Productivitatea medie la grâu va fi de 3,9 tone/hectar, în creştere cu 13% faţă de sezonul trecut, care a fost un record istoric. Astfel, fermierii se așteaptă să strângă 8,3 milioane de tone de grâu în iulie, cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani, scrie zf.ro.
România îşi va consolida a cincea poziţie în topul celor mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană şi va reduce cu o pătrime distanţa faţă de Polonia, ocupanta locului patru, arată un raport făcut public la sfârşitul lunii mai de traderul Toepfer, liderul local al comerţului cu cereale şi seminţe oleaginoase.
Cantităţile mari ce urmează a fi recoltate în mai puţin de o lună vor permite economiei locale să joace pe piaţa internaţională cu 4 mil. tone de grâu.
România va fi astfel al treilea exportator din UE şi ocupanta celei de-a 11-a poziţii la nivel mondial. Preţul grâului din noua recoltă este estimat la 260-265 dolari/tonă în porturile ucrainene şi ruseşti de la Marea Neagră. Informaţiile vehiculate în piaţa locală indică o competitivitate crescută a producţiei româneşti faţă de cea ex-sovietică având în vedere că au fost deja oferite cantităţi de grâu din noua recoltă la preţul de 180 euro/tonă (245 dolari/tonă – la cursul din prezent) în Portul Constanţa.
Valoarea medie a producţiei româneşti de grâu a fost de un miliard de euro în ultimii cinci ani, cu vârfuri de 1,4 miliarde de euro în anii 2011 şi 2013.