Românii care muncesc în Guineea, Sierra Leone si Liberia, unde sunt cele mai mari probleme provocate de virusul Ebola, se tem pentru viața lor, potivit stirileprotv.ro.
In plin focar, autoritatile sanitare continua sa anunte noi imbolnaviri si decese. Din peste 1.300 de suferinzi, 729 s-au stins. 57 numai in ultimele patru zile.
Doi voluntari americani din Corpul Pacii care au intrat in contact cu virusul au fost izolati si sunt tinuti sub observatie. De altfel, reprezentantii acestei organizatii au anuntat ca isi retrag sute de reprezentanti din cele trei tari.
Medicii din aceste zone ii controleaza pe toti cei care pleaca sau vin cu avionul. Centrul american pentru controlul si preventia bolilor a adus „capsule” speciale pentru transportul celor infectati catre SUA.
Potrivit antena3.ro, Statele Unite, China şi ţările europene încep să facă pregătiri pentru o eventuală extindere a epidemiei de Ebola, care a făcut peste 670 de victime în Africa.
Nu sunt indicii că virusul s-ar fi transmis în afara Africii. Teribila boală nu are leac şi este mortală în majoritatea cazurilor.
Ce este boala provocată de virusul Ebola?
Ebola este o boală rară și gravă, deseori mortală, cauzată de virusul cu același nume. Se transmite prin contact direct cu sângele sau cu alte fluide corporale (de exemplu, salivă, urină) ale unor persoane infectate, în viață sau decedate. Infectarea este posibilă și prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescență, timp de până la șapte săptămâni după recuperare.
Boala se poate transmite și prin contact direct cu sânge sau alte fluide corporale provenind de la animale sălbatice, moarte sau vii, cum ar fi maimuțele, antilopele sau liliecii. Virusul Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa.
După o perioadă cuprinsă între 2 si 21 de zile de la expunerea la virus, boala poate să debuteze dintr-o dată, cu febră, dureri musculare, stare de slăbiciune, cefalee și durere în gât. Următoarea fază a bolii este caracterizată de vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor. Unii pacienți prezintă de asemenea hemoragii interne și externe abundente și insuficiențe la nivelul mai multor organe.
Nu există vaccin sau tratament împotriva acestei boli.
Riscul infectării cu virusul Ebola și cum îl putem evita
Chiar dacă locuiți sau ați călătorit în zone unde s-a manifestat boala, riscul infecției cu Ebola este extrem de scăzut, cu excepția cazului în care ați venit în contact direct cu fluide corporale provenind de la persoane sau animale infectate, în viață sau decedate.
Contactul cu fluide corporale include și contactul sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescență, timp de până la șapte săptămâni după recuperare.
Contactul normal în locuri publice cu persoane aparent sănătoase nu duce la transmiterea bolii. Nu se poate contracta Ebola în urma manipulării banilor, a cumpărăturilor sau frecventând o piscină. Țânțarii nu transmit virusul Ebola.
Virusul Ebola poate fi ușor distrus prin spălarea cu săpun sau cu detergent, prin uscare sau expunere la soare. Spălarea la mașină a hainelor contaminate cu fluide distruge virusul Ebola. Acesta supraviețuiește numai pentru scurt timp pe suprafețe expuse la soare sau care s-au uscat.
Epidemie în 2014
În prezent, există o epidemie de Ebola în Guineea și în Liberia. Următoarele informații conțin câteva sugestii pentru călătorii care sosesc sau pleacă din zonele afectate.
Recomandări pentru persoanele care sosesc în Guineea sau Liberia
Riscul expunerii la virusul Ebola este extrem de mic. Următoarele măsuri preventive ar trebui să elimine riscul infectării:
- evitarea contactului direct cu sânge sau fluide corporale provenite de la un pacient sau de la un cadavru, precum și cu obiecte posibil contaminate;
- evitarea contactului apropiat cu animale sălbatice și a consumului de vânat;
– evitarea contactelor sexuale neprotejate.
Recomandări pentru persoanele care părăsesc teritoriul Guineei sau Liberiei
Riscul de a fi fost expuși la virusul Ebola este extrem de mic. Cu toate acestea:
Dacă aveți temperatură, stări de oboseală inexplicabile, diaree sau orice alte simptome grave în următoarele săptămâni de la plecarea dintr-o zonă tropicală, se recomandă:
• Să vă prezentați rapid la medic și să menționați istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecție precum malaria, care necesită control și tratament medical de urgență.
Dacă ați fost expus/ă direct la fluide corporale provenite de la persoane sau animale infectate, moarte sau vii, sau dacă ați avut contacte sexuale neprotejate cu pacienți în convalescență, se recomandă:
• Să vă prezentați rapid la medic și să menționați istoricul călătoriei.
• Să contactați telefonic unitatea medicală înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecție adecvate la momentul internării