• Acasă
  • /
  • Interviu
  • /
  • Grigore Chiș, directorul general SSIF BROKER: După listarea pe bursă, companiile de stat nu vor mai putea face afaceri cu ”băieții deștepți”

Grigore Chiș, directorul general SSIF BROKER: După listarea pe bursă, companiile de stat nu vor mai putea face afaceri cu ”băieții deștepți”

Publicat: 21 martie, 2014 15:11

Actualizat: 23 martie, 2022 05:49

Listarea la bursă a companiilor de stat va duce la un management mai performant și la mai multă transparență, astfel că nu se vor mai putea face așa-zisele afaceri cu ”băieții deștepți”, spune directorul general al SSIF BROKER, Grigore Chis.

BUZZNEWS: Cum a apărut ideea proiectului „Academia Broker“?

GRIGORE CHIȘ: Primul care a venit cu ideea a fost un coleg din mediul academic, Andrei Rădulescu. El a vrut să organizăm o colaborare între Broker și universități, după care am merg mai departe cu parteneriatul între Bursa de Valori, Broker și universități. Iar mai apoi ne-am spus ce-ar fi să facem educație investițională pentru investitori și studenți?

BUZZNEWS: Cui se adresează proiectul?

GRIGORE CHIȘ: Proiectul are două axe. Una este pentru studenți, pentru planul lor de carieră. Dorim să ne găsim forță proaspătă în rândul studenților și să-i primim în internship, iar pe măsura evaluărilor să stabilim o posibilă colaborare cu ei în viitor, dacă vor confirma în internship. Și apoi ne adresăm investitorilor.

În momentul de față societatea românească suferă la modul cel mai serios pe partea de cultură financiară. Inclusiv mediul academic, din păcate. Și aici se mai vorbește în maniera ”Jucăm la bursă”, ”jocuri pe bursă”, sau ”acolo sunt speculatorii”, ceea ce este o percepție foarte falsă.

Bursa și piața de capital sunt vectorul cel mai important în dezvoltarea unei economii, iar economiile cele mai dezvoltate sunt cele care s-au axat pe bursele de valori și pe piața de capital.

Firmele au o etapă de dezvoltare, după care de la creditarea bancară se ajunge într-o situație în care nu mai pot merge mai departe fără a avea acces la surse financiare foarte importante, care se pot atrage doar prin intermediul pieței de capital, ca partener, nu ca și credit.

BUZZNEWS: Apropo de firme, companiile private obțin greu, de multe ori, credinte bancare. Se simte o orientare mai accelerată a acestora către piața de capital? 

GRIGORE CHIȘ: Cred că criza financiară ne-a adus pe toți cu picioarele pe pământ, în special pe cei care au afaceri private. În momentul de față piața de capital se află la o cotitură.

Consider că e la un nou început. Inclusiv domnul guvernator Mugur Isărescu începe să vorbească de nevoia unei piețe de capital puternice în România. Primul ministru Victor Ponta a spus și el asta. Și, surprinzător, inclusiv în memorandumul cu FMI-ul ni se impune să avem o piață de capital dezvoltată.

BUZZNEWS: Ați pomenit de șeful Guvernului, premierul Ponta. Anul trecut au fost listate companii de stat din domeniul energetic, Nuclearelectrica şi Romgaz. Guvernul are în plan listări pe bursă ale unor pachete semnificative din acţiunile Hidroelectrica şi Electrica. Ce efecte vor fi pentru piața de capital?

GRIGORE CHIȘ: Există o lege mai veche, prin care toate firmele care sunt în portofoliul Fondului Proprietatea trebuiau să fie listate la bursă într-un interval de trei ani. Acei trei ani au trecut demult. Cele două societăți amintite fac parte din portofoliul Fondului Proprietatea.

Cred că efectele vor fi în primul rând de îmbunătățire a managementului în cadrul acelor companii, și de mai multă transparență. Nu cred că se vor mai putea face așa-zisele afaceri cu ”băieții deștepți” cu o companie listată și transparentă. În al doilea rând, vor fi mai multe companii pentru piața de capital, la dispoziția celor care vor caută în ce să investească.

BUZZNEWS: Există o asteptare de reducere a numărului de reglementări din piaţă. Când se va rezolva această problemă?

GRIGORE CHIȘ: Cred că suntem singura piață din UE care, o dată cu aderarea, în loc să ne reglementăm vom fi dereglementați. Noi suntem o piață de frontieră, nici măcar emergentă. Suntem pe același palier cu țări precum Thailanda, Congo și alte state din acestea exotice.

Avem o piață suprareglementată cu foarte multe reguli și instrucțiuni emise de către fostul CNVM, care se bat cap în cap, iar pe cei care operează pe piața de capital integrarea în UE și intrarea în supravegherea centralizată a ESMA nu poate decât să ne bucure, deoarece vom avea o piață dereglementată și mult mai facilă.

BUZZNEWS: Cât de tare afectează criza din Crimeea piața de capital?

GRIGORE CHIȘ: Piața de capital este cea mai sensibilă și mai concurentă piață din lume. Absolut toate operațiunile sunt efectuate pe baza calculatorului, deci toate schimburile sunt informatice. Nu mai există piața veche cu strigare, cu hârtii de valoare.

Orice schimbare a climatului și condițiilor geopolitice dintr-o zonă a lumii face să migreze capitalurile din acea zonă în câteva ore, sau zile, către zone fără probleme. Evident, dacă acest conflict nu se oprește aici, va afecta România, ne va afecta pe toți, nu doar piața de capital, ci la nivel economic.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
Profesorul Achimaș, părintele Planului Național de Combatere a Cancerului: „Vom avea din ce în ce mai multe cancere de tratat”
8 noiembrie, 2021
Lupta cu cancerul de sân, o privire în culisele Institutului Oncologic din Cluj – INTERVIU cu profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu
27 septembrie, 2021
Povestea Ie de Maramu
30 octombrie, 2020
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
4 iunie, 2020
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania

Replica la scară 1:1 a modelului Lamborghini Sián FKP 37, construită în nici mai mult, ...

Lamborghini Sián FKP 37 construit în mărime naturală din piese LEGO la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!