Frunzele de mur sunt un excelent remediu în tratarea durerilor de stomac.
Calităţile terapeutice ale frunzelor de mur sunt cunoscute încă din Antichitate. Soldaţii romani tratau hemoragiile cu frunze de mur, iar vechii greci tratau cu frunze de mur diareea. Alte afecţiuni în care sunt recomandate sunt: diabetul, arsurile gastrice, aftele, boli de rinichi, gută, anginele, hemoragiile, stomatitele, hemoroizii, fisurile anale.
Murul (Rubus hirtus), este un arbust târâtor, formează tufe dese cu multe ramificaţii pe care sunt aşezaţi mulţi ţepi care au rolul de a proteja fructele. Frunzele sunt pe faţă de culoare verde-închis, păroase pe dosul lor de culoare verde-deschis. Frunzele sunt persistente şi nu cad iarna.Florile sunt mici de culoare albă. Fructele sunt pluridrupe de culoare neagră, comestibile.
Murele sunt bogate în vitamina B1, B2, B3, B6, B9, B12, A, C, E, minerale ca seleniu, fier, zinc, magneziu, potasiu, fosfor. Murele conţin tanin, fibre, acizi organici, acid elagic, flavonoide. Au acţiune antidiareică, astringentă, antihemoragică, dezinfectantă, antivirală, antitumorală.
Ceaiul de frunze de mur se face în felul următor: O cană de apă clocotită se toarnă peste o linguriţă de frunze de mur, se acoperă cu un capac timp de 15 minute, se strecoară şi se lasă să se răcească. Se beau două cani de ceai pe zi dimineaţa şi seara pe stomacul gol. Tratamentul durează trei săptămâni.
Tratează durerile de stomac, afecţiunile renale, diareea, gingivita, tusea, digestia, bronşita.