în trecut, de către Liceul Tehnologic Special „Samus” Cluj-Napoca, unitate de învățământ special aflată sub autoritatea Consiliului Județean, până în anul 2007, când forul administrativ județean a hotărât atribuirea acestuia Școlii de Arte pentru a fi folosit ca sediu. În contextul în care, însă, clădirea în cauză avea deja o vechime considerabilă, fiind construită în anul 1829, folosirea acesteia ca și sediu al unei prestigioase instituții culturale a presupus ample lucrări de construcție și recompartimentare.

          Lucrările care au vizat atât clădirea cât și curțile aferente au constat în refacerea și consolidarea subsolului, refacerea structurii de rezistență la parter și etaj, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea planșeelor din lemn cu planșee din beton armat peste etaj, mansardarea clădirii și recompartimentarea acesteia prin adaptarea la nevoile specifice ale instituției culturale. Totodată, au fost refăcute în totalitate instalațiile electrice, termice, sanitare și a fost montat un sistem de climatizare ultraperformant, inclusiv o centrală termică proprie.

În același timp, având în vedere faptul că este destinată lucrului concomitent cu un număr mare de cursanți, precum și găzduirii unor evenimente cu un aflux mare de public, o atenție aparte a fost acordată investițiilor în elementele de siguranță, clădirea îndeplinind toate condițiile necesare pentru a fi autorizată ISU. Totodată, ea corespunde legislației în vigoare, dispunând de lift, băi special amenajate și alte elemente destinate persoanelor cu dizabilități.

          ,,Edificarea sediului acestei prestigioase instituții de cultură a Clujului a fost un proiect deosebit de important, pe care Consiliul Județean l-a tratat cu maxim interes de-a lungul anilor. Este o mare satisfacție pentru noi să putem oferi atât elevilor talentați care urmează cursurile școlii cât și cadrelor didactice ce îi sprijină în drumul lor spre reușită, un spațiu extrem de generos și ultramodern, adaptat nevoilor și cerințelor specifice”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Vákár István.

Înainte de a deveni sediu al Școlii Populare de Arte, imobilul de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51 a avut diferite destinații, fiind utilizat pe parcursul timpului ca fabrică de zahăr, fabrică de birje, cazarmă, așezământ al Institutului Imperial de Corecție și anexă a Liceului Tehnologic Special „Samus”. Având în vedere vechimea considerabilă a imobilului, deși acesta nu este clasificat ca și monument istoric, el a fost tratat ţinându-se cont inclusiv de valoarea sa istorică, fiind utilizate o serie de materiale speciale, cât mai apropiate de cele folosite inițial.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
18 mai, 2024
Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni
13 mai, 2024
Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica
11 mai, 2024
PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa
11 mai, 2024
Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Avem nevoie mai întâi de centura metropolitană, nu de metrou
29 aprilie, 2024
Ramona Strugariu (REPER) și-a lansat sâmbătă candidatura la Primăria Cluj-Napoca

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica

Fondatorul Blitz, Catalin Priscornita, și bunul său prieten Albert Deak au acceptat invitația la podcastul ...

PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa

Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca, a afirmat în emisiunea Punctul Critic că orașul are ...

Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Avem nevoie mai întâi de centura metropolitană, nu de metrou

În fiecare casă, este important să te poți bucura de o atmosferă plăcută și curată ...

Iată 3 metode prin care poți găti și păstra un miros fresh în casă!

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreședinta Partidului REPER, și-a lansat sâmbătă candidatura la primăria Cluj-Napoca, în compania ...

Ramona Strugariu (REPER) și-a lansat sâmbătă candidatura la Primăria Cluj-Napoca

Dacă vă planificați o vacanță în Grecia, din luna iunie vor exista șapte destinaţii cu ...

Vacanță în Grecia 2024 – Zboruri de pe Aeroportul Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!