Listarea la bursă a companiilor de stat va duce la un management mai performant și la mai multă transparență, astfel că nu se vor mai putea face așa-zisele afaceri cu ”băieții deștepți”, spune directorul general al SSIF BROKER, Grigore Chis.
BUZZNEWS: Cum a apărut ideea proiectului „Academia Broker“?
GRIGORE CHIȘ: Primul care a venit cu ideea a fost un coleg din mediul academic, Andrei Rădulescu. El a vrut să organizăm o colaborare între Broker și universități, după care am merg mai departe cu parteneriatul între Bursa de Valori, Broker și universități. Iar mai apoi ne-am spus ce-ar fi să facem educație investițională pentru investitori și studenți?
BUZZNEWS: Cui se adresează proiectul?
GRIGORE CHIȘ: Proiectul are două axe. Una este pentru studenți, pentru planul lor de carieră. Dorim să ne găsim forță proaspătă în rândul studenților și să-i primim în internship, iar pe măsura evaluărilor să stabilim o posibilă colaborare cu ei în viitor, dacă vor confirma în internship. Și apoi ne adresăm investitorilor.
În momentul de față societatea românească suferă la modul cel mai serios pe partea de cultură financiară. Inclusiv mediul academic, din păcate. Și aici se mai vorbește în maniera ”Jucăm la bursă”, ”jocuri pe bursă”, sau ”acolo sunt speculatorii”, ceea ce este o percepție foarte falsă.
Bursa și piața de capital sunt vectorul cel mai important în dezvoltarea unei economii, iar economiile cele mai dezvoltate sunt cele care s-au axat pe bursele de valori și pe piața de capital.
Firmele au o etapă de dezvoltare, după care de la creditarea bancară se ajunge într-o situație în care nu mai pot merge mai departe fără a avea acces la surse financiare foarte importante, care se pot atrage doar prin intermediul pieței de capital, ca partener, nu ca și credit.
BUZZNEWS: Apropo de firme, companiile private obțin greu, de multe ori, credinte bancare. Se simte o orientare mai accelerată a acestora către piața de capital?
GRIGORE CHIȘ: Cred că criza financiară ne-a adus pe toți cu picioarele pe pământ, în special pe cei care au afaceri private. În momentul de față piața de capital se află la o cotitură.
Consider că e la un nou început. Inclusiv domnul guvernator Mugur Isărescu începe să vorbească de nevoia unei piețe de capital puternice în România. Primul ministru Victor Ponta a spus și el asta. Și, surprinzător, inclusiv în memorandumul cu FMI-ul ni se impune să avem o piață de capital dezvoltată.
BUZZNEWS: Ați pomenit de șeful Guvernului, premierul Ponta. Anul trecut au fost listate companii de stat din domeniul energetic, Nuclearelectrica şi Romgaz. Guvernul are în plan listări pe bursă ale unor pachete semnificative din acţiunile Hidroelectrica şi Electrica. Ce efecte vor fi pentru piața de capital?
GRIGORE CHIȘ: Există o lege mai veche, prin care toate firmele care sunt în portofoliul Fondului Proprietatea trebuiau să fie listate la bursă într-un interval de trei ani. Acei trei ani au trecut demult. Cele două societăți amintite fac parte din portofoliul Fondului Proprietatea.
Cred că efectele vor fi în primul rând de îmbunătățire a managementului în cadrul acelor companii, și de mai multă transparență. Nu cred că se vor mai putea face așa-zisele afaceri cu ”băieții deștepți” cu o companie listată și transparentă. În al doilea rând, vor fi mai multe companii pentru piața de capital, la dispoziția celor care vor caută în ce să investească.
BUZZNEWS: Există o asteptare de reducere a numărului de reglementări din piaţă. Când se va rezolva această problemă?
GRIGORE CHIȘ: Cred că suntem singura piață din UE care, o dată cu aderarea, în loc să ne reglementăm vom fi dereglementați. Noi suntem o piață de frontieră, nici măcar emergentă. Suntem pe același palier cu țări precum Thailanda, Congo și alte state din acestea exotice.
Avem o piață suprareglementată cu foarte multe reguli și instrucțiuni emise de către fostul CNVM, care se bat cap în cap, iar pe cei care operează pe piața de capital integrarea în UE și intrarea în supravegherea centralizată a ESMA nu poate decât să ne bucure, deoarece vom avea o piață dereglementată și mult mai facilă.
BUZZNEWS: Cât de tare afectează criza din Crimeea piața de capital?
GRIGORE CHIȘ: Piața de capital este cea mai sensibilă și mai concurentă piață din lume. Absolut toate operațiunile sunt efectuate pe baza calculatorului, deci toate schimburile sunt informatice. Nu mai există piața veche cu strigare, cu hârtii de valoare.
Orice schimbare a climatului și condițiilor geopolitice dintr-o zonă a lumii face să migreze capitalurile din acea zonă în câteva ore, sau zile, către zone fără probleme. Evident, dacă acest conflict nu se oprește aici, va afecta România, ne va afecta pe toți, nu doar piața de capital, ci la nivel economic.