Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici a dat oamenilor de business din Romania sperante pe la televizor spunand ca ar fi de dorit eliminarea salariului minim pe economie. Nu avea nicio sustinere politica pentru asta, nu avea nicio simulare care sa indice implicatiile asupra bugetului statului, a fost o vorba aruncata-n vant de catre un socialist cu vise liberale. L-a pus la punct ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, care i-a adus aminte ca o astfel de masura nu se afla in programul de guvernare al PSD. Din pacate pentru ministrul Teodorovici si mai ales din pacate pentru mediul de afaceri.
„Salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public. Trebuie eliminată această obligaţie, pentru că statul nu ar trebui să se bage în piaţă. Poţi să îl faci eventual o referinţă pentru mediul privat. Poţi, ca stat, să dai facilităţi celor care nu au angajati sub acel barem, dar atât. Lasă-l pe patron să vadă cu cât plăteşte”, a fost declaratia la DCNews a lui Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe.
Eliminarea salariului minim nu e în programul PSD, i-a atras atentia Olguta Vasilescu: „Nu există aşa ceva în programul de guvernare. De altfel, înţeleg de la domnul Teodorovici că este o opinie personală.
Dumnealui spune cum ar fi mai bine pentru mediul de afaceri. Am discutat de fiecare dată şi discutând cu mediul de afaceri, ne-am spus că nu se vor opune, vor vota creşterea pentru că ei nu mai sunt demult la salariul minim pe economie. (…) Săptămana aceasta am mărit cu 8.000 de persoane contigentul de străini, pentru că sunt foarte multe firme care se plâng că nu mai găsesc oameni”, a spus ministrul Muncii.
Nu stim cine sunt oamenii de afaceri cu care vorbeste ministrul Muncii, insa avem certitudinea ca exista foarte multe mici afaceri pentru care salariul minim pe economie e exorbitant. Mai ales in micile orase si in zona rurala.
Asociația Oamenilor de Afaceri a propus luni ca salariul minim să fie pe ora, nu pe luna, după modelul din Germania, Marea Britanie și Irlanda. Nu exista inca o reactie oficiala la aceasta propunere, insa e greu de crezut ca guvernul ii va da curs, avand in vedere ca in acest moment contractele part time sunt supraimpozitate.
Cat e salariul minim brut in Romania
Salariul minim brut: 1 900 lei
Salariu Net: 1 162
Componente salariul minim brut:
Contribuţie salariat achitată de angajator:
Asigurari Sociale (CAS) 25%: 475 lei
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10%: 190 de lei
Deducere personala (DP): 510 lei
Impozit pe venit (IV) 10%: 73 lei
Contribuţie angajator:
Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) 2.25%: 43 lei
Total cost salarial: 1 943 lei