• Acasă
  • /
  • Antreprenoriada
  • /
  • FPIOR: Ordinul care obligă restaurantele să prezinte consumatorilor detalii despre ingrediente, amânat la cererea industriei

FPIOR: Ordinul care obligă restaurantele să prezinte consumatorilor detalii despre ingrediente, amânat la cererea industriei

Publicat: 24 noiembrie, 2022 16:27

Actualizat: 25 noiembrie, 2022 17:41

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a informat că a reușit prin negocieri cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului să amâne aplicarea Ordinului 201 din 2022 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de restaurante.

Călin Cozma, președinte executiv FPIOR FOTO: Facebook

Pe scurt, ordinul prevede ca cei care iau masa la restaurant să aibă acces la informațiile despre ingredientele preparatelor culinare și valorile lor nutriționale, conform practicii de la magazin, unde astfel de detalii pot fi citite pe etichete.

Măsurile nu pot fi implementate peste noapte

FPIOR a cerut prelungirea termenului de aplicare pentru a oferi timp celor din industrie pentru a analiza și discuta pe marginea noilor prevederi și pentru a se pregăti de implementarea unei măsuri care cere un efort suplimentar.

Președintele executiv al FPIOR, Călin Cozma, a afirmat că noul ordin urmează să se aplice doar din martie 2023. „Mulțumim ANPC pentru înțelegere și sprijin în implementarea măsurilor de bună practică în industria noastră. Prin negocierea demarată în 8 noiembrie la întâlnirea cu conducerea ANPC am obținut promisiunea prelungirii termenului de aplicare a noilor măsuri până în martie 2023”, a subliniat Călin Cozma, citat de redactia.ro.

Ce prevede ordinul ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vrea ca toți clienții restaurantului să se poată informa despre mâncarea care li se servește la restaurant.

„În alimentația publică, operatorul economic achiziționează produse sau materii prime pe a căror etichetă sunt stipulate aceste informații, dar consumatorul este privat de dreptul de a le cunoaște, produsul nefiindu-i servit cu ambalaj, desigur.

În acest fel, prin afișarea în lista meniu a acestor date despre produs, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”.

ANPC explică, mai jos, prevederile Ordinului nr.201/2022 privind furnizarea de informatii la comerciaizarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitatile de restauratie collective.

Unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, fără a se limita, sunt:

Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
Braserii
Pizzerii
Berării
Baruri
Cafenele
Fast-food inclusiv drive-in
Unități tip bufet,rotiserii
Unități cofetărie, patiserie
Ceainării
Terase/grădini de vară
Unități pentru organizare evenimente
Ce se indică prin acest Ordin:

Cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare

Se informează consumatorii cu privire la cantitatea ingredientelor compuse componente ale unui fel de mâncare

ex: mușchiuleț de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potențator de aromă: glutamat de sodiu]

Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: Acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric)ex: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiuLista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Declarația nutrițională

Declarația nutriţională trebuie să cuprindă următoarele elemente: valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitatile de grăsimi exprimate în g, de acizi grași saturați exprimată în g , de zaharuri exprimată în g și de sare exprimată în g.

În cazul în care se extinde numărul elementelor nutriționale înscrise, se va înscrie declarația nutrițională complete, respectiv: valoarea energetică exprimată în Kj și Kcal, cantitatea de grăsimi exprimată în g, cantitatea de acizi grași saturați exprimată în g , de glucide exprimată în g, zaharuri exprimată în g, proteine exprimată în g, sare exprimată în g.

Pentru calculul declarației nutriționale se au în vedere prevederile art 31 din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor, astfel:

“(1) Valoarea energetică se calculează utilizând factorii de conversie enumerați în anexa XIV.

(3) Valoarea energetică și cantitățile de nutrienți menționate la articolul 30 alineatele (1)-(5) se referă la produsele alimentare astfel cum sunt vândute.

După caz, se pot furniza informații cu privire la produsul alimentar după preparare, cu condiția să fie oferite instrucțiuni de preparare suficient de detaliate, iar informațiile să se refere la produsul alimentar gata pentru consum.

(4) Valorile declarate sunt valori medii care se bazează, după caz, pe următorii factori:
(a) analiza produsului alimentar efectuată de producător;
(b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau
(c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite și acceptate. “

Indicarea componentelor cu efecte alergene – se respectă prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate.

Indicarea produselor provenite din produse congelate

Cum se indică informațiile

În conformitate cu prevederile art.3 alin(4) din Ordinul nr.201/2022 “informatiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă podus, pe un panou/meniu.

Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri/ecrane, precum si codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 iulie, 2024
Guvernul vrea un CNP fiscal pentru fiecare român – Reacția APM Cluj
1 iulie, 2024
Mai acceptă românii săptămâna de lucru de 6 zile? Ce răspunde Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului IMM-urilor
1 iulie, 2024
SALARIUL MINIM: Tichetele de masă și indemnizația de hrană, excluse de la calculul pragului de 4.000
26 iunie, 2024
Ce este e-TVA și cum pune bețe-n roate IMM-urilor
26 iunie, 2024
Augustin Feneșan: Cum vor pierde bani la salariu unii angajați în urma majorării salariului minim

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat într-un interviu oferit BuzzNews.ro că anul acesta încep ...

Anul acesta încep lucrările la o nouă creșă pe strada Venus din comuna Baciu

Podul peste râul Nadăș, la ieșirea din comuna Baciu spre Zalău, a fost finalizat, iar ...

Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona

Dacă ești un fan al sporturilor, atunci jocurile de noroc online cu tematică sportivă sunt ...

Jocuri de noroc online cu tematică sportivă pentru fanii sporturilor

Alegerea unui țarc de joacă pentru copilul tău poate să pară o sarcină simplă, dar ...

Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa ...

APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali

AUR are trei consilieri locali la Cluj-Napoca și, în stilul deja consacrat, vrea să producă ...

A intrat AUR în casa lui Boc: Ce vor să verifice oamenii lui Simion în prima lună de mandat

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
Success message!
Warning message!
Error message!