GRĂDINI ÎN ORAȘE – Românii sunt tot mai atrași de PERMACULTURĂ iar o asociație de profil înființată la Cluj a realizat chiar și un manual de permacultură urbană aflat la dispoziția celor care doresc să se inițieze în acest domeniu.
Manualul contine informatii de baza pentru gradinarit: pregatirea pentru plantare, tipuri de plante, plante companion, planificarea in timp a plantarilor, pregatirea gradinii, elemente de planificare a gradinii, tipuri de gradini, lucrari specifice in gradina.
În urmă cu un an Asociaţia Română de Permacultură începea un proiect de regenerare a mediului înconjurător prin metode aplicate de permacultură. Permacultura are drept principii fundamentale grija față de oameni și grija față de mediu, astfel încat atât individul cât și comunitatea să-și găsescă în mod activ bunăstarea în echilibru și armonie cu natura. Natura este principala sursă de inspirație pentru lucrările și activitățile practice de grădinărit și regenerare urbană pe care Asociația le-a realizat în cadrul activităților desfășurate.
Proiectul, in valoare de 83,250 CHF și co-finanțat printr-un grant in sumă de 74,775.15 CHF din partea Elvetiei prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă, a cuprins cursuri, workshopuri și proiecte practice în cinci oraşe ale ţării: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca.
438 de persoane au fost informate despre metodele și tehnicile permaculturii și despre rezultatele proiectului, 551 de persoane au participat la cursurile, atelierele si proiectele practice din proiect și 221 de persoane au devenit membri simpatizanți ai asociației. S-a realizat o vizită de lucru la o comunitate din Elveția care aplică permacultura în viața de zi cu zi iar la finalul proiectului s-a închegat în fiecare oraş câte un grup de persoane pasionate de grădinarit urban.
„Ne bucurăm că pe parcursul acestui an am întâlnit numeroase persoane interesate şi disponibile pentru a demara grădini in orașe, coagulându-se astfel în grupuri de iniţiativă locală şi demarând proiecte cu impact asupra comunităţii. Astfel s-au realizat 9 grădini urbane fie ele comunitare, în curtea şcolii sau în alte locații”, arată Radu Crăciun, reprezentant al asociației.
Pentru a putea împărtăşi experienţele tuturor într-un spaţiu comun, asociația a creat o platformă online care poate fi accesată la adresa www.initiativelocale.ro, unde este disponibil si Manualul de Permacultură Urbană şi una organizatorică, numită “Coaliţia Iniţiativelor Locale” care să poată oferi sprijin iniţiativelor ulterioare.
Imagini cu grădinile create pe parcursul ultimului an pot fi vizualizate AICI.
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul „Info” la adresa de email: paulchirea@yahoo.com